HomeZelf in het zadel5 Gouden tips voor mensen die het snel koud hebben op de...

5 Gouden tips voor mensen die het snel koud hebben op de fiets

Het is koud! Hoe hou je het toch nog een beetje behaaglijk op de racefiets, crosser of mountainbike? Hieronder wat tips, met als laatste redmiddel punt 5. (O ja, veel laagjes en warm aankleden is zo vanzelfsprekend dat het geen tip is...)

1) Doe warm water in je bidon(s)

Als je warm water in je bidon doet, heb je daar toch zeker de eerste paar slokken van je rit wat aan. Helaas wordt warm water ook weer koud en is het effect van deze tip dus snel uitgewerkt – tenzij je een thermobidon hebt; bestaat dat? Maar goed, alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. Je hoeft het eerste uur geen ijswater te drinken (als het je überhaupt lukt om je bidon in te knijpen en er wat uit te krijgen..)

En hier nog een bonusprotip van niemand minder dan Annemiek van Vleuten op het gebieden van verwarmen. Als je naar de tweets van Thijs Zonneveld kijkt waar ze op reageert dan zie je nog veel meer fijne tips om warm te worden of blijven

2) Wrijf met je handen over je machtige fietsdijen

Wat doet er niks tijdens het fietsen en wordt dus sneller koud? Je bovenlijf, armen en handen. Wat doet er juist heel veel tijdens het fietsen en wordt dus warm? Je bovenbenen. Trakteer je handen dus op een soort wrijfmassage. Of ja, hou ze stil langs je benen en laat die letterlijk het werk doen.

3) Ga hard fietsen

Als je het koud hebt en je rijdt in een D1-tempo dan is het misschien een idee het tempo gewoon wat op te voeren. Het beste medicijn tegen kou is jezelf warm fietsen. Hoeft heus niet je hele rit, want op den duur merk je dat je het warm hebt en dan kun je weer even rustig aan doen. Heb je gelijk een soort intervaltraining gedaan. Mooi toch?

4) Koop dure shit

Buiten het feit dat dure fietskleding toch echt wel vaak wat beter is dan de goedkope shizzle van bepaalde Chinese websites heb je natuurlijk ook nog allerlei gadgets tegen de kou.

Als klapperrrrrr van de week voor de koukleum, willen we deze elektrische fietshandschoen even onder de aandacht brengen – deze van Sealskinz kosten 147 euro, maar dan heb je dus ook écht geen koude handen meer. Van verwarmde zadels hebben we nog geen wetenschap, maar misschien bestaan die ook al wel.

Beeld: Bol.com

5) Zwift

Op Zwift mag het dan, met name in de bergen, ook kunnen sneeuwen; je merkt er op je hometrainer niks van. Je hebt het eerder te warm dan te koud. Met de smarttrainers van nu (die goed beschouwd dan wel weer vallen onder het kopje ‘Koop dure shit’) is indoor fietsen echt een prima oplossing voor koukleumen.

Tuurlijk, er gaat niks boven een fris fietstochtje, waarna je thuiskomt met rode wangetjes. Maar Zwift komt toch aardig in de buurt, zeker als het buiten echt grafkoud is en het weinig meer te maken heeft met ‘een fris fietstochtje’

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...