HomeColumnsColumn | De Waalse Pijl, een koers van een kilometer. Weg met...

Column | De Waalse Pijl, een koers van een kilometer. Weg met de Muur van Huy!

Onze redacteur is geen fan van de Waalse Pijl in z'n huidige vorm. In zekere zin de kortste koers van het jaar...

Je kan een passage over een van de ringen van Saturnus aan het parcours toevoegen, de renners de gehele route op bierfietsen laten afleggen of het peloton halverwege over een skischans sturen; uiteindelijke maakt het allemaal niet uit. De Waalse Pijl = de Muur van Huy (de laatste jaren dan toch, sinds 2003 won er niemand meer die niet in het peloton aan dat gevreesde onding begon).

Gary Lineker

Gary Lineker zou over de Waalse Pijl zeggen: “De Waalse Pijl is een simpele koers. Een peloton rijdt een kilometer of 200 door Wallonië, over het slechtste asfalt ooit, en aan het eind wint degene die snelst tegen de Muur van Huy omhoog rijdt.” – en zoals in het voetbal wel het geval is, is dat lang niet altijd een Duitser; de wereldberoemde Rolf Gölz was in 1988 de laatste.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb heus wel respect voor de Muur van Huy. Het is een martelgang. In slechts 1,3 kilometer sterf je duizend doden en duizelen de lettertjes H, u en y die de organisatie er ieder jaar zo leuk op de weg verft waarschijnlijk voor de ogen.

Heilige huisjes

Maar goed beschouwd is de Waalse Pijl verworden tot een koers van een kilometer – liep die kilometer niet steil omhoog; je zou Jeffrey Hoogland in je ploeg opnemen. En een koers van een kilometer is geen koers. Kortere etappes oké, maar een rit van een kilometer is wel heel erg kort.

Dus weg met dat ding. Sloop de Muur van Huy uit het parkoers! Een tijdje geleden werd die andere Muur, die van Geraardsbergen, in de Ronde van Vlaanderen, het slachtoffer van de dadendrang van parkoersbouwers, dus het kan heus wel. Weg met de heilige huisjes die overeind worden gehouden door… muren.

Of weg, hij hoeft er niet eens uit. Leg de Muur van Huy gewoon ergens op 20 à 30 kilometer van het einde, knal er daarna nog twee Waalse côtejes met allerbelabberdst asfalt in en de Waalse Pijl is weer meer dan alleen de Muur van Huy. Geen idee hoe het uitpakt, maar voorspelbaarder dan deze aangekondigde muurmassaprint kan het toch niet. Dus eigenlijk elke verandering is goed, zolang de finish maar niet bovenop die puist in Huy is.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

ASO presenteert eerste drie etappes Tour de France 2025

De volgende editie van de Tour gaat pas over een half jaar van start,...

Franck Alaphilippe vliegt buiten bij Soudal Quick-Step: ‘Spanningen tussen Julian en Lefevere’

Soudal Quick-Step heeft beslist om het contract van Franck Alaphilippe niet te verlengen. De...

Demi Vollering over druk: ‘Wat me vooral triggert is onzekerheid, als je te zeker bent word je lui’

Volgend seizoen zal ze druk voelen van het moeten bevestigen. "Ik voel dan vooral...

Museeuw gelooft (nog) niet in Tourwinst Evenepoel: ‘Hij maakt meer kans bij een ander team’

Remco Evenepoel is amper 23 jaar oud, maar heeft al een wereldtitel op de...

Meer zoals dit

Column | End of an era: de bruine broek is niet meer (en dat doet stiekem pijn)

Ik heb de blues. De bruinebroekenblues. Het nieuws sloeg in als een bom bij...

Column | Het beste idee sinds tijden: het WK veldrijden op Nieuwjaarsdag

Sinds het bommetje dat UCI-voorzitter David Lappartient gooide over crossers die Wereldbekerwedstrijden laten schieten...

Column | De veldritkalender moet drastisch hervormd worden: de Cross WorldTour

Onze redacteur draagt veldrijden een warm hart toe en vindt het hartstikke leuk om naar te kijken en daarom wil hij... minder veldritten.