Analyse | 3 'wat als'-vragen (en antwoorden) na de positieve coronagevallen in de Giro en het vertrek van Jumbo-Visma

Disclaimer vooraf van onze redacteur: dit is niet om Jumbo-Visma te shamen of iets dergelijks, maar meer om het opportunisme in de wielerwereld (maak daar maar sportwereld van) aan de kaak te stellen.
jumbo-visma

Na de positieve coronatest van Steven Kruijswijk op de rustdag besloot Team Jumbo-Visma een dag later niet meer op te stappen. 'Uit veiligheid voor de eigen renners en om de voortgang van de Giro verder niet in gevaar te brengen', zo verklaarde de Nederlandse ploeg. Heel nobel. Maar het was de kopman zelf die positief testte, dus de Giro was al 'verloren' voor de ploeg.

Bij Team Sunweb, normaal toch het braafste jongetje van de klas (zie ook 'het geval' Tiesj Benoot, die de ploeg niet liet starten in Gent-Wevelgem, alhoewel hij negatief testte na contact met positeveling Jan Bakelants), besloot men na de positieve test van Michael Matthews - inmiddels bij een snelle hertest weer negatief - wel door te koersen. Niet geheel toevallig hebben zij met Wilco Kelderman een favoriet voor het roze binnen de gelederen.

Je merkt het aan de enigszins cynische ondertoon al wel; dit alles riekt een beetje naar willekeur. Tijd voor een gedachte-experiment dus, met een paar 'wat als'-vragen... en antwoorden die daar wat mij betreft bijhoren - en inderdaad, als telt niet in de topsport, leerde Mart Smeets ons, maar doe toch maar even mee.

1) Wat als het niet Steven Kruijswijk was geweest, maar pak 'm beet Koen Bouwman die positief had getest?

Nou, dan had je er wat mij betreft donder op kunnen zeggen dat Jumbo-Visma in koers was gebleven. Zoals hierboven al aangegeven heeft Jumbo-Visma na het verplichte vertrek van Steven Kruijswijk weinig meer om voor te rijden. Dan is zo'n nobe besluit net even iets makkelijker gemaakt dan wanneer je nog met je klassementsrenner strijdt voor een hoge klassering.

2) Wat als Team Sunweb niemand hoog in het klassement had staan?

Het omgekeerde van Jumbo-Visma geldt voor de situatie van Sunweb. Zij hebben met Kelderman iemand die in de vorm van z'n leven is en strijdt voor het Giro-podium. Daar laten ze - gelukkig maar vanuit Nederlands oogpunt - geen positieve coronatest tussenkomen. Als Sunweb zonder klassementsrenner in de Giro was, dan weet ik zeker dat ze protocol 4.32.81 van stal hadden gehaald en de koers hadden verlaten...

3) Wat als dit in de Tour was gebeurd in plaats van de Giro?

En dan was het dus Primoz Roglic geweest die de ronde had moeten verlaten vanwege een positieve test. Waren Tom Dumoulin en de zijnen dan ook naar huis gegaan? Lastig, maar ik denk het niet. de Tour heeft veel meer exposure dan de Giro, dus bijvoorbeeld Jumbo zelf en subsponsor HEMA zouden er niet al te blij mee zijn geweest.

Als het iemand anders dan Roglic was geweest die positief had getest, dan was het een no-brainer: Jumbo-Visma was in de Tour gebleven. Niets opportunistisch is de wielersport immers vreemd, is kortom de moraal van het verhaal. Geen waarde-oordeel, maar zo zit de vork wel in de steel wat mij betreft.

Laatste nieuws