Paradijsvogels | Florian Vermeersch, het fietsende gemeenteraadslid

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Op de dag van Parijs-Roubaix: Florian Vermeersch. Die is namelijk naast erkend keienvreter ook rotondespecialist...

florian vermeersch
  • Florian Vermeersch Florian Vermeersch

Terwijl andere wielrenners na de training lekker met de beentjes omhoog gaan, Netflix erbij aan gooien of een potje gaan Fortniten (dit gaat over jou, Mathieu van der Poel..), begint voor Florian Vermeersch zijn andere leven. Dat van gemeenteraadslid van de gemeente Lochristi.

De gemeente telt 22.000 zielen, de raad ervan 27 zetels. Vermeersch bezet er eentje van, namens de Open VLD - een partij die je in het Nederlandse politieke spectrum zou plaatsen tussen D66 en de VVD. De renner van Lotto-Dstny is lid van de commissie Financiën en de commissie mobiliteit.

Hij verdiept zich na z'n dagelijkse ronde in het zadel dus niet in het wel en wee van Ferry Bouman, Queen Elisabeth of Walter White, maar in de nieuwe rotonde bij de Duiventoren, al dan niet betaald parkeren in Zeveneken en wat de revitalisatie van het centrum van Zaffelare mag gaan kosten.

Z'n ploeggenoten doen een heerlijk dutje op de bank en Vermeersch pakt er een map vol paperassen bij: een nieuw verkeerscirculatieplan voor het knelpunt Bosdreef/Rozelaredreef. Voor 'm op een tafeltje een herstelshake, maar eerst dat verdomde knelpunt!

In de Ronde van Vlaanderen reed-ie vorige week een poos in de kopgroep. Zou hij tijdens die koers z'n wattages, hartslag en cadans toch even uit het oog zijn verloren omdat hij kortstondig moest denken aan een subsidieverstrekking voor de Lodejofeesten?

Of anders wel aan de wankele financiële positie van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde, waar verschillende aardbeientelers hun aardbeien verkopen (dank aan Wikipedia voor deze verhelderende uitleg over van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde).

En als het de belangwekkende beslommeringen rond de gemeente Lochristie niet zijn, aardbeienmarktgerelateerd of anderszins, dan is het misschien wel het tentamen Contemporaine Geschiedenis: het koloniale verleden van België in een naoorlogs perspectief, dat tijdens zo'n koers door het hoofd van Vermeersch spookt. Want die studie doet hij er ook nog even bij - Florian Vermeersch, mes que un wielrenner.

Als u 'm vandaag op tv op z'n fiets ziet rijden/lijden, hou dan dit stukje in het achterhoofd. En eet een aardbei. Maar bovenal: neem uw petje even af voor Florian.