HomeAchtergrondPloegen onder de loep (3) | UAE Team Emirates is een topploeg...

Ploegen onder de loep (3) | UAE Team Emirates is een topploeg in wording (en dat gaan we komend seizoen al zien)

In deze serie beschouwen onze redacteuren voor op het nieuwe seizoen aan de hand van de belangrijkste ploegen uit het peloton. In dit derde deel: UAE Team Emirates.

Natuurlijk won Tadej Pogacar vorig jaar al de Tour, maar eigenlijk deed hij dat zonder ploeg. Kort door de bocht gezegd was achter Jumbo-Visma aanrijden en de tijdrit van z'n leven het recept voor een Tourzege. Dat laat Jumbo-Visma zich uiteraard geen tweede keer gebeuren, maar UAE Team Emirates timmert ook behoorlijk aan de weg, dus Pogacar kan rekenen op een steeds sterkere ploeg. Dat bespreek ik hieronder aan de hand van de 3P's..

Professionalisering

UAE Team werd in 2017 wat oneerbieding gezegd opgericht uit de puinhopen van het Italiaanse Lampre. In de beginfase was er dan ook allesbehalve een professionele omkadering; coureurs als Dan Martin en Rui Costa klaagden daar veelvuldig over (bron: dit artikel van Sporza).

Maar inmiddels is dat anders. De ploeg is de laatste jaren steeds professioneler gaan werken. Het trok trainers, inspanningsfysiologen en dokters aan van gerenommeerde universiteiten, onder andere die van Kaapstad en Colorado. De dagelijkse leiding van het team is ook in goede handen met algemeen manager Mauro Gianetti en oud-QuickStep-scout Joxean Matxin die de sportieve scepter zwaait.

Je kunt zeggen wat je wil van Gianetti – het is iemand met een zeer besmet verleden – maar de Zwister heeft een enorm netwerk. Zie bijvoorbeeld de transfer van Marc Hirschi. En Matxin is een vakman pur sang. Bij UAE heeft hij ook voldoende financiële armslag (zie daarvoor de derde P..) om zijn vakmanschap te tonen… Een topploeg in wording dus.

Matxin hengelt weer een talent binnen via de telefoon?

Pogacar

Als ze al geen topploeg zijn natuurlijk. Want met Tadej Pogacar hebben ze de Tour-winnaar al in huis. Kan de jonge Sloveen (22) dit jaar weer bevestigen, ook als er druk op hem ligt? Dat is toch de vraag die boven zijn seizoen hangt. Als je de nuchtere Sloveen zo bezig ziet, hoeven ze zich daar bij UAE niet echt heel veel zorgen om te maken, maar er zijn gekkere dingen gebeurd. Gezien de professionele omkadering bij het team (ploegleider Adam Peiper moet ook zeker genoemd worden; een ervaren rot) zie ik het rooskleurig in voor Pogacar.

Poen

Je kunt er niet omheen: UAE Team Emirates beschikt over een onuitputtelijke bron van oliedollars. En dan is het makkelijk aan een topploeg bouwen. Cancellara belt en biedt je Marc Hirschi aan? Hoppa! In één klap heb je er iemand bij die je aan klassieke zeges gaat helpen én in de Tour een formidabele helper voor Pogacar zal blijken. Hetzelfde geldt overigens voor Rafal Majka.

UAE Team Emirates bouwt aan een topploeg, maar heeft ondertussen ook al een fundament waarin je meer dan prima kunt wonen. Want het trok ook nog doodleuk Matteo Trentin aan voor de Vlaamse klassiekers en een aantal talenten waar iedere World Tour-ploeg achteraan zat (bijvoorbeeld de pas 18-jarige Spanjaard Juan Ayuso).

Beeld: Instagram UAE Team Emirates

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...

De 5 grote favorieten voor het WK tijdrijden bij de mannen

Remco Evenepoel Zijn 'slechtste' resultaat in een tijdrit dit jaar is een tweede plek en...