HomePelotonpraatColumn | De patat/frietdiscussie in het wielrennen: beenstukken over sokken of sokken...

Column | De patat/frietdiscussie in het wielrennen: beenstukken over sokken of sokken over beenstukken? 

Onze redacteur ontdekte een patat/frietdiscussie onder wielrenners nadat hij een Instagram-story van Wout van Aert zag...

Om de angel maar meteen uit deze column e halen en kleur te bekennen: ik draag zelf mijn sokken óver mijn beenstukken. Er is voor mij geen andere manier denkbaar. Beenstukken over sokken zou voor mij voelen als Movistar dat een tactisch sterke koers rijdt. Als een etappe in de Vuelta met minder dan 1000 hoogtemeters. Als René Froger op een racefiets (dat doet-ie dus; zie screenshot helemaal onderaan). Het klopt niet.

Inmiddels weet ik dat er hele volksstammen zijn die het wel doen; beenstukken over de sokken – bah, ik voel me zelfs een beetje vies als ik het alleen al opschrijf… Sterker nog: in een door mij op Twitter georkestreerde poll (zie onder de tekst) die hopelijk totaal niet representatief is, blijkt een meerderheid van de 118 mensen die 'm invulden het te doen. 61,9% om precies te zijn. Dat komt neer op 73,042 mensen – maar laten we ervan uitgaan dat het er 73 waren. De andere 32,1% (45 mensen) is wel bij zinnen en geeft de sokken volkomen terecht alle ruimte.

De 61,9% die aan sokverkrachting doet is overigens in goed gezelschap, want Wout van Aert is een vrij fanatiek lid van #teambeenstukkenoversokken. Hij wijdde er een Instagram-story aan met de tekst dat het dragen van je beenstukken over je sokken een belangrijke wielerregel zou zijn (zie een screenshot van de post van Van Aert onder de tekst).

Ik had Wout (oké, nog steeds wel) hoog zitten, maar hier kletst hij natuurlijk wel uit z'n nek. Ik schrok ervan; – ik besefte eigenlijk helemaal niet dat je je beenstukken ook óver je sokken kunt doen. Waren er meer van dit soort lieden op aard? En daarom besloot ik er dus dat polletje tegenaan te gooien.

Met een 60/40-uitkomst zeg ik denk ik niets te veel als ik zeg dat deze kwestie de wielrennersgemeenschap tot op het bot verdeelt. Onze eigen patat/frietdiscussie!* En zo'n belangrijke discussie moet je met open vizier ingaan, vind ik. Graag zou ik van de mensen uit #teambeenstukkenoversokken horen waarom ze dat in vredesnaam doen? Heel, heel, heel, heel misschien ben ik vatbaar voor de argumenten en kan ik er op z'n minst begrip voor opbrengen; laat het me maar weten op Facebook in de reacties bij deze post of spreek me aan op Twitter (@zwoebe) – zelf beenstukken over m'n sokken dragen is een stap te ver, denk ik.

Ik kan ondertussen al wel vast met jullie delen waarom ik mijn sokken over mijn beenstukken draag. Buiten dat het veel mooier staat, heeft het ook een praktische reden. Als ik mijn fietskleding aantrek, dan strip ik eerst poedelnaakt op de klanken van You Can Leave Your Hat On van Joe Cocker, vervolgens trek ik m'n beenstukken aan; daarna is er even het genante moment dat ik alleen beenstukken draag en verder naakt ben.

Om daar snel vanaf te zijn, trek ik m'n bib aan, doe m'n hartslagmeter om, trek naar gelang hoe koud het is één, twee, drie of negentien laagjes aan en dan doe ik tenslotte m'n sokken aan. Die glijden als vanzelf over de beenstukken. Daar waar ze horen. Nou mensen, dit is het verhaal van een sokkenoverbeenstukkendrager; nu zijn jullie aan de beurt beenstukkenoversokkendragers… Fijne discussie!

* Het is patat..

De poll met de schrikbarende uitkomst

De Insta-story van Wout van Aert met allemaal onzin erin… 😉

René Froger nog net niet op z’n racefiets

Bron: Shownieuws

En een voor sommigen misschien provocerende foto (nog provocerender dan René Froger voor een racefiets..)

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Video | Belg wint knettergekke downhillrace op eiland in Afrika en deelt spectaculaire GoPro-beelden

Megavalanche La Réunion is een enduro massa-evenement waarbij het de bedoeling is om met...

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Niels Albert legt uit waarom zoveel crossers last hebben van rug: ‘Sponsors plezieren’

Mathieu van der Poel zag vorige winter zijn hele veldritseizoen in het water vallen...

Opvallend: 89-jarige man pakt Amerikaanse nationale cyclocrosstitel

We kennen allemaal het verhaal van Alejandro Valverde. De veteraan ging pas op zijn...

Meer zoals dit

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

Column | The fall of shame, iedere wielrenner heeft het meegemaakt: als een weerloze dominosteen met fiets en al vanuit stilstand tegen de vlakte  

Onze redacteur over wat iedereen met een racefiets heeft meegemaakt bij een stoplicht of iets dergelijks: de ingeklikte 'fall of shame' (en hij vraagt zich af of Mathieu van der Poel het in zijn jonge jaren ook heeft meegemaakt...)

Niki Terpstra rijdt Zesdaagse Rotterdam met prachtig gepersonaliseerde fiets

Na twee jaar afgelasting in verband met het coronavirus is de Wooning Zesdaagse in...