HomeColumnsColumn | De patat/frietdiscussie in het wielrennen: beenstukken over sokken of sokken...

Column | De patat/frietdiscussie in het wielrennen: beenstukken over sokken of sokken over beenstukken? 

Onze redacteur ontdekte een patat/frietdiscussie onder wielrenners nadat hij een Instagram-story van Wout van Aert zag...

Om de angel maar meteen uit deze column e halen en kleur te bekennen: ik draag zelf mijn sokken óver mijn beenstukken. Er is voor mij geen andere manier denkbaar. Beenstukken over sokken zou voor mij voelen als Movistar dat een tactisch sterke koers rijdt. Als een etappe in de Vuelta met minder dan 1000 hoogtemeters. Als René Froger op een racefiets (dat doet-ie dus; zie screenshot helemaal onderaan). Het klopt niet.

Inmiddels weet ik dat er hele volksstammen zijn die het wel doen; beenstukken over de sokken – bah, ik voel me zelfs een beetje vies als ik het alleen al opschrijf…

Sterker nog: in een al in 2020 door mij op Twitter georkestreerde poll (zie onder de tekst) van die hopelijk totaal niet representatief is, blijkt een meerderheid van de 118 mensen die ‘m invulden het te doen. 61,9% om precies te zijn. Dat komt neer op 73,042 mensen – maar laten we ervan uitgaan dat het er 73 waren. De andere 32,1% (45 mensen) is wel bij zinnen en geeft de sokken volkomen terecht alle ruimte.

Sokverkrachting

De 61,9% die aan sokverkrachting doet is overigens in goed gezelschap, want Wout van Aert is een vrij fanatiek lid van #teambeenstukkenoversokken. Hij wijdde er, tevens in 2020, het was de aanleiding voor m’n poll, een Instagram-story aan met de tekst dat het dragen van je beenstukken over je sokken een belangrijke wielerregel zou zijn (zie een screenshot van de post van Van Aert onder de tekst).

Ik had Wout (oké, nog steeds wel) hoog zitten, maar hier kletst hij natuurlijk wel uit z’n nek. Ik schrok ervan; – ik besefte eigenlijk helemaal niet dat je je beenstukken ook óver je sokken kunt doen. Waren er meer van dit soort lieden op aard? En daarom besloot ik er dus dat polletje tegenaan te gooien.

Open vizier

Met een 60/40-uitkomst zeg ik denk ik niets te veel als ik zeg dat deze kwestie de wielrennersgemeenschap tot op het bot verdeelt. Onze eigen patat/frietdiscussie!* En zo’n belangrijke discussie moet je met open vizier ingaan, vind ik. Graag zou ik van de mensen uit #teambeenstukkenoversokken horen waarom ze dat in vredesnaam doen?

Heel, heel, heel, heel misschien ben ik vatbaar voor de argumenten en kan ik er op z’n minst begrip voor opbrengen; laat het me maar weten op Facebook in de reacties bij deze post of spreek me aan op Twitter (@zwoebe) – zelf beenstukken over m’n sokken dragen is een stap te ver, denk ik.

Tekst gaat verder onder de advertentie

Waarom draag ik ze over m’n beenstukken?

Ik kan ondertussen al wel vast met jullie delen waarom ik mijn sokken over mijn beenstukken draag. Buiten dat het veel mooier staat, heeft het ook een praktische reden. Als ik mijn fietskleding aantrek, dan strip ik eerst poedelnaakt op de klanken van You Can Leave Your Hat On van Joe Cocker, vervolgens trek ik m’n beenstukken aan; daarna is er even het genante moment dat ik alleen beenstukken draag en verder naakt ben.

Om daar snel vanaf te zijn, trek ik m’n bib aan, doe m’n hartslagmeter om, trek naar gelang hoe koud het is één, twee, drie of negentien laagjes aan en dan doe ik tenslotte m’n sokken aan. Die glijden als vanzelf over de beenstukken. Daar waar ze horen.

Nou mensen, dit is het verhaal van een sokkenoverbeenstukkendrager; nu zijn jullie aan de beurt beenstukkenoversokkendragers… Fijne discussie!

* Het is patat..

De poll met de schrikbarende uitkomst

De Insta-story van Wout van Aert met allemaal onzin erin… 😉

En de beloofde René Froger, nog net niet op z’n racefiets

Bron: Shownieuws

Deze column verscheen eind 2020 al eens op deze website, maar nieuw jaar, nieuwe herfst en winter, dus de dicsussie blijft actueel – tot de UCI uitsluitsel geeft in een reglement. De originele column is er en der wat aangepast aan de actualiteit – of René Froger nog steeds fietst, is onbekend..

 

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel: ‘Ik train geregeld met Remco, de relatie is anders dan met Wout’

De twee fenomenen hebben beiden niet zo lang geleden een huisje in de buurt...

Mathieu van der Poel over dreigementen UCI, Iserbyt en kalender: ‘Wij moeten ons aanpassen’

Mathieu van der Poel rijdt op 22 december in Mol zijn eerste cross. Ook...

Patrick Lefevere: ‘Sommige van mijn renners mogen van hun manager niet met mij praten’

Iedereen heeft altijd wel een beetje schrik van zijn of haar baas. Die betaalt...

🎥 Fascinerende beelden van hoe je carbonfiets letterlijk draadje voor draadje wordt opgebouwd

Altijd al eens afgevraagd hoe dat carbon nou werkt? In deze video zie je het (en het verraste ons toch wel behoorlijk)

Meer zoals dit

Column | Sorry, maar het is echt te koud om buiten te fietsen

Fietsen. Heerlijk. In het zonnetje. De hitte zien opstijgen boven de weg. Een lekker...

🎥 Een snelcursus stuurlint tapen: dit is de beste en handigste manier

Een stuurlint is niet het duurste onderdeel van je racefiets, maar het is ontegenzeggelijk...

5 Herkenbare momenten voor koukleumen op de fiets

Iedereens interne CV is nu eenmaal anders ingesteld. Onze redacteur is een koukleum en hij heeft wat punten op een rijtje gezet die hij in die hoedanigheid ervaart. De mensen die het op de fiets snel koud hebben, zullen onderstaande zeven punten dan ook zeker herkennen...