Column | Laat Remco Evenepoel de rest van z'n carrière met een rugzakje babyvet rijden

Onze redacteur schrok zich kapot toen hij las dat Remco Evenepoel 5 kilo is afgevallen. Lichter gaat-ie nog beter zijn! Maar gelukkig heeft hij ook een oplossing...

Tuurlijk, ik ben maar wat blij dat Remco Evenepoel weer op de fiets zit na z'n val in Lombardije. Maar ik schrok me kapot toen ik las dat er 5 kilo mínder Remco Evenepoel op de fiets zit. Vorig jaar rond deze tijd was hij 65 kilo, nu 60. Wat spiermassa kwijt na inactiviteit? Nee hoor, dat heeft hij alweer terug. Het gaat om babyvet, zo zegt Evenepoel lachend. (Jaja, ik weet het, babyvet bij volwassenen bestaat stiekem helemaal niet, maar ze weten bij profploegen heus wel hoe ze vetpercentages meten.)

In een wereld die draait om watts per kilogram is 5 kilo nogal wat(t) - het is zo ongeveer een halve Kenny Elissonde. Daarom schrok ik. En als Primoz Roglic, Egan Bernal en Richard Carapaz het bericht hebben gelezen, zullen ze nu vermoedelijk in foetushouding liggen te huilen op de plek waar ze eerst hun racefiets parkeerden na een trainingsrit - die racefiets hebben ze bij het grofvuil gezet. Zelfs de menselijke straaljager Tadej Pogacar zal zich wel even achter de oren krabben als het leest.

Met een Evenepoel die 5 kilo lichter is, kan hij de concurrentie in 2021 puur natuurkundig gezien namelijk op een lichtjaar achterstand rijden bergop. Nu is wielrennen geen natuurkunde, maar aan de andere kant: watts, kilo's en hellingsgraden zorgen voor feiten die zelfs Donald Trump niet kan ontkennen - of simpeler gezegd: je bent gewoon eerder boven als je lichter bent en hetzelfde vermogen trapt. Tijd voor een actieplan dus - een behoorlijk ingenieus actieplan, al zeg ik het zelf - om het wielrennen de komende jaren een beetje spannend te houden.

Daarbij heb ik me laten inspireren door Marcus Rashford, de voetballer van Manchester United. Die heeft er bijna in z'n eentje voor gezorgd dat jonge Engelse kinderen uit achterstandswijken op school fatsoenlijk te eten krijgen. Zo'n soort rol zie ik ook voor Evenepoel, maar dan op het gebied van kinderobesitas - bijna 1 op de 5 kinderen in Nederland heeft hier last van, en dat zal in België niet anders zijn.

De jonge Belg rijdt volgend seizoen iedere koers met een ander rugzakje met 5 kilo babyvet (vooruit, kindervet) dat is weggezogen bij een klein Belgje met obesitas. Minder kinderen met obesitas, meer spanning in het wielrennen. Dit lijkt mij een win-win. Maar ja, Patrick Lefevere zal wel het er wel weer niet mee eens zijn; die man heeft ook altijd wat te zaniken. Is toch gewoon een goed plan...?!

Laatste nieuws