HomeColumnsOpinie | Het programma van Dylan Groenewegen voor 2021 is een topsprinter...

Opinie | Het programma van Dylan Groenewegen voor 2021 is een topsprinter onwaardig

Onze redacteur weet dat er bijzondere omstandigheden zijn, maar vindt het programma dat Dylan Groenewegen komend seizoen krijgt voorgeschoteld niet dat van één van de beste sprinters ter wereld, en sowieso denkt hij dat er bij Jumbo-Visma niet meer veel voor 'm te halen valt.

De Ronde van Hongarije, de Ronde van Noorwegen, Rund Um Köln, ZLM Tour, het NK, de Ronde van Wallonië, de Ronde van Denemarken, de Cyclassics Hamburg, de BinckBank Tour (Saxo Bank Tour), Kampioenschap van Vlaanderen, de Gooikse Pijl, de Münsterland Giro en de Tour of Guangxi.

Als je me had gezegd dat dat het programma van de jonge Jumbo-sprinter Olav Kooij zou zijn geweest had ik je meteen geloofd. Maar het zijn de koersen die Dylan Groenewegen gaat rijden. De meervoudig etappewinnaar in de Tour die op de site van Team Jumbo-Visma als één van de leaders van het team staat geafficheerd. Blijkbaar heb je leaders en leaders, Primoz Roglic zou onmiddellijk weer gaan schansspringen als hij dit koersprogramma kreeg voorgeschoteld.

Nu weet ik dat er voor Dylan Groenewegen bijzondere omstandigheden gelden waarover ik hier verder niet hoef uit te weiden, maar je zou denken dat hij na de schorsing weer een volwaardig coureur is – als dat Jumbo-Visma daar anders over denkt, hadden ze z'n contract moeten afkopen of iets dergelijks.

Ik snap ook dat ze 'm na z'n schorsing niet direct in de Giro opstellen. Ik snap ook dat in de Tour-ploeg geen plek voor 'm is (daarover zometeen meer..). Maar na weer wielrenner te zijn geworden in de kleinere koersen bij zijn seizoenstart in mei had hij toch prima de Vuelta kunnen rijden – historisch gezien de grote ronde waar pure sprinters het minst te zoeken hebben, maar er zijn altijd een paar kansen.

In plaats daarvan rijdt Groenewegen op dat moment in Denemarken rond en start hij in dat gedrocht van die wedstrijd in Hamburg die elk jaar een andere naam heeft. Met dit programma zou Groenewegen heel goed de zegekoning van 2021 kunnen worden, maar het is niet het programma dat past bij een topsprinter in een topploeg. Die rijdt minimaal een grote ronde – eigenlijk zou een topsprinter als de Tour moeten rijden, als daar veel sprinterskansen zijn.

En in dat laatste bijzinnetje zit 'm nu ook net de crux: ik zie dat Groenewegen, los van dit 'comebackjaar' sowieso niet meer doen in dienst van Jumbo-Visma. De ploeg van Plugge is een klassementsploeg geworden, die bovendien net voor heel veel geld het contract met Wout van Aert drie seizoenen heeft verlengd, met als afspraak dat hij in de Tour wat meer vrijheid krijgt en voor het groen mag gaan.

Het lijkt mij voor Groenewegen het beste dat hij en Jumbo-Visma een 'Spekenbrinkje' doen en op de een of andere manier hun verbintenis tot en met 2023 per direct, of anders na dit seizoen, te beëindigen – ik snap ook dat hier veel financiële haken en ogen aan zitten. Maar toch zou een frisse start het beste zijn.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Alpecin-Deceuninck onthult selectie voor de Ronde, Jasper Philipsen blijft thuis

Zoek zondag tijdens de Ronde van Vlaanderen niet naar Jasper Philipsen. Alpecin-Deceuninck onthulde zopas...

Jan Bakelants ziet wegvallen Van Aert niet als voordeel voor Van der Poel: ‘Een vergiftigd geschenk’

In zijn column voor Het Laatste Nieuws kijkt Bakelants vooruit. "De Ronde ziet er...

Wout van Aert sneert op subtiele wijze naar cameraploegen die aan ziekenhuis bivakeren

Voor wie de voorbije dagen onder een steen geleefd heeft: Wout van Aert is...

🎥 Hilarische beelden! Vloekend en tierend de Koppenberg op ‘fietsen’ tijdens de toertocht van de Ronde van Vlaanderen

Iedereen die de toertocht van de Ronde van Vlaanderen heeft gereden, weet: de Koppenberg is lopen. Sommige mensen zijn het daar niet mee eens en dat levert fantastische beelden (en geluiden) op...

Meer zoals dit

Column | Een dag Mathieu van der Poel zijn

Je kent het wel, die hypothetische vragen in mannenvriendengroepjes als de drank rijkelijk heeft...

Column | Gevonden voorwerp tijdens fietsritje: Visma-tijdrithelm

Afgelopen week hing de lente in de lucht en verruilde ik aldus de Zwift-wereld...

Column | Remco Evenepoel is een zegen voor de wielerjournalistiek

In het zeldzame geval dat ik het heb volgehouden om nog eens een hele...