Dit zijn volgens ons de 10 mooiste wielermomenten van het afgelopen seizoen

Het seizoen is ten einde en wat hébben we mooie koers gezien in het korte, maar knallende seizoen dat achter ons ligt. Tijd om een top 10 van die hoogtepunten samen te stellen. Onze redacteur kwam uit bij het volgende lijstje. Kunnen je je daarin vinden? Of staat er eentje te hoog/te laag/helemaal niet in?
mathieu van der poel

1) De sprint tussen Van der Poel en Van Aert in de Ronde van Vlaanderen

Wat was het een fantastische ontknoping in de Ronde van Vlaanderen. De Grote Twee maakten er een absoluut prachtig schouwspel van in de laatste kilometer van Vlaanderens Mooiste. Zenuwslopend was het. Voor Van der Poel en Van Aert op de fiets; voor ons op de bank. Snel nog even een keer kijken...

2) De tijdrit naar de Planche des Belles Filles in de Tour

Welk moment ik op nummer 1 ging zetten was al net zo spannend als de momenten die op nummer 1 en 2 staan, want laten we eerlijk zijn: het had net zo goed de ontknoping in de Tour kunnen zijn. Maar we zijn een Nederlandse site en dus heb ik Van der Poel op 1 gezet.

Maar man, wat het - Jumbo-Visma-bril even af - mooi, die tijdrit naar Planche des Belles Filles! Klopte het echt, wat er in beeld stond? De verbaasde gezichten van Tom Dumoulin en Wout van Aert. Want ja, het klopte: Tadej Pogacar vloog op die negentiende september van het jaar 2020. De dag die voor altijd de geschiedenis in zal gaan als de dag dat er een Sloveen vloog - niet van een schans...

3) Wout van Aert, van 1 augustus tot en met 18 oktober

Klopt, dit is een beetje een lang moment, maar ja, Wout van Aert was nu eenmaal top vanaf het moment dat hij de eerste sterratostrook in de Strade Bianche opdraaide tot aan de laatste meters van de Ronde van Vlaanderen. Meer dan tweeënhalve maand topvorm achter elkaar. Het was een genot om naar te kijken, Wout, of je nu klimmer, tijdrijder, sprinter of klassiekerrenner was!

Wout van Aert in de Strade Bianche

4) De solo van Mathieu van der Poel in de BinckBank Tour

Die op het NK op en rond de VAM-berg was al mooi, maar de solo die hij op de weg legde in de BinckBank Tour was nog een stuk indrukwekkender. Na een net wat mindere periode in augustus was de buitenaardse Van der Poel die er lekker invliegt en altijd en overal koerst durft te maken - en er ook de benen voor heeft - weer helemaal terug!

Van der Poel na z'n kunststukje in de BinckBank Tour

5) Anna van der Breggen in fietsend schilderij op Imola

Naast een geweldig seizoen zorgde Anna van der Breggen (en de Italiaanse regisseur) ook voor Kunst met de grote K tijdens het WK in Imola. Woorden verder overbodig bij deze beelden...

6) Julian Alaphilippe juicht te vroeg in L-B-L, Roglic wint

Niet leuk voor de wereldkampioen, maar dit was toch echt wel opzienbarend. Niet alleen omdat Julian Alaphilippe te vroeg juichte na een mooie koers in Luik, maar ook omdat het de veerkracht van Primoz Roglic toont. Een Tour op de laatste dag verloren, heel België over 'm heen na het het WK en bijna geklopt door Alaphilippe in L-B-L. Maar dan de alertheid hebben om door te sprinten omdat je ziet dat de wereldkampioen iets te zeker van z'n zaak is...

Alaphilippe juicht, Roglic wint

7) De Stelvio-etappe in de Giro

Als Sunweb voor een andere tactiek had gekozen, had deze etappe waarschijnlijk veel hoger gestaan, want dan had Wilco Kelderman de Giro (misschien) gewonnen. Maar nog steeds was het natuurlijk een schitterende etappe. Want we kregen meer dan twee uur beklijvende koers voorgeschoteld, met een magnifieke Dennis, jasjes die niet dichtgingen en aan het einde van de dag Wilco Kelderman nipt in het roze.

Wilco Kelderman in het roze

8) Het dalen van Marc Hirschi (en z'n hele Tour eigenlijk)

Ik pik er even het fantastische dalen van uit van Marc Hirschi, maar eigenlijk gaat het om z'n hele Tour. Eerst de solo van 100 kilometer die niet beloond werd, daarna alsnog een etappe winnen. De definitieve doorbraak van een supertalent. Maar z'n daalkunsten (oké, hij viel ook een keer..), man, daar kan ik de hele dag naar kijken!

9) Peter Sagan wint rit in Giro

461 dagen was Peter Sagan zonder zege. In de Tour? Niks. Zelfs het groen niet. De glans leek wat van Peter Sagan te zijn afgegleden. In de Giro trof hij in Démare een snellere sprinter, ook op de hellende aankomsten (en anders was er Ulissi). Dan maar vanuit de vlucht in een halve bergetappe. Op een steile muur liet hij op papier veel betere klimmers staan in de rit naar Tortoreto. Sagan is terug!

Na 461 dagen weer eens juichend over de meet

10) De tweede etappezege van Søren Kragh Andersen in de Tour

Rit 19 van de Tour was op papier een sprintersrit, maar de renners (met name die van Sunweb) maakten er in de 166 kilometer van Bourg-en-Bresse naar Champagnole een soort klassieker van. Søren Kragh Anders soleerde voor de tweede keer naar een etappezege in de Tour.

Eervolle vermeldingen: Remco Evenepoel, Rüdiger Selig en Dries de Bondt

De solo van Remco Evenepoel in de Ronde van Polen had misschien ook wel een plekje in de echte top 10 verdiend. Zeker omdat het daags na de zware val van Fabio Jakobsen een emotionele aangelegenheid was: de jonge Belg kwam over de finish met het rugnummer van Jakobsen over de streep. Een prachtig beeld.

Evenepoel houdt het nummer 75 van Jakobsen in de lucht

En tenslotte; de sportiviteitsprijs gaat gedeeld naar Rüdiger Selig en Dries de Bondt. De eerste had in de Scheldeprijs nog in de sprint oog voor een gevallen collega en draaide onmiddellijk om. De laatste hielp in de BinckBank Tour de gevallen Oliver Naesen over de streep. Mooie collegialiteit van beide heren!

Laatste nieuws