HomeZelf in het zadel5 Gouden tips voor mensen die het snel koud hebben op de...

5 Gouden tips voor mensen die het snel koud hebben op de fiets

Het is koud! Hoe hou je het toch nog een beetje behaaglijk op de racefiets, crosser of mountainbike? Hieronder wat tips, met als laatste redmiddel punt 5. (O ja, veel laagjes en warm aankleden is zo vanzelfsprekend dat het geen tip is...)

1) Doe warm water in je bidon(s)

Als je warm water in je bidon doet, heb je daar toch zeker de eerste paar slokken van je rit wat aan. Helaas wordt warm water ook weer koud en is het effect van deze tip dus snel uitgewerkt – tenzij je een thermobidon hebt; bestaat dat? Maar goed, alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. Je hoeft het eerste uur geen ijswater te drinken (als het je überhaupt lukt om je bidon in te knijpen en er wat uit te krijgen..)

En hier nog een bonusprotip van niemand minder dan Annemiek van Vleuten op het gebieden van verwarmen. Als je naar de tweets van Thijs Zonneveld kijkt waar ze op reageert dan zie je nog veel meer fijne tips om warm te worden of blijven

2) Wrijf met je handen over je machtige fietsdijen

Wat doet er niks tijdens het fietsen en wordt dus sneller koud? Je bovenlijf, armen en handen. Wat doet er juist heel veel tijdens het fietsen en wordt dus warm? Je bovenbenen. Trakteer je handen dus op een soort wrijfmassage. Of ja, hou ze stil langs je benen en laat die letterlijk het werk doen.

3) Ga hard fietsen

Als je het koud hebt en je rijdt in een D1-tempo dan is het misschien een idee het tempo gewoon wat op te voeren. Het beste medicijn tegen kou is jezelf warm fietsen. Hoeft heus niet je hele rit, want op den duur merk je dat je het warm hebt en dan kun je weer even rustig aan doen. Heb je gelijk een soort intervaltraining gedaan. Mooi toch?

4) Koop dure shit

Buiten het feit dat dure fietskleding toch echt wel vaak wat beter is dan de goedkope shizzle van bepaalde Chinese websites heb je natuurlijk ook nog allerlei gadgets tegen de kou.

Als klapperrrrrr van de week voor de koukleum, willen we deze elektrische fietshandschoen even onder de aandacht brengen – deze van Sealskinz kosten 147 euro, maar dan heb je dus ook écht geen koude handen meer. Van verwarmde zadels hebben we nog geen wetenschap, maar misschien bestaan die ook al wel.

Beeld: Bol.com

5) Zwift

Op Zwift mag het dan, met name in de bergen, ook kunnen sneeuwen; je merkt er op je hometrainer niks van. Je hebt het eerder te warm dan te koud. Met de smarttrainers van nu (die goed beschouwd dan wel weer vallen onder het kopje ‘Koop dure shit’) is indoor fietsen echt een prima oplossing voor koukleumen.

Tuurlijk, er gaat niks boven een fris fietstochtje, waarna je thuiskomt met rode wangetjes. Maar Zwift komt toch aardig in de buurt, zeker als het buiten echt grafkoud is en het weinig meer te maken heeft met ‘een fris fietstochtje’

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Flinke domper: Ceylin Alvarado moet passen voor crossweekend

De 25-jarige veldrijdster van Alpecin-Deceuninck is namelijk ziek en voelt zich niet fit genoeg...

Wout van Aert bevestigt min of meer Giro-deelname en maakt ambitie duidelijk

Alles wijst erop dat Wout van Aert in 2024 voor het eerst in zijn...

Management Toon Aerts waarschuwt: ‘Consumeer zondag geen zuivelproducten in Flamanville’

Het Franse stadje is de plek waar zowel Toon Aerts als Shari Bossuyt positief...

Dylan van Baarle vertelt over mountainbike-avontuur op Curaçao: ‘Ik bleef hangen achter een struik, en ging kopje onder’

In de podcast In Koers vertelt hij over zijn avontuur op het eiland, waar...

Meer zoals dit

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...

6 Best wel rare dingen die wij wielrenners normaal gedrag vinden

Rare jongens zijn wij eigenlijk als je alles hieronder in ogenschouw neemt...

Fietsongeluk in het buitenland, wat nu?

Een ongeluk op de fiets zit in een klein hoekje. Dat is niet alleen...