HomePelotonpraat9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen...

9 Wielermodestatements die sowieso voor de nodige discussie gaan zorgen…

Onze redacteur legt z'n hoofd op het hakblok en speelt voor wielermodepolitie in dit artikel - maar gelukkig leven we niet in een wielerdictatuur waar de harde hand van de wielermodepolitie regeert, dus wees het vooral hartgrondig met hem oneens!

1) Wielerschoenen zijn zwart

Er zijn steeds meer figuren die het in hun hoofd halen op witte – of nog veel erger: allerlei andere kleuren – wielerschoenen in te klikken. Dat is niet de bedoeling, want wielerschoenen behoren zwart te zijn – het liefst zo zwart mogelijk, met weinig tierelantijntjes. Kleurtjes en ander gek gedoe doe je maar met je shirtje! En jongens, wit… Dat wordt toch heel snel vies? Waar zijn jullie mee bezig?!

2) Die rare driekwartbeenstukken zijn uit den boze!

De driewartbroek is in het dagelijks leven al een modeflater van heb ik jou daar, maar op de racefiets is het een nóg grotere schending van de goede smaak! Als je er een beetje hoge sokken (en je draagt hoge sokken, dat had wielerstatement 10 kunnen zijn..) bij draagt, dan is er precies 4 centimeter huid zichtbaar. Geen gezicht!

3) Sokken zijn wit – hier zijn een paar uitzonderingen op

Team Jumbo-Visma geeft het goede voorbeeld nadat Wout van Aert en Mike Teunissen hun beklag hadden gedaan over de zwarte sokken van het team. Dit seizoen zijn ze zoals het hoort wit! Daar zijn een paar uitzonderingen op, waarover ik onder de tweet zal uitweiden.

Goed, de uitzonderingen en bijzonderheden dus..

1) Zwarte sokken kun je in de winter wél dragen, als je ook beenstukken of een lange broek aanhebt.
2) Sokken met een andere kleur dan zwart kunnen ook gedragen worden bij als ze bij het shirtje passen – in de afbeelding hei draag ik celeste
3) Als je verder helemaal in het zwart bent – zwarte broek, zwart shirt, zwarte beenstukken – dan kun je iedere sok dragen. Van roze tot zwart (zwart dan weer niet bij een korte broek; dat is gewoon echt geen gezicht..)
4) De witte sokken mogen eventueel ook wat frivoliteiten bevatten, zoals een stipjemotief, leuke raketten of een omgekeerde 13.

Witte doch frivole sokken…

4) Die sokken gaan óver de beenstukken

Hier laat Wout van Aert me dan weer ernstig in de steek, want hij is van de beenstukken-over-sokken-school. Maar hij kan nog zo vaak Egan Bernal lossen en daarna een massasprint winnen; hier zit hij er gewoon naast. Sokken óver de beenstukken! Enfin, daar schreef ik al ’s een heel epistel over…

5) Net als de wielerschoen is ook de wielerbroek zwart – hierop zijn géén uitzonderingen

Dit is een kort punt. Niet wit (hallo, Mathieu..), rood, blauw, groen, en zeker niet bruin (hallo AG2R..). Nee, zwart. Wat kan het leven toch heerlijk simpel zijn!

Zwart. Zwart. Zwart.

6) Een wat groter zadeltasje > er als een pakezel bijrijden

Veel wielerpuristen schijnen nogal wat moeite te hebben met een groot zadeltasje. Ik behoor niet tot die groep. Althans, het zadeltasje an sich vind ik ook niet mooi, en is dus bij voorkeur zo klein mogelijk. Maar als dat dan inhoudt dat ik er als een pakezel bij rijdt omdat alles in de zakken van m’n shirtje moet, dan is de keuze snel gemaakt: een wat groter zadeltasje (zo stop ik in de bergen m’n windjackie voor de afdaling bij voorkeur in m’n zadeltasje; meer mensen zouden dat moeten doen.

Mijn gouden regel: zolang het zadeltasje niet groter is dan een zilveren duif, kan het prima!

7) Het wielershirtje moet strak zitten

Als je niet wil dat mensen de contouren van je bierbuikje zien, dan ga je maar wat meer fietsen. Zo’n lubberding is waardeloos – tenzij je Henk heet, dan heb je dispensatie. Het shirtje moet gewoon een beetje strak zitten. Zo’n flabberend ding in de wind, daar kan ik me mateloos aan storen! Gewoon een maatje kleiner en zoeken naar shirtjes die het predicaat ‘racefit’ hebben. Dank u!

8) Wielershirtjes hebben geen kraagje

Voortbordurend op de strakke kleding: kledingfabrikanten borduren vaak een hoog opstaand kraagje aan hun shirt. Als je dan in de zomer de rits iets los doet flabbert dat alsnog in de wind. Irritant vanuit esthetisch oogpunt. Daarom: een ronde hals zonder kraagje, of een v-hals. Overigens ga je qua kleur en motiefjes maar je gekke gang – zolang het geen regenboogtrui of gele trui is, kan (bijna) alles.

Je ziet het: kleuren kan niet gek genoeg, maar geen hoog opstaande kraagjes!

9) En het koersklakske is een essentieel onderdeel van de wieleroutfit

Het koerspetje geeft je outfit net wat meer cachet. En praktisch ook bovendien: in de zomer beschermt het tegen de zon, in deze tijd van het jaar zorgt het dat je hoofd (essentieel voor het warmhouden van de rest van je lijf) warm blijft. Dus zet er altijd eentje op onder je helm. Als je denkt: poeh, dat is in de zomer toch veel te warm? Nee hoor, daar heb je zomerkoersklakskes voor!

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

📸 Uit de oude doos: mooie jeugdfoto waar Mathieu van der Poel en Wout van Aert arm aan aan arm poseren (met Laurens Sweeck...

Messi en Ronaldo, Federer en Nadal. Het zijn rivaliteiten uit andere sporten dan wielrennen,...

📸 Organisatie WK Hoogerheide gaat pijnlijk de mist in met hesjes voor stewards

Heel veel fans, en dan vooral Nederlanders en Belgen, willen straks het episch duel...