Giro | Voorbeschouwing derde etappe

De start van de derde etappe van de Giro is even uitgesteld geweest, nadat topfavoriet Geraint Thomas hard ten val kwam in de neutralisatie. De Brit zit inmiddels weer op de fiets en is weer aangesloten bij het peloton. Het is nu even afwachten hoe het met hem gaat.
Giro | Voorbeschouwing derde etappe

Streek

De renners rijden van het centrum van het eiland naar de oostkant. De startplaats van de etappe is het centraal gelegen Enna, dat de Griekse heersers in de vijfde eeuw vóór Christus de navel van Sicilië noemden. Op het hoogste punt van Enna staat het kasteel van Lombardije zogeheten omdat een garnizoen Lombardse soldaten er legerden in de tijd van de Noormannen.

In het heuvelachtige eerste deel van de etappe rijden de renners na vijftig kilometer door Regalbuto, vermeldenswaard omdat ex-renner Giuseppe Perna er is geboren. De Siciliaan eindigde in de allereerste Giro van 1909 als laatste (49ste). Het jaar erna klom hij op naar de 13de plaats maar sinsdien is er niets meer te melden over zijn wielrencarrière.

Halverwege de etappe rijden de renners langs de eerste zonne-energie centrale Eurelios die al dateert uit 1981. De energie werd er opgewekt door bundeling van de zonnenstralen naar één punt. Binnenkort zal daar een einde aan komen en doen moderne zonnecellen het ‘werk’. Na een oostelijke lus om de Etna heen beginnen de renners de slotklim van de 3300 meter hoge nog steeds erg actieve vulkaan.

Parkoers

De eerste bergaankomst met een voor de Giro nieuwe weg van de Etna. Deze beklimming is 18 kilometer met stijgingspercentage van gemiddeld 6,8 procent, de laatste drie kilometer zelfs met 9,1 procent. Voor ze aan de slotklim beginnen, zijn er nog twee bergen die niet meetellen voor het bergklassement maar wel voor aanvallen kunnen zorgen. Na 90 km komen de renners boven in Nicolosi, ook wel de poort van de Etna genoemd, en na 120 km klimmen ze door de bossen tot de afslag naar Vena. Na de afdaling begint in Linguaglossa de slotklim. De renners rijden de Etna op tot 1793 meter hoogte bij Piano Provenzana. Antonio en Vincenzo Nibali zijn in Messina geboren op nog geen honderd kilometer van de slotklim. Vincenzo mag tonen dat hij de Giro voor de derde keer wil winnen, al zijn we net zo benieuwd naar andere kandidaten als Yates, Fuglsang de zojuist gevallen Thomas.

Het parkoers van vandaag.

De Etna

De Etna is een vulkaan aan de oostkant van het Italiaanse eiland Sicilië, in de provincie Catania en wordt nog steeds gevormd door het botsen van twee platen van de aardkorst. Hierdoor duikt de oceanische korst van de Afrikaanse Plaat onder de Euraziatische Plaat. De berg is, op de Stromboli na, de actiefste vulkaan van Europa.

De vulkaan wordt lokaal ook de Mongibello genoemd, naar het Italiaanse woord monte en het Arabische woord gebel wat beide 'berg' betekent. Volgens de Italiaanse schrijver Leonardo Sciascia lijkt hij op een "grote kat, die rustig ligt te spinnen en zo nu en dan even wakker wordt".

De top van de noordoostkrater (3329,6 meter) maakt van de Etna de hoogste berg van het eiland. De Etna beslaat een oppervlakte van 1570 km, de diameter is ongeveer 45 kilometer. Het hoogst bereikbare punt is bij de Osservatore op bijna 3000 meter, gelegen in een kaal "maanlandschap", waar de zwavelgeur merkbaar wordt.

Laatste nieuws