HomeZelf in het zadelOntspannen fietsen in een fietsgroep: 5 Tips

Ontspannen fietsen in een fietsgroep: 5 Tips

Fiets je normaal altijd alleen en wil je een keer in een fietsgroep rijden? Of fiets je wel eens in een fiets- / wielrengroep maar vind je het maar vermoeiend? Met de volgende 5 tips rijd jij binnenkort net zo ontspannen rond als Mathieu van der Poel.

1) Zoek een rustige groep, overschat jezelf niet (wielrenners hebben er een handje van..)

Wanneer je in je eentje vaak hard en veel kunt fietsen, zelfs tegen de wind in, ga je er al snel vanuit dat fietsen in een groep makkelijk zal zijn. Toch is het verstandig rustig te beginnen in een fietsgroep. Probeer een groep te kiezen die binnen je huidige niveau fietst of lager.

Wanneer je gewend bent om normaal 1,5 uur te fietsen en de groep 3 uur fietst, dan is het verschil te groot en zal je het zwaar te verduren krijgen. Geef jezelf de kans te wennen aan het rijden in een fietsgroep, de groepsdynamiek, het kop over kop rijden en het gezamenlijk door bochten gaan.. Het vergt een andere vorm van concentratie, die je normaal niet per se nodig hebt wanneer je alleen fietst.

2) Wees eerlijk tegen jezelf en tegen de rest van de groep

Wanneer de afstand tussen jou en je voorganger steeds groter wordt en je spieren verzuren, kun je dit het beste aangeven bij de groep. Natuurlijk mag je jezelf best uitdagen op de fiets, maar wanneer je je zorgen maakt, kun je het beste tijdig aan de bel trekken. Hierdoor kan de wegkapitein, de leider van de fietsgroep, er rekening mee houden door je bijvoorbeeld een andere positie in de groep te geven of het tempo te laten zakken.

Beeld: Cor Vos

3) Signaleer alsof je in een potje hints zit

Als je in een groep fietst zie je tegenliggers en obstakels op de weg niet aankomen, tenzij je vooraan fietst. Om ongelukken of schrikreacties te voorkomen spreek je signalen af met je medefietsers uit de groep. Armgebaren en kreten voor diverse situaties, zoals links- en rechts afslaan, inhalen, tegenliggers, inhalende auto’s en obstakels op de weg maken het fietsen in een fietsgroep veilig en prettig.

4) Kijk ver vooruit, niet naar het achterwiel van je voorganger

Beperk je zicht niet door de hele tijd naar het achterwiel van je voorganger te staren. Hierdoor heb je de kans dat je minder snel kunt anticiperen op onregelmatigheden of obstakels. In plaats van te focussen op het achterwiel, kijk je over de schouder van je voorganger heen. Op het moment dat de schouder dichterbij komt, weet je dat je de druk van je pedalen moet halen.

5) Fiets niet te veel achteraan de groep, hoe verleidelijk het soms ook is

Wanneer je begint met het fietsen in een fietsgroep, zal je al gauw geneigd zijn om achteraan te gaan fietsen, hier ben je tenslotte niemand tot last en zit je het meest uit de wine. Wanneer je nog niet zulke goede sprintcapaciteiten hebt, zul je door het harmonica-effect niet goed kunnen aansluiten op de groep na elke bocht, wat tot oponthoud leidt – en vermoeidheid.

Na elke bocht of oponthoud maken de voorste fietsers weer tempo, waarbij de groep een beetje uit elkaar wordt getrokken. Juist achteraan ontstaan de grootste gaten en moet je het hardst trappen om weer in de slipstream te komen.

Wanneer je dus een hele rit achteraan fietst en steeds je krachten moet gebruiken om bij te sprinten, dan is de kans groot dat je je spieren dusdanig uitput. Dit geldt vooral voor het fietsen in een fietsgroep met racefietsen of elektrische fietsen, waarbij de snelheid vrij hoog ligt.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met 12gobiking.nl

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...