HomeAchtergrondPloegen onder de loep (1) | Wat mogen we dit seizoen verwachten...

Ploegen onder de loep (1) | Wat mogen we dit seizoen verwachten van Team Jumbo-Visma? 

In deze serie beschouwen onze redacteuren voor op het nieuwe seizoen aan de hand van de belangrijkste ploegen uit het peloton. In dit eerste deel: Jumbo-Visma.

Jumbo-Visma kende in 2020 op de celeste Bianchi's een topseizoen in 2020 – met wel twee behoorlijk grote smetten, maar daarover later meer. Vriend en vijand waren het erover eens dat de ploeg van algemeen manager Richard Plugge en brein achter de ploeg Merijn Zeeman de sterkste van de World Tour was. Lukt dat in 2021 weer. Ik neem je mee in mijn gedachten daarover aan de hand van een paar subkopjes. Daar gaan we..

De voorjaarsklassiekers: is de ploeg ook daar sterk genoeg?

dat Jumbo-Visma in de bergen de sterkste ploeg heeft, daar twijfelt niemand aan. Dat Wout van Aert samen met Mathieu van der Poel – en wellicht ook Julian Alaphilippe – een klasse apart is in de wedstrijden van Milaan-Sanremo tot en met Parijs-Roubaix, daar twijfelt ook niemand aan.

Maarrrrr… is de ploeg ook sterk genoeg om Van Aert op terrein te steunen? Ze zijn er met het vertrek van Amund Grøndahl Jansen eerder zwakker dan sterker op geworden. Tuurlijk, Mike Teunissen was er door een blessure niet bij/niet goed in de klassiekers en ook het nieuws dat Tom Dumoulin enkele Vlaamse wedstrijden gaat rijden, zal Van Aert als muziek in de oren klinken, maar de vraag blijft of Jumbo-Visma sterk genoeg is. Interessant om te volgen.

Wout van Aert krijgt als winnaar van Milaan-Sanremo een champagnedouche van Julian Alaphilippe

Sepp Kuss

Interessant om te volgen. Dat is ook de manier waarop de ploeg zal omgaan met Sepp Kuss. Na een ijzersterke indruk gemaakt te hebben in de Tour en de Vuelta zal de Amerikaan vermoedelijk geen genoegen meer willen nemen met een alleen maar dienende rol. Gaat Jumbo-Visma 'm ergens uitspelen als kopman? Hoe zou dat ingepast kunnen worden in de puzzel die het maken van teams voor de grote rondes is? En kan de Amerikaan de mentale druk van het kopmanschap ook aan?

Wie rijdt waar?

Als Sep Kuss erbij komt als potentiële kopman voor grote rondes zal het nog wat lastiger worden om al die renners tevreden te houden met hun rol. (Wat bijvoorbeeld te denken van George Bennett, gaat hij ook weer alle grote rondes die hij rijdt in dienst rijden..?)

In 2020 ging het driekopmannenexperiment niet door vanwege een val van Kruijswijk. Als ik de ploeg was zou ik het ook niet nog een keer proberen. Wat mij betreft: K2 (Kruijswijk en Kuss) als kopmannen in de Giro en Dumoulin en Roglic in de Tour, met daar Kruijswijk en/of Kuss in een dienende rol.

De drie beoogde Tour-kopmannen van 2020

Tom Dumoulin

De naam viel al even in het vorige blokje. Het meest van alles hoop ik dat Fabio Jakobsen komend seizoen weer coureur wordt, maar in de schaduw ervan gun ik Tom Dumoulin ook dat hij weer écht lekker op z'n fiets zit (ik weet het, de twee situaties zijn to-taal niet te vergelijken). Als we de tourtijdrit als referentiekader nemen, moet het er toch inzitten?

Wat te doen met groen?

Met klassementsambities is het lastig, zoniet onmogelijk, om ook voor het groen te gaan. Van Aert zal dat wel willen – is het niet dit jaar, dan toch zeker de Tour erna. Hoe ga je dat als ploeg in vredesnaam in goede banen leiden? En gaat Dylan Groenewegen ooit nog aan sprinten toekomen in de Tour? Het zijn luxeproblemen voor het management van Jumbo-Visma.

En de twee grote smetten op 2020

Met naam van Dylan Groenewegen is daar eentje van genoemd. Hij is gestraft voor zijn rol in de crash van Fabio Jakobsen, maar hoe gaat hij daar uitkomen? Het is 'm niet in de koude kleren gaan zitten. Zien we 'm in de Giro al?

Smet twee uit 2020 is de tweede plaats van Primoz Roglic in de Tour. Kan de Sloveen komend jaar wél tot in Parijs de jonge garde van zich afslaan? (Of vanuit Nederlands perspectief, hopelijk: kan Tom Dumoulin komend jaar wél tot in Parijs de jonge garde van zich afslaan..)

Zoals je leest zijn er veel dilemma's en vragen voor de leiding van Jumbo-Visma, maar het zijn wel bijna allemaal vragen en dilemma's vanuit een luxepositie, want wat vaststaat is dat de geelzwarte formatie ook in 2021 weer een van de sterkste, of zelfs de sterkste, in de World Tour is.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Lefevere over Dalton-strategie in ploegentijdrit Vuelta: ‘We moeten puzzel juist leggen’

De Vuelta begint aanstaande vrijdag met een ploegentijdrit en dat kan Patrick Lefevere wel...