Analyse | Zonder Rohan Dennis had Wilco Kelderman de Giro wél gewonnen

Helaas, helaas, helaas. Het mocht niet zo zijn voor Wilco Kelderman. Komt dat door de aanwezigheid van Rohan Dennis?

wilco kelderman

Hoe was het gelopen zonder een sublieme Rohan Dennis in de laatste dagen van deze Giro? De Australische tijdrijder (of is-ie ook klimmer nu..?) sloopte Wilco Kelderman op de Stelvio en op weg naar Sestriere. Maar zorgde hij er ook voor dat de Sunweb-renner morgen in Milaan niet in het roze op het podium staat? - tenzij er in de tijdrit een Pogacariaans wonder plaatsvindt..

Het antwoord op die vraag kan alleen maar 'ja' luiden. Dennis' bijzondere opstanding in de laatste week was een geschenk uit de hemel voor Tao Geoghegan Hart. Op weg naar Sestriere ging de Australische diesel zelfs even te hard voor Hart. In de recente geschiedenis van het wielrennen hebben we niet zo'n sterke meesterknecht gezien. Hij was wat de Sky-bots vroeger waren, maar dan in z'n eentje.

Tegen zo'n superman was Kelderman niet opgewassen. Het was precies wat er nodig was om een iets zwakker wordende Sunweb-kopman te slopen. Stel je voor; er is geen Dennis, maar een 'gewone' knecht. Zo'n soort knecht, neem bijvoorbeeld een Castroviejo, rijdt een tempo dat Kelderman prima aankan, en dan had het via een demarrage van Hart moeten gebeuren.

Die durft dat nooit zo vroeg op de Stelvio al - en had vermoedelijk zelfs gewacht tot de slotklim, want zo outstanding was Hart nu ook weer niet om het allemaal even in z'n eentje te rooien. Gevolg: veel minder grote, of zelfs helemaal geen, tijdsverschillen. De kwestie van Hindley op de Stelvio laten wachten had helemaal niet gespeeld - en na Jan, Joop en Tom hadden we ook een Wilco als groterondewinaar gehad. Een Dennis besliste dat het anders ging.

Columns
  • Cor Vos