Parijs-Nice presenteert parkoers: tijdrit, twee aankomsten bergop en veel heuvels

Vandaag is het parkoers van de 79e editie van Parijs-Nice, die dit jaar van 7 tot 14 maart op het programma staat, bekendgemaakt. Met twee aankomsten bergop en enkele heuvelachtige etappes heeft de ASO een gevarieerd parkoers uitgetekend.
Parijs-Nice presenteert parkoers: tijdrit, twee aankomsten bergop en veel heuvels

De Koers naar de Zon trapt af in Saint-Cyr-L'École, iets ten zuidwesten van Parijs. De eerste etappe is meteen een pittige. Er zijn vier klimmetjes gecategoriseerd, allen van de derde categorie, maar voor de rest lijkt het geen meter vlak te zijn. De tweede etappe, naar Amilly, is wel vlak, maar zoals altijd in Parijs-Nice is de kans op waaiers groot. De organisatie waarschuwt daar nu al voor. Vervolgens staat er een heuvelachtige tijdrit van 14,4 kilometer met een pittig slot op de planning.

In etappe vier is het weer flink klimmen geblazen, met liefst 3.500 hoogtemeters, een dubbele beklimming van de Mont Brouilly en finish in Chiroubles (1e categorie, 7,3 km aan 6%). Vervolgens staat er weer een sprintersrit (naar Bollène) op de rol.

Drie dagen klimmen

De laatste drie dagen is het vooral klimmen geblazen. De zesde etappe lijkt een uitgelezen kans voor de vluchters, met halverwege een paar pittige klimmen. De zevende etappe gaat cruciaal zijn voor het klassement, want de finish ligt op La Colmiane, een klim van 16,3 kilometer aan 6,3 procent gemiddeld. Vorig jaar lag hier de eindstreep van Parijs-Nice, nadat de coronapandemie er voor zorgde dat de laatste etappe niet meer verreden werd. Nairo Quintana won die etappe, Maximillian Schachmann het eindklassement. De slotrit start en finisht traditiegetrouw op de Boulevard des Anglais in Nice. Met vier beklimmingen van de tweede categorie en eentje van de eerste kan er die dag nog van alles gebeuren in het algemeen klassement.

Rittenschema Parijs-Nice

07/03 – Rit 1: Saint-Cyr-l’École – Saint-Cyr-l’École
08/03 – Rit 2: Oinville-sur-Montcient – Amilly
09/03 – Rit 3: Gien – Gien (tijdrit)
10/03 – Rit 4: Chalon-sur-Saône – Chiroubles
11/03 – Rit 5: Vienne – Bollène
12/03 – Rit 6: Brignoles – Biot
13/03 – Rit 7: Nice – Valdeblore la Colmiane
14/03 – Rit 8: Nice – Nice

Hoogteprofielen

En een filmpje!

Laatste nieuws