Overzicht | Deze 10 renners wonnen de meeste koersen in 2020

Hieronder vind je een lijstje met de Zegekoning van 2020 en zijn negen naaste belagers. De namen die je verwacht, maar toch ook enkele verrassende namen. Van eentje heb je waarschijnlijk zelfs nog nooit gehoord...
julian alaphilippe

1) Arnaud Démare (Groupama-FDJ), 14 overwinningen

De Franse sprinter van Groupama-FDJ is de onbetwiste Zegekoning van 2020. Met vier overwinningen in de Giro zette hij een flinke eindsprint (pun intended..) in, waar hij eerder in het seizoen al zeer succesvol was in minder grote koers, zoals de Ronde van Wallonië en de Tour Poitou-Charentes. Démare werd ook Frans kampioen.

Arnaud Démare, de Zegekoning van 2020, in de Giro

2) Primoz Roglic (Jumbo-Visma), 12 overwinningen

Nog indrukwekkender dan de 12 overwinningen van Primoz Roglic zijn misschien wel zijn overige ereplaatsen: hij werd ook 10 keer tweede en finishte in alle koersen die hij dit jaar reed maar één keer buiten de top 50 - in de derde etappe van de Tour van Nice naar Sisteron.

Primoz Roglic na één van zijn overwinningen in de Vuelta

3) Tadej Pogacar (UAE), 9 overwinningen

Naast de allerallerallerbelangrijkste en meest indrukwekkende (de tijdrit in de Tour) won Pogacar nog twee Touretappes, werd hij Sloveens kampioen tijdrijden en was hij voor de coronabreak ook al op dreef in de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten.

Pogacar na zijn belangrijkste overwinning: die in de tijdrit van de Tour

4) Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep), 9 overwinningen

Ondanks zijn zware valpartij en een voortijdig einde van zijn seizoen boekte Remco Evenepoel toch nog 9 overwinningen dit seizoen, waaronder een indrukwekkende solo van meer dan 50 kilometer in de Ronde van Polen. Omdat Pogacar meer tweede plaatsen verzamelde dan Evenepoel staat hij boven de Belg.

Remco Evenepoel na zijn emotionele zege in de Ronde van Polen, die hij opdroeg aan Fabio Jakobsen

5) Pascal Ackermann (BORA-hansgrohe), 8 overwinningen

Ackermann won er twee in de Vuelta, waarvan eentje vanachter de jurytafel, maar hij was ook zeer succesvol in de Tirreno. Daar won de Duitse sprinter drie etappes.

Ackermann op het podium in de Vuelta

6) Sam Bennett (Deceuninck-QuickStep), 7 overwinningen

Sam Bennett veroverde het groen in de Tour, waar hij twee etappes won - waaronder de meest prestigieuze sprintersetappe van het jaar: die op de Champs. Voor de coronabreak won Bennett al heel vroeg in het seizoen ook in Australië twee koersen.

Sam Bennett in het groen

7) Stanislaw Aniolkowski (CCC Development), 7 overwinningen

Wie? Stanislaw Aniolkowski! Een jonge Pool die met name zijn slag sloeg in eigen land, waar hij won in De Koers van de Olympische Solidariteit (Europe Tour) en de Albertina Baltyk - Karkonosze Tour (eveneens Europe Tour).

De grote onbekende in dit lijstje tijdens het WK in Imola

8) Caleb Ewan (Lotto-Soudal), 7 overwinningen

De Pool behaalde ook meer tweede plaatsen dan Caleb Ewan, die daardoor onder hem staat. Maar met twee touretappes en bijvoorbeeld de Scheldeprijs waren de overwinningen van de Australiër toch van een iets hoger niveau...

Caleb Ewan na één van zijn zeges in de Tour

9) Filippo Ganna (INEOS), 7 overwinningen

Ganna won zes van de zeven keer dat hij bovenaan het dagklassement stond in een rit tegen de klok. Uiteraard werd hij wereldkampioen, maar hij was ook in de Giro drie keer succesvol in een tijdrit en schreef de tijdrit in de Tirreno op z'n naam.

Ganna op z'n gouden wereldtitelfiets

10) Wout van Aert (Jumbo-Visma), 6 overwinningen

Zes overwinningen voor Wout van Aert, en zes overwinningen van topniveau: Strade Bianche, Milaan-Sanremo en etappes in de Tour. Daarnaast verzamelde Van Aert ook nog een aantal mooie tweede plaatsen - al zal hij daar zelf misschien een ander gevoel bij hebben - in De Ronde en op het WK op de weg en het WK tijdrijden.

Wout van Aert na één van zijn zeges in de Tour

Beste Nederlander (13e plaats): Olav Kooij (Jumbo-Visma Development), 6 overwinningen

De jonge sprinter van Jumbo-Visma legde al behoorlijk wat grote namen erop in de sprint en kwam zo aan zes zeges. Hij liep al stage bij de grote mannen van Jumbo-Visma en daar gaan we in de toekomst zeker nog meer van hem horen; Nederland heeft nóg een groot sprinttalent erbij.

Olav Kooij, een naam en gezicht om te onthouden voor de toekomst

Laatste nieuws