KNWU reageert op dopingzaak uit 2011: 'Er waren tragische familieomstandigheden in het spel'

De KNWU heeft gereageerd op het feit dat ze in 2011 de naam van een op rHepo betrapte renner niet publiceerden. Dit feit kwam gisteren in het nieuws. De nationale bond stelt dat tragische familieomstandigheden in het spel waren bij de betreffende renner, waardoor de afspraak gemaakt is om de naam niet bekend te maken.
KNWU reageert op dopingzaak uit 2011: 'Er waren tragische familieomstandigheden in het spel'

"Ten grondslag aan die beslissing lagen het feit dat de renner per direct stopte met deelname aan alle competitie in georganiseerd verband en er zeer zwaarwegende tragische familieomstandigheden in het spel waren. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) geeft een bond deze ruimte, zolang de opgelegde sanctie uitgevoerd kan worden. De zaak is bij de Dopingautoriteit, de mondiale anti-dopingorganisatie WADA en bij het Instituut Sportrechtspraak (ISR) gemeld en deze instanties hebben de zaak anoniem gepubliceerd", stelt de bond in een verklaring op haar website. De zaak is inderdaad terug te vinden op de website van het ISR en ook de Dopingautoriteit maakt gewag van een wielrenner die twee jaar werd geschorst in verband met de vondst van rHepo.

De bond verklaart dat de renner in kwestie voor twee jaar geschorst is en ook geen licentie heeft ontvangen. Er is indertijd overleg geweest met de Dopingautoriteit over deze schorsing. Het is echter niet duidelijk of de UCI ook in kennis is gesteld. Het is gebruikelijk dat de KNWU dat doet, maar hier ligt geen directe verplichting, stelt de bond. Herman Ram van de Dopingautoriteit legde ons al eerder uit dat de Dopingautoriteit de naam van een renner niet bekendmaakt. Dat is aan de bond en daar is volgens Ram geen standaard beleid voor. "De directeur is destijds gemachtigd door twee hoofdbestuursleden om de zaak vanwege de bijzondere omstandigheden zelf en in vertrouwen af te handelen. Intern is over de gehele kwestie pas gecommuniceerd toen de zaak volledig afgehandeld was", sluit de KNWU haar verklaring af.

Laatste nieuws