HomeNieuwsInterview | Greg Van Avermaet: 'Kan nog altijd klassiekers winnen'

Interview | Greg Van Avermaet: ‘Kan nog altijd klassiekers winnen’

Greg Van Avermaet staat in 2021 voor een nieuwe uitdaging. Omdat zijn huidige ploeg CCC stopt, moest de Belg op zoek naar een nieuwe werkgever. Die vond hij in AG2R Citroën. Hij vertelde vandaag over de rolverdeling in zijn nieuwe ploeg, wat hij op z'n 35e nog kan en de bruine broek van AG2R.

Van Avermaet stond vandaag vanuit het Franse Chambery de pers te woord. “Het is tot nu moeilijk om deze ploeg nu al te beoordelen”, zegt de Olympisch kampioen over het cultuurverschil tussen een Franse ploeg en zijn huidige ploeg CCC. “Dankzij Covid is er niet zoveel contact geweest als normaal en onze eerste trainingsstage is ook niet doorgegaan. Het is een beetje moeilijk ook qua materiaal.”

Daarmee doelt Van Avermaet op de leveringsproblemen van fietsleveranciers. “Ik denk dat fietsproducenten ook een beetje op de limiet zitten van de vraag en wat ze kunnen leveren”, legt hij uit. “Maar ik kan nu mijn fiets meenemen naar huis.”

Voor Van Avermaet lijkt de overgang naar AG2R Citroën misschien een sprong in het diepe, maar hij wijst op de ervaring die ruimschoots aanwezig is. “Deze ploeg bestaat volgend jaar dertig jaar, met Vincent Lavenu (de ploegmanager, red.). Er staat een goede structuur, dus ik mag niet klagen. Ik heb op dit moment geen klagen. Ik was liever al wel op stage geweest om alle nieuwe gezichten te leren kennen, want het is voor mij wel een grote verandering na 10 jaar dezelfde ploeg. Maar ik denk dat dit niet slecht is voor mij.”

Zwarte of bruine broek?

“Of ik afgevallen ben? Dat zal de witte achtergrond zijn”, lacht Van Avermaet wanneer hij daar naar gevraagd wordt. “Ik lees dat sommigen drie kilo zijn kwijtgeraakt, bij mij zijn er drie kilogram bijgekomen.”

Vandaag is ook het nieuwe tenue van AG2R Citroën onthuld. Van Avermaet lijkt er wel redelijk content mee. “Ik ben altijd liefhebber van een zwarte broek geweest. Dat kleedt af en ziet er goed uit. Maar als de resultaten volgen, wordt zo'n trui vanzelf mythisch. Ik vond de shirts van Mapei destijds ook niet de mooiste, maar hoe meer overwinningen volgen, hoe mooier zo'n shirt wordt.”

Oliver Naesen

Van Avermaet wordt volgend jaar ploeggenoot van zijn boezemvriend Oliver Naesen. “De klassieke ploeg van AG2R ken ik wel, ook omdat 'Ollie' me er over heeft bijgepraat de afgelopen jaren. Dan kom je er toch wel iets meer mee in contact. Maar het is voor mij wel een totaal nieuwe ploeg, met nieuwe gezichten. Dat is voor mij wel de reden dat ik graag had gewild dat het trainingskamp van december doorging.”

“Wat de rolverdeling tussen Oliver en mij wordt? We moeten goede communiceren en samen in de finale geraken is ook niet zo eenvoudig. De concurrentie is groot en we moten elkaar goed gebruiken om de overwinning te pakken.”

Van der Poel en Van Aert

Van Avermaet is er van overtuigd dat hij nog altijd mee kan doen om de zege in klassiekers, ondanks de opkomst van onder andere Mathieu van der Poel en Wout van Aert. “Anders zou ik hier niet zitten”, klinkt het. “Ik ben er van overtuigd dat ik mijn waarde nog heb ik dat ik nog altijd koersen kan winnen.” Hij wijst op het feit dat hij vorig jaar op nummer één stond in de ééndagsranking van de UCI. “Het is niet omdat ik een tijdje niet gewonnen heb, dat ik in paniek raak. In het begin van m'n carrière had ik ook concurrentie en dat motiveert me. Ik hou van de manier waarop die jongens koersen en als alles perfect loopt kan ik ze zeker verslaan. Ik maak me daar niet teveel zorgen over.”

Olympische Spelen

Als alles goed gaat staan vorig jaar de Olymische Spelen op het programma. Van Avermaet is titelverdediger en wil die titel uiteraard weer verdedigen. “Dat ik heb gewonnen in Rio is wel in m'n voordeel natuurlijk. Presteren zal echter wel het belangrijkste zijn. Als ik me niet goed genoeg voel, ga ik niet mee. Of het te combineren is met de Tour? Die beslissling kan ik niet alleen nemen. Het is een Franse ploeg, dus de Tour is belangrijk. Maar als ik tot Parijs in de Tour blijf, moet er een oplossing komen om toch in Tokio mee te doen. Dat moeten we goed bespreken.”

Beeld: AG2R Citroën

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Kasseien! Alles wat je moet weten over etappe 5: Lille-Arenberg

Parkoers Hoewel niet iedereen vindt dat kasseien thuishoren in een grote ronde, is het voor...

Tiesj Benoot na demonstratie Van Aert: ‘Iedereen verwachtte het’

Tiesj Benoot plaveide mee de weg naar de gouden rush van Wout van Aert....

Jasper Philipsen juicht met tweede plaats: ‘Ik schaam me’

Jasper Philipsen slaakte een kreet van verlichting toen hij over de streep in Calais....

Jakobsen blikt vooruit: ‘Ik kan de kasseien van morgen wel aan hoor!’

Fabio Jakobsen was na afloop van de vierde rit vol lof over het exploot...

Meer zoals dit

Huzarenstuk Van Aert: ‘Ik twijfelde nog even om te wachten op Vingegaard en Yates’

Na afloop vertelde hij over de actie van Team Jumbo-Visma, dat een geweldige lead-out...

Mathieu van der Poel moet er nog inkomen: ‘Ik had niet de beste dagen in Denemarken’

"Ja, ik zat een beetje achteraan, er gebeurde niet veel", vertelde Mathieu van der...

Thomas Dekker analyseert: ‘Van Aert is sneller, gaat een moeilijke Tour worden voor Van der Poel’

De ex-prof vertelde over de kansen van Van der Poel in de Avondetappe. "Voor...