HomePelotonpraatVan Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

Van Steenbeekdries tot Kanarieberg: de 10 Vlaamse helingen met de mooiste namen

De dag van de Omloop, de dag dat we voor het eerst weer al die hellingen met prachtige namen horen - zo slecht als de kasseien liggen, zo mooi zijn de namen. Dit zijn volgens ons de 10 mooiste heuvelnamen in Vlaanderen!

1) De Berendries

Als je een willekeurige niet-wielerliefhebber zou vragen wat een berendries is, zal hij vermoedelijk zeggen dat het een oude bromtol is – of iets dergelijks. Maar de niet-wielerliefhebber zal nooit bedenken dat het een iets meer dan 900 meter lange weg is die met een stijgingspercentage van van 7% de dorpskernen Michelbeke en Sint-Maria-Oudenhoeve verbindt. De weg bestaat al sinds 1770 en maakt deel uit van de middeleeuwse heerweg tussen Oudenaarde en Ninove. De Berendries zat vaak in De Ronde en Omloop Het Volk, maar de laatste jaren helaas niet.

2) De Karnemelkbeekstraat/Helling van Kraai

Karnemelk is natuurlijk niet te zuipen, maar met beek en straat erachter is het opeens poëzie. En een helling, die ook bekend staat als Helling van Kraai, alsof het allemaal nog niet mooi genoeg is. De Karnemelkbeekstraat is een kilometer lang en stijgt gemiddelsd 5,8%. We kennen 'm vooral van de E3 Prijs.

3) De Muur van Geraardsbergen a.k.a. Muur-Kapelmuur

De Muur is niet de meest grappige naam, of de meest Vlaamse naam. De Muur is wel een mythische naam en verdient daarom absoluut in een plaats in de top 3.

Oude beelden van De Muur. Je ziet hier Peter van Petegem op de voorgrond

4) De Kanarieberg

Met een lengte van een kilometer en een stijgingspercentage van 7,7% rijd je de Kanarieberg zeker niet fluitend op (pun intended). De helling zit altijd in Kuurne-Brussel-Kuurne en maakte ook een paar keer zijn opwachting in De Ronde.

5) De Muziekberg

Als je deze helling omhoog klimt zul je op hetzelfde punt uitkomen wanneer je de Kanarieberg opfietst, maar nu kom je vanuit noordelijke richting (625 meter lang aan 5,3%). Op die top ligt dan weer het Muziekbos. Je kunt ook nog in dat Muziekbos uitkomen door de Fortuinberg en de Statieberg te beklimmen. Is het niet prachtig allemaal?! De Muziekberg zat eenmaal in de Ronde van Vlaanderen en twee keer in Omloop Het Nieuwsblad.

6) Het Bosgat/Kaperij

De helling het Bosgat is vernoemd naar het gehucht dat op de top ligt. Heel mooi als een gehucht ook letterlijk gat heet. dat de helling van een 1250 meter lengte (5%) ook bekendstaat als Kaperij zorgt voor bonuspunten! Kaperij zat driemaal in de Ronde van Vlaanderen.

7) De Oude Kwaremont

Sinds de hertekening van het parcours van De Ronde van Vlaanderen is De Oude Kwaremont samen met De Paterberg de belangrijkste helling van De Ronde van Vlaanderen. De 2200 meter lange aan 4,6% stijgende ellende met schots en scheef liggende kasseien komt door het dorpje Kwaremont, wat natuurlijk een prachtige naam is (niet voor niets is dat ook een lekker biertje..). Kwaremont betekent zoveel als vierkante berg – Kware –> Carré, snappie..?

De val van Peter Sagan en Greg van Avermaet op de Oude Kwaremont in De Ronde van 2017 (veroorzaakt door een jas van een toeschouwer).

8) De Pijpketel

Heel wat minder bekend dan de Oude Kwaremont, maar De Pijpketel is toch echt een helling. In de jaren '80 zat-ie een paar keer in de Ronde van Vlaanderen. het korte klimmetje (450 meter aan 6%) is inmiddels helaas geasfalteerd en werd de laatste jaren niet vaak meer in wielerkoersen opgenomen. Maar wij vergeten je niet, lieve Pijpketel!

9) Steenbeekdries

Met op nummer 1 al een dries kunnen we niet anders dan de Steenbeekdries ook een plekje in deze top 10 geven. Waar de Berendries geasfalteerd is, moet de Steenbeekdries het doen met kasseien. In de 21ste eeuw zat de Steenbeekdries al 16 keer in de Ronde van Vlaanderen. Hij is 820 meter lang en stijgt gemiddeld 7,6%.

10) De Haaghoek

Strikt genomen geen helling, maar een kassseistrook. Maar de Haaghoek, jongens, die mag toch niet ontbreken?! Bovendien heeft de schrijver van dit artikel in de toerversie van De Ronde aan den lijve ondervonden dat de Haaghoek niet vlak is; in Vlaanderens Mooiste dender je naar beneden over de steentjes (en dat is doodeng). Rij je 'm de andere kant op dan is het dus echt wel een helling..

Hier kun je de dalende lijn goed zien. Brrrrrrrrrrrrr!

Op de hoogte blijven van al het wielernieuws, de achtergronden en de randzaken van het peloton? Volg ons op Facebook, Instagram of Twitter!

Daarnaast zijn we natuurlijk ook in geprinte versie te vinden in de kiosk, met veel uitgebreidere verhalen om heerlijk op de bank te lezen in de loze uurtjes van de koers.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Column | Robert in het rood! Een realistische droom (als z’n ploegmaten meewerken)

Het is misschien een beetje jinxen, want het is natuurlijk allesbehalve een zekerheid dat...

Nairo Quintana toch niet van start in Vuelta: ‘Focussen op verdediging, ontken gebruik’

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat Nairo Quintana uit de uitslag van de...

Vuelta | Jumbo-Visma bereidt ploegentijdrit voor op militair vliegveld

Prestige. Eergevoel. Na de fantastische Tour de France van Jumbo-Visma wil de Nederlandse ploeg...

Andere toppers over ‘crazy’ Evenepoel: ‘Zou Vuelta kunnen rijden zoals Van Aert’

Hij wil er zelf niets van weten en zegt voor een plaats in de...

Meer zoals dit

Indrukwekkende statistiek: Olav Kooij jongste veelwinnaar uit de (recente) wielergeschiedenis

Olav Kooij behaalde gisteren in zijn nog zeer prille profloopbaan al zijn tiende zege...

Video | Ondertussen op de MTB: Puck Pieterse doet wheelie zonder handen en pirouettes

We leerden Puck Pieterse afgelopen winter kennen als dé revelatie van het veldrijden bij...

Column | Hoe heeft de KNWU dit gedrocht van een shirt goed kunnen keuren?

Fabio Jakobsen veroverde in München de, vind ik, schitterende 'sterrentrui' die sinds een aantal...