HomePelotonpraatParadijsvogels | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

Paradijsvogels | Davide Rebellin, de Soldaat van Oranje van het wielrennen

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer over Davide Rebellin, die gisteren afscheid nam als profwielrenner. Eerder dan Soldaat van Oranje stopt..

Het zou een leugen zijn om te zeggen dat Davide Rebellin nog legendarische duels uitvocht met Jan Janssen, Fausto Coppi en Eddy Merckx. Maar veel scheelt het niet. Rebellin begon z’n 31 (!) seizoenen tellende profloopbaan op 5 augustus 1992 in de G.P. Camoiore in Toscane, een paar dagen nadat hij in Barcelona tijdens de Olympische wegrit twintigste was geworden.

Van der Poel -3

Mariah Carey voerde op dat moment de Top 40 aan met het nummer I’ll Be There, op de voet gevolgd door klapperrrrr van de week Poing van Rotterdam Terror Source. It’s My Life van Dr. Alban stond op nummer 3 – we leefden in de gezegende tijd waarin Hans Kraaij junior met Heppie Luis? nog geen eigen versie van het nummer had gemaakt.

Augustus 1992, het was een maand voor de start van het derde seizoen van de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Marco van Basten had in de vroege zomer een strafschop gemist. Miguel Indurain won z’n tweede Tour de France; Erik Breukink werd zevende op 18 minuten en 51 seconden. Tom Dumoulin poepte een luier vol. Mathieu van der Poel was -3.

Sprintje bergop

Rebellin werd in de eerste profkoers die hij reed, in dienst van GB-MG, meteen achtste. In oktober reed hij de Ronde van Lombardije. In het eerste monument dat hij reed, werd hij op z’n 21ste negende. Het was duidelijk: dit was iemand met wie we rekening moesten gaan houden – we hadden nog geen idee dat we zó lang rekening met ‘m moesten gaan houden.

Want de seizoenen erna werd Rebellin inderdaad de topper die zich in die eerste profkoersen al aankondigde. Hij vocht menig duel uit met Michael Boogerd in de voorjaarsklassiekers. Maar hij had wel een sprintje bergop en dus won Rebellin drie keer de Waalse Pijl en schreef hij in 2004 zowel de Amstel Gold Race als Luik-Bastenaken-Luik op z’n naam.

Derde comeback in Ronde van Gibraltar

In 2008 won Rebellin op z’n 37ste Parijs-Nice. Een mooie afsluiting van een imposante loopbaan – uiteraard ook gekleurd door doping, maar voor welke renner uit die periode gold dat niet.

Maar Rebellin ging dus door. En door. En door. En door. En door. En door.* Tot het december 2021 is en Davide Rebellin er op z’n 50ste na voor een hele rits dubieuze ploegjes met schitterende namen – wat te denken van Kuwait – Cartucho.es – gekoerst te hebben er nóg een seizoen aan vastplakt. Bij Work Service Vitalcare Vega ditmaal. Dat seizoen liep gisteren ten einde met een 30e plek in de Veneto Classic.

Davide Rebellin is met recht de Soldaat van Oranje van het wielrennen. Hij hield nooit op. En als Remco Evenepoel en Tadej Pogacar over een jaar of zeventig in het bejaardenhuis een potje zitten te dammen, dan rijdt Rebellin op z’n 132ste na z’n derde comeback nog vrolijk rond in de Gibraltar Tour (dat is tegen die tijd een koers met enig aanzien) in het shirt van Nagorno-Karabach Cycling – Vini Flatini Gobert Circus Pauwels Sauzen.

Tot die comebacks gestalte krijgen, is Rebellin nu voor eventjes gestopt als profwielrenner. Eerder dan Soldaat van Oranje. Maar veel scheelde het niet.

* Google op ‘Rebellin gaat nog een jaartje door’ en verschijnt een hele rits aan berichten met iedere keer dezelfde strekking, alleen staat er tussen haakjes een ander getalletje met z’n leeftijd. Behalve Soldaat van Oranje is het ook net Ground Hog Day met Rebellin. Overigens kom je ook een bericht tegen waarin het geheim van z’n lange profcarrière wordt onthuld: een dieet van bonen en bietensap.

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Wat Van der Poel liet zien beviel Adrie: ‘Wat me opviel, is dat hij twee tanden groter kan rijden dan voorgaande jaren’

In gesprek met WielerFlits blikte Adrie terug op de rentree van Van der Poel....

Iserbyt lachend: ‘Toen Van der Poel me in de eerste ronde voorbijreed, dacht ik dat hij een minuut zou wegrijden”

Eli Iserbyt zakte halfweg koers vrij ver weg, maar in de slotfase wist hij...

Mathieu van der Poel blij maar kritisch: ‘Technisch maakte ik veel fouten, maar ben heel blij met mijn vorm’

Mathieu van der Poel startte in Hulst weliswaar op de vierde rij, maar al...

Mathieu van der Poel luistert rentree in wereldbeker Hulst op met dominante overwinning

De ogen in Hulst waren zonder meer gericht op Mathieu van der Poel. De...

Meer zoals dit

Video | Renners en rensters Jumbo-Visma laten zien hoe ze er op eigen feest aan toe zijn na ‘één drankje’

Jumbo-Visma pakte donderdagavond uit met een groots feest om het zeer succesvolle jaar af...

Mathieu van der Poel verwacht dat Nederland op WK voetbal verder komt dan België: ‘Ook Frankrijk indrukwekkend’

We weten dat Mathieu van der Poel groot raceliefhebber is. Hij keek al eens...

Video | Uit de oude doos: Peter Sagan parkeert fiets rijdend op dak van auto

Hij is een beetje ingehaald als smaakmaker van de wielerwereld door mannen als Mathieu...