5 Voordelen van in de winter op je racefiets rijden

Ja, die zijn er ondanks de kou echt wel hoor! Lees maar...

winter wielrenner

1) Allereerst behoor je natuurlijk tot het Grote Gilde der Wielerbikkels, een belangrijke en eervolle groep om bij te horen

Je hoort bij de échte fietsers, niet die mooiweerpedaleurs die alleen hun vaak veel-te-dure-fiets-voor-het-aantal-kilometers-dat-ze-ermee-rijden van stal halen als ze in korte boks in het zonnetje kunnen rondtoeren. Het Gilde verwelkomt je als Wielerbikkel. Net als buschauffeurs en vrachtwagenchauffeurs groeten we elkaar op subtiele wijze als we elkaar tegenkomen. Je bent one of the guys.

2) Het is lekker rustig op de fietspaden in de winter

Geen elektrisch voortgedreven toerders die ondanks bellen en/of keurig vragen of ze even ruimte willen maken van geen wijken willen weten omdat ze ergens in het landschap een mooie boom of vogel zien en daardoor totaal niet op het overige verkeer letten... In de winter kun je gewoon lekker doorrijden!

3) Je verbrandt extra calorieën in de winter

Omdat je lichaam hard aan het werk is om de interne temperatuur een beetje op orde te houden in je lichaam - want het is dus koud in de winter! - verbrand je meer calorieën dan tijdens een ritje in de lente of zomer. Verbranden door trappen, maar ook gewoon door de frisse neus die je haalt (die frisse neus halen is trouwens een voordeel op zichzelf; de hele dag binnen zijn, wat een ellende).

4) Je voelt je extra voldaan als je thuiskomt

Je lichaam is hard aan het werk om je warm te houden, maar toch zul je enigszins verkleumd thuiskomen. En verkleumd thuiskomen is lekker thuiskomen. Een warme douche, daarna lekker lekker bij de open haard of de verwarming met een speciaalbiertje of warme chocolademelk - en dan het liefst een cross op de buis. Het leven is mooi!

P.S. Ja, we verzwijgen hier inderdaad even bewust dat er nog wel een fiets is die je schoon moet maken, en dat het ook zo koud kan zijn dat je eerst bijvoorbeeld je sleutel niet in de deur krijgt vanwege trillende handen..

5) En je bent straks als de lente en zomer aanbreekt extra goed

Je fietsmaten die nu in een diepe winterslaap zijn, laat je straks alle hoeken van het plaatsnaambordje zien bij de plaatsnaambordjessprint nu jij geen Ullrichwinter hebt. Je conditie is straks beter dan ooit door je winterse tochtjes.