HomePelotonpraatParadijsvogels | Florian Vermeersch, het fietsende gemeenteraadslid

Paradijsvogels | Florian Vermeersch, het fietsende gemeenteraadslid

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer gaat het over de Roubaix-revelatie van vorig jaar: Florian Vermeersch. Die is namelijk naast erkend keienvreter ook rotondespecialist...

Terwijl andere wielrenners na de training lekker met de beentjes omhoog gaan, Netflix erbij aan gooien of een potje gaan Fortniten (dit gaat over jou, Mathieu van der Poel..), begint voor Florian Vermeersch zijn andere leven. Dat van gemeenteraadslid van de gemeente Lochristi.

De gemeente telt 22.000 zielen, de raad ervan 27 zetels. Vermeersch bezet er eentje van, namens de Open VLD – een partij die je in het Nederlandse politieke spectrum zou plaatsen tussen D66 en de VVD. Het talent van Lotto-Soudal is lid van de commissie Financiën en de commissie mobiliteit.

Hij verdiept zich na z'n dagelijkse ronde in het zadel dus niet in het wel en wee van Ferry Bouman, Queen Elisabeth, een knappe schaakster, of Walter White, maar in de nieuwe rotonde bij de Duiventoren, al dan niet betaald parkeren in Zeveneken en wat de revitalisatie van het centrum van Zaffelare mag gaan kosten.

Z'n ploeggenoten doen een heerlijk dutje op de bank en Vermeersch pakt er een map vol paperassen bij: een nieuw verkeerscirculatieplan voor het knelpunt Bosdreef/Rozelaredreef. Voor 'm op een tafeltje een herstelshake, maar eerst dat verdomde knelpunt!

Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden werd Vermeersch afgelopen augustus vijfde, op 1 minuut 58 van winnaar Wout van Aert. Zou de jonge Florian tijdens die eenzame 42,1 kilometers door Koksijde toch even de concentratie op z'n wattages, hartslag en cadans uit het oog zijn verloren omdat hij kortstondig moest denken aan een subsidieverstrekking voor de Lodejofeesten?

Of anders wel aan de wankele financiële positie van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde, waar verschillende aardbeientelers hun aardbeien verkopen (dank aan Wikipedia voor deze verhelderende uitleg over van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde).

En als het de belangwekkende beslommeringen rond de gemeente Lochristie niet zijn, aardbeienmarktgerelateerd of anderszins, dan is het misschien wel het tentamen Contemporaine Geschiedenis: het koloniale verleden van België in een naoorlogs perspectief, dat tijdens zo'n tijdrit door het hoofd van Vermeersch spookt. Want die studie doet hij er ook nog even bij – Florian Vermeersch, mes que un wielrenner.

Als u 'm de volgende keer op tv op z'n tijdritfiets ziet rijden/lijden, hou dan dit stukje in het achterhoofd. En eet een aardbei. Maar bovenal: neem uw petje even af voor Florian.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Van Aert en media-aandacht: ‘Hij gaat er op een manier mee om waardoor het voor mij weinig energie kost’

In de podcast De Koers is van Ons van Het Nieuwsblad is Ard Bierens...

Tour des belges: 18 Belgen smijten zich voor koers en vaderland

Jumbo-Visma Aan Wout van Aert kan je een heel artikel ophangen. Hij is daar met...

Specialized komt met drie nieuwe helmen: Evade 3, Prevail 3 en TT5

De Evade en Prevail zijn niet alleen onder beroepsrenners populair, ook in het amateurpeloton...

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Meer zoals dit

Video | Niet over het hoofd te zien: EF Education-zuurstokken op zuurstoktijdritfietsen

Bij EF Education-EasyPost mogen ze graag een beetje shockeren. De 'hipsterploeg' deed dat in...

Pogacar deelt heerlijke foto’s van kleine Pogi op heel grote racefiets

Tadej Pogacar staat aan de vooravond van z'n derde Tour de France. De indrukwekkende...

Neem deze 5 renners absoluut níét op in je Tourpooltje

Stressen! De periode vlak voor de Tour is voor de renners een spannende tijd...