Nils Eekhoff blijft verbaasd achter, wereldtitel blijft na uitspraak door z'n neus geboord

Het CAS heeft uitspraak gedaan in zijn zaak, maar toch ook weer niet...
nils eekhoff

Nils Eekhoff kwam met z'n handen in de lucht over de streep tijdens het WK voor beloften van 2019 in Yorkshire (zie foto). Hij was een kwartier lang de wereldkampioen, maar daarna gooide een jurybeslissing roet in het eten. Volgens velen een onterechte beslissing omdat zijn stayeren achter een auto na een val dagelijkse kost is in het peloton.

Nu, anderhalf jaar verder, is hij na een uitspraak van het CAS - het Hof voor Arbitrage in de sport - nog steeds niet de officiële wereldkampioen. Het Hof verklaarde zichzelf niet ontvankelijk om over de zaak te oordelen omdat Eekhoff in beroep wil gaan tegen een diskwalificatie en dat volgens UCI-regels niet kan. Dat vindt het Hof ook vreemd, maar het kan/wil er ook niks aan doen, vat Thijs Zonneveld het samen in een interview met Eekhoff.

In dat interview beschrijft Eekhoff de wat rare gang van zaken. "Over de zaak zelf is het eigenlijk nooit gegaan. Niet over de auto die op het parkoers stond en waar ik tegenaan ben gereden. Niet over de vraag of je als renner eerst medische hulp mag krijgen als je bent gevallen. Niet over de vraag hoe lang je mag stayeren. Niet over de vraag waarom de jury geen waarschuwing heeft gegeven, niet over de vraag waarom ze pas uren later een straf hebben uitgedeeld. Ik heb geen gelijk gekregen en ook geen ongelijk.’’

Toch heeft de jonge renner van Team DSM geen spijt van de zaak. "Ik ben er niet veel mee bezig geweest de afgelopen anderhalf jaar. Maar ik vond het wel belangrijk om te laten horen dat ik het er niet mee eens was, dat ze een belofterenner hebben gekozen om een voorbeeld te stellen. Als je niks zegt, verandert er ook niks."

Grappen

Ondertussen is Eekhoff prof en wordt hij in het peloton nog weleens op komische wijze herinnerd aan het niet zo komische voorval. "Het afgelopen jaar werden er grappen over die jurybeslissing gemaakt. Reden we terug achter de auto’s nadat we met een groepje renners waren gaan pissen, riep Simon Geschke dat ik natuurlijk als enige zou worden gediskwalificeerd. Maar zonder gekheid: volgens de letter van de wet mag het niet. Maar het wordt al jaren gedoogd. Anders zou je na pech ook klaar zijn.’’

Laatste nieuws