Dit zijn volgens ons de 5 beste wielerploegen van het afgelopen seizoen

Het seizoen is ten einde dus het is tijd om de balans op te maken: na de individuele renners te beoordelen (linkje: zie artikel) is het nu tijd is het nu tijd om de ploegen langs de meetlat te leggen - daarbij ook een beetje rekening houdend met de budgetten. Onze redacteur kwam uit bij het volgende lijstje. Kunnen je je daarin vinden?

jumbo-visma

1) Jumbo-Visma

Met drie man in de individuele top 10 van het afgelopen seizoen kon ik eigenlijk niet anders dan Jumbo-Visma uitroepen tot beste ploeg van het seizoen 2020. En dat komt ze ook helemaal toe, want na de lockdown hebben we - uiteraard ietwat gechargeerd - alleen maar geelzwart aan kop van het peloton gezien.

De trainers en de rest van de begeleiding hebben een uitgekiend programma gemaakt voor iedere renner en dat betaalde zich uit met een schitterend seizoen. Eigenlijk viel er niemand tegen - jaja, misschien Tom Dumoulin, maar daar zijn andere oorzaken voor aan te wijzen. Ook met het aantrekken van talenten zit het we goed bij de ploeg van Richard Plugge, want dan rijdt daar in de Vuelta zo'n Jonas Vingegaard ineens weer de sterren van de hemel.

2) Sunweb

Over talenten gesproken... Dan kom je automatisch bij Sunweb uit. Misschien had je, rekening houdend met het budget, Sunweb wel op nummer 1 moeten zetten in dit lijstje. En als je aanvalslust zou meetellen ook. Want wat reed de Duitse (met een Nederlands tintje..) formatie de pannen van het dak in met name de Tour. Vooraf door iedereen (ook door mij) voor gek verklaard, maar wat was het genieten van Hirschi, Kragh Andersen en de rest!

Die lijn zette de ploeg door. Ook in de Giro, waar misschien best iets was aan te merken op de gekozen tactiek, maar ze stonden er maar wel mooi weer met een ijzersterke ploeg. En andermaal met een talent - Jai Hindley - waar niemand vooraf écht rekening mee had gehouden.

Wilco Kelderman omringd door ploeggenoten in de Giro

3) Deceuninck-QuickStep

Ik wil graag voorkomen dat Patrick Lefevere boze tweets naar me gaat sturen, dus geef ik zijn ploeg keurig een plekje in de top 3... Zonder gekheid: die plek verdienen ze ook, want zoals elk seizoen deed QuickStep weer op alle fronten mee, terwijl de ploeg met de zware crashes van Jakobsen en Evenepoel toch het nodige te verduren kreeg.

Maar met een Tour waarin Sam Bennett het groen won en Alaphilippe een etappezege boekte en een Giro waarin het verraste met Joao Almeida lang in het roze reed de Belgische formatie andermaal een sterk seizoen. Verder is de ploeg in de breedte natuurlijk ontzettend sterk. Dat hele Wolfpack-gedoe hoeft van mij niet zo, maar wat hebben ze een hardrijders in dienst. Persoonlijke favoriet: Remi Cavagna, waar we hopelijk in 2021 veel meer van gaan zien.

Remi Cavagna met de prijs voor de strijdlust in de Tour de France

4) Alpecin-Fenix

Alpecin-Fenix is meer dan Mathieu van der Poel alleen. Het zijn ook de slimme gebroeders Roodhooft die langzaam een topploeg uit de grond aan het stampen zijn. En dat doen ze dus met gezond verstand. Niet een dure World Tour-licentie aankopen, maar door de Europe Tour te winnen je verzekeren van een startbewijs in alle grote rondes.

Eigenlijk rest de ploeg nu nog maar één ding en dan is het klaar voor die grote rondes: doe Pieter Weening een contractaanbieding! Geloof me, gebroeders Roodhooft, daar gaan jullie echt geen spijt van krijgen. O ja, en verbied Mathieu van der Poel te koersen in die witte broek van 'm...

Mathieu van der Poel wint in witte broek de Ronde van Vlaanderen

5) EF Pro Cycling

Waar Mathieu van der Poel in witte broek de Ronde van Vlaanderen won, daar reden de mannen van EF in de Giro met een eend op hun tenue. Jonathan Vaughters haalde met skateboardbedrijf Palace een Giro-sponsor binnen en zorgde daarmee voor de nodige ophef in de wielerwereld. Prachtig! Niet alleen vanwege het pakje (en vooral de tijdrithelm), maar ook omdat dit soort vernieuwingen precies is wat de wielersport nodig heeft.

Daarnaast reed EF, met de beperkte middelen die het tot zijn beschikking heeft, ook gewoon een heel sterk seizoen. Daniel Felipe Martinez won schitterend in de Tour, in de Vuelta schoot de ploeg ploeg drie keer raak en in de eendenpakjes waren de mannen van Vaughters twee keer succesvol. Bovendien reed Hugh Carthy zich naar het podium in de Vuelta.

De nu al legendarische Calimero-helm in volle glorie!