Giro | Koersdirecteur Vegni woedend, Cerny wint ingekorte etappe

Stakende wielrenners, een woedende Giro-baas en een ontsnapping die het haalde: hoe zomaar een niets-aan-de-hand-sprintersetappe een soap werd - en geen sprint.
wilco kelderman

Het regende pijpenstelen toen het peloton met een roze Wilco Kelderman in de gelederen vanochtend van start had moeten gaan voor de op een na laatste rit in lijn van deze Giro. Dat feit, in combinatie met de bizarre lengte voor wat op papier een sprintersrit was (258 kilometer), zorgde ervoor dat de renners er de brui aan gaven: ze staakten - dat hing gisteravond al een beetje in de lucht, toen de Giro-organisatie te kennen gaf de rit niet in te willen korten. Dit gebeurde op voorspraak van Adam Hansen, als vertegenwoordiger van de rennersvakbond CPA.

Het peloton reed de eerste 8 kilometer van de etappe en kozen daarna voor de teambussen en auto's van de ploegen - hoewel niet iedere ploeg het eens was met dit besluit. Wie het zeker niet eens was met het besluit, was koersdirecteur Mauro Vegni. De Italiaan was woedend: "Dit verhaal is nog niet klaar! De renners toonden geen respect voor de Giro! Wat er vanmorgen gebeurde, zet alles wat we gedaan hebben om de Giro alsnog door te kunnen laten gaan in een slecht daglicht."

Er werd ook nog gefietst, namelijk de laatste 124 kilometer van de oorspronkelijke etappe. Een groep van veertien, met daarbij Nederlander Etienne van Empel reed lange tijd met een voorsprong rond de minuut op het peloton, waar BORA-hansgrohe de troepen aanvoerde. Maar de mannen van Sagan kregen het niet dicht en staakten op 56 kilometer van de streep hun poging.

Geen sprint dus, maar één van de veertien die er met de dagzege vandoor zou gaan. Dat werd helaas niet Etienne van Empel. De Nederlander was er niet bij toen zes man wegreden uit de groep. Er waren wel drie Belgen bij (Campenaerts, Keisse en Armee), maar die moesten hun meerdere erkennen in Josef Cerny van CCC, die een indrukwekkende solo op het asfalt legde. Campenaerts werd nog wel tweede.

Laatste nieuws