HomePelotonpraatParadijsvogels | Florian Vermeersch, het fietsende gemeenteraadslid

Paradijsvogels | Florian Vermeersch, het fietsende gemeenteraadslid

In de rubriek Paradijsvogels schrijven we over wielrenners die de sport kleuren, op wat voor manier dan ook. Deze keer gaat het over de Roubaix-revelatie van vorig jaar: Florian Vermeersch. Die is namelijk naast erkend keienvreter ook rotondespecialist...

Terwijl andere wielrenners na de training lekker met de beentjes omhoog gaan, Netflix erbij aan gooien of een potje gaan Fortniten (dit gaat over jou, Mathieu van der Poel..), begint voor Florian Vermeersch zijn andere leven. Dat van gemeenteraadslid van de gemeente Lochristi.

De gemeente telt 22.000 zielen, de raad ervan 27 zetels. Vermeersch bezet er eentje van, namens de Open VLD – een partij die je in het Nederlandse politieke spectrum zou plaatsen tussen D66 en de VVD. Het talent van Lotto-Soudal is lid van de commissie Financiën en de commissie mobiliteit.

Hij verdiept zich na z'n dagelijkse ronde in het zadel dus niet in het wel en wee van Ferry Bouman, Queen Elisabeth, een knappe schaakster, of Walter White, maar in de nieuwe rotonde bij de Duiventoren, al dan niet betaald parkeren in Zeveneken en wat de revitalisatie van het centrum van Zaffelare mag gaan kosten.

Z'n ploeggenoten doen een heerlijk dutje op de bank en Vermeersch pakt er een map vol paperassen bij: een nieuw verkeerscirculatieplan voor het knelpunt Bosdreef/Rozelaredreef. Voor 'm op een tafeltje een herstelshake, maar eerst dat verdomde knelpunt!

Op het Belgisch kampioenschap tijdrijden werd Vermeersch afgelopen augustus vijfde, op 1 minuut 58 van winnaar Wout van Aert. Zou de jonge Florian tijdens die eenzame 42,1 kilometers door Koksijde toch even de concentratie op z'n wattages, hartslag en cadans uit het oog zijn verloren omdat hij kortstondig moest denken aan een subsidieverstrekking voor de Lodejofeesten?

Of anders wel aan de wankele financiële positie van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde, waar verschillende aardbeientelers hun aardbeien verkopen (dank aan Wikipedia voor deze verhelderende uitleg over van de jaarlijkse aardbeienmarkt in Beervelde).

En als het de belangwekkende beslommeringen rond de gemeente Lochristie niet zijn, aardbeienmarktgerelateerd of anderszins, dan is het misschien wel het tentamen Contemporaine Geschiedenis: het koloniale verleden van België in een naoorlogs perspectief, dat tijdens zo'n tijdrit door het hoofd van Vermeersch spookt. Want die studie doet hij er ook nog even bij – Florian Vermeersch, mes que un wielrenner.

Als u 'm de volgende keer op tv op z'n tijdritfiets ziet rijden/lijden, hou dan dit stukje in het achterhoofd. En eet een aardbei. Maar bovenal: neem uw petje even af voor Florian.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

De 5 grootste transfers van het wielerjaar 2023

Richard Carapaz (EF Education-EasyPost) Hij zit misschien net onder de absolute top, maar pak Richard...

Eli Iserbyt gooit bloemetje richting Van der Poel en Pidcock: ‘Wordt heel moeilijk voor ons’

Eli Iserbyt reed in de Wereldbeker van Hulst naar een hoopgevende derde plaats, zijn...

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

Roodhooft verrast met wensenlijst 2023: ‘Ik zie Van der Poel het liefst Milaan-Sanremo winnen’

Die van Mathieu van der Poel staat grotendeels al vast en kent weinig verrassingen....

Meer zoals dit

Annemiek van Vleuten op fietssafari bij Masai in Kenia: ‘Voel me bevoorrecht’

Annemiek van Vleuten ging de afgelopen jaren in de winter naar Colombia om daar...

WK-bondscoaches zijn wielerfan: ‘Altijd een spektakel om Mathieu van der Poel bezig te zien op de fiets’

Het WK voetbal in Qatar is in volle gang en de bondscoaches die daar...

Remco Evenepoel toont nieuwe regenboogtrui en die bevat wel erg veel sponsors

In een videoboodschap op Instagram nodigde Evenepoel zijn fans uit om aanwezig te zijn...