Knieblessure Nairo Quintana ernstiger dan verwacht: 'Tour de France 2021 in gevaar'

Pech voor Nairo Quintana. De Colombiaan van Arkéa-Samsic heeft tijdens de Tour de France (die hij wel uitreed) een breukje in z'n knieschijf opgelopen. Hij komt dit jaar niet meer in actie, maar het herstel zal lang duren. In het slechtste geval is de Tour van volgend jaar onzeker.
Knieblessure Nairo Quintana ernstiger dan verwacht: 'Tour de France 2021 in gevaar'

Quintana wilde in de Tour de France ondanks zijn blessure niet van opgeven weten. Uiteindelijk eindigde hij de wedstrijd als zeventiende, geen misselijk resultaat gezien de feiten. Hij liet vorige week op Instagram al weten dat hij zo snel mogelijk onder het mes gaat en volgend jaar sterk terug wil komen. Nochtans begon Quintana dit jaar sterk. Voor de coronapauze leek hij de pedalen niet te voelen en reed hij van het ene goede resultaat naar het andere.

Het is nog allerminst zeker wanneer Quintana weer zijn eerste koerskilometers maakt. Gustavo Castro, een Colombiaans sportarts vertelt aan Ciclismocolombiano dat het herstel lang kan duren, aangezien er ook een stuk kraakbeen geraakt is. "Een letsel aan kraakbeen is een van de moeilijkst te behandelen blessures voor bij een sporter", legt hij uit. "Dit komt doordat gewrichtskraakbeen het enige weefsel in het menselijk lichaam is dat niet regenereert."

“Het regenereert niet omdat het een weefsel van het menselijk lichaam is dat geen bloedvaten heeft. Dat wil zeggen, het bloed bereikt het kraakbeen niet, het kan zich niet voeden vanuit de bloedvaten. Met andere woorden: er is geen voorraad nieuwe cellen en het wordt niet gerepareerd. Dat is een groot nadeel bij de algemene behandeling van deze blessures", vervolgt hij. "De hersteltijd van een dergelijke blessure is afhankelijk van de locatie en de ernst van de blessure. Het kan zo maar tussen de 4, 6 of 8 maanden liggen."

Laatste nieuws