Analyse | Roze lonkt voor Kelderman

De Giro is nog geen week onderweg, maar als de voortekenen niet bedriegen wordt dit een geweldige Giro vanuit Nederlands perspectief. Wilco Kelderman is in de vorm van z'n leven, terwijl Steven Kruijswijk langzaam maar zeker naar zijn topvorm toegroeit.

Wilco Kelderman
  • Wilco Kelderman Wilco Kelderman

De Giro is de Tour niet, zo luidt het cliché. In dit vreemde coronaseizoen bevat deze uitspraak meer waarheid dan ooit. Wereldtoppers kozen massaal voor de Tour, waardoor een uitgesproken favoriet ontbreekt in de Ronde van Italië. Geraint Thomas maakte een sterke indruk in de openingstijdrit, maar vanwege een dwaze crash in de derde etappe is de Tourwinnaar van 2018 alweer thuis.

De rode loper leek uitgerold voor Simon Yates, maar de Brit werd op de toch niet al te zware klim naar de Etna al volledig naar huis gereden. Doordat het sterke blok van Ineos Grenadiers en in mindere mate Mitchelton-Scott geen verantwoordelijkheid meer zullen nemen in het restant van deze Giro, ligt de wedstrijd wijd open.

Oncontroleerbare Giro

Na de openingstijdrit in Sicilië waren de Nederlandse klassementsrenners Kelderman en Kruijswijk begrijpelijkerwijs teleurgesteld, maar twee dagen later op de Etna zag de wereld er al een stuk zonniger uit. Zelden reed Kelderman zo gemakkelijk bergop en met deze benen hoeft de kopman van Sunweb van niemand schrik te hebben in deze Giro.

Op de flanken van de Etna nam Kelderman, bij gebrek aan controle in de groep der favorieten, brutaal het initiatief en reed zichzelf helemaal terug in het klassement. Dat de Portugees Almeida voorlopig in de roze trui rijdt komt Team Sunweb alleen maar goed uit. Kelderman mag dan met Sam Oomen en Jay Hindley uitstekende helpers om zich heen hebben bergop, de roze trui verdedigen zou te veel krachten eisen van zijn ploeg.

Daar komt bij dat zowel Kelderman, Oomen als Matthews alle drie voor een andere ploeg zullen rijden in 2021. Iets wat de homogeniteit binnen een ploeg normaal gesproken niet ten goede komt. Vincenzo Nibali kan rekenen op sterke renners als Giulio Ciccone en Gianluca Brambilla, maar in de breedte zijn zij kwetsbaar.

Dat geldt ook zeker voor de Astana's van Jakob Fuglsang, die meesterknechten Aleksandr Vlasov en Miguel Angel Lopez al moet missen. Jumbo-Visma maakt momenteel een sterke indruk, maar de vraag is of kopman Steven Kruijswijk tijdens deze Giro fysiek nog top wordt. Er zit een stijgende lijn in bij de Brabander, maar voorlopig doet hij nog onder voor Kelderman.

Kelderman niet bang voor Nibali

Wie momenteel naar de top-10 van het klassement kijkt, kan niet anders dan Vincenzo Nibali tot topfavoriet uitroepen. De inmiddels 35-jarige Italiaan won vier grote rondes in zijn carriére, waarvan twee keer de Giro. Een palmares waar Kelderman alleen maar van kan dromen. Nibali wordt in november echter 36 jaar, terwijl Kelderman (29) momenteel op de top van zijn kunnen aankomt. Het supertalent van weleer lijkt deze Giro te zien als zijn definitieve doorbraak, iets dat door veelvuldige valpartijen en een gebrek aan zelfvertrouwen er nooit helemaal uitkwam. Dat zelfvertrouwen is er nu wel. In de etappe naar Camigliatello Silano pakte Nibali resoluut de leiding in de gevaarlijke, natte afdaling naar de finish. Kelderman plakte stijlvol aan het wiel van Nibali, zonder angst, en de Italiaan staakte zijn pogingen. Natuurlijk zal Kelderman naarmate de Giro vordert nog vaker moeten afrekenen met de sluwe Italiaan, die alle trucs kent en benut. Het parkoers van de Giro biedt Kelderman ook genoeg mogelijkheden. De twee individuele tijdritten moeten de tweevoudig Nederlands tijdritkampioen Kelderman goed liggen. Kortom, in deze chaotische en oncontroleerbare Giro ligt de weg naar het roze wijd open voor de in topvorm verkerende Kelderman. Kan hij de druk aan als hij straks daadwerkelijk met het roze om de schouders rijdt? Het is nu of nooit.

Columns
  • cor vos