HomeAchtergrondHet 'geheime' leven van wereldkampioene Lucinda Brand: mantelzorger voor vader én moeder

Het ‘geheime’ leven van wereldkampioene Lucinda Brand: mantelzorger voor vader én moeder

De wereldtitel was haar al gegund, maar als je dit leest helemaal!

Lucinda Brand werd afgelopen zaterdag voor de eerste keer in haar loopbaan wereldkampioene in het veld. Nadat ze vorig jaar derde werd en het in 2019 nét verkeerd ging na een verkeerde fietswissel viel in Oostende wel alles op z'n plek. En dat terwijl er veel gebeurde in haar privéleven de afgelopen tijd.

In het AD vertelt ze erover. Want jarenlang was vader Fred erbij als ze voor de wereldtitel streed. Hij maakte deel uit van het begeleidingsteam van Brand als mechanieker. Maar afgelopen oktober wordt hij getroffen door een herseninfarct, een dag na de Super Prestige in Gieten, waar Fred nog gewoon van de partij was.

“Maar op maandag kreeg ik een telefoontje van m'n moeder die vertelde dat mijn vader met een ambulance naar het ziekenhuis was afgevoerd. Ik ben in de auto gesprongen en de weken erna waren een rollercoaster.” Niet in het minst omdat Brand ook al voor haar moeder Aafje zorgt, die alsof de duvel ermee speelt 17 jaar voor Fred getroffen werd door een herseninfarct en sinds die tijd deels verlamd is aan de linkerkant.

Met de mantelzorg voor haar vader en moeder – ze is afgestudeerd revalidatietherapeut – breekt er een rare tijd aan voor Brand, nadat ze door veel blessures haar wegseizoen in het water heeft zien vallen. “Ik besloot me vol op de cross te storten, maar toen kwamn dus die situatie met m'n vader erbij. Alles wat ik deed leek te mislukken. En toen het begon te kenteren, kreeg weer last van mijn knie en kwam de situatie met mijn vader erbij. Ik kwam in een hele rare flow. Als een kip zonder kop. Rennen van hot naar her en ik moest samen met mijn broer veel regelen.’’

Als parttime mantelzorgster herstart ze haar seizoen na twee weken en niet zonder succes – een understatement. Brand wint 12 van de 24 wedstrijden waar ze aan meedoet met als kroon op het werk het WK van afgelopen weekend. “Van mijn trainer Paul van den Bosch en coach Sven Nys mocht ik trainen wanneer ik wilde en ik kon voor mijn vader en moeder zorgen als dat nodig was. Ik had verwacht dat ik in elkaar zou storten, maar dat is nooit gebeurd. Toch gek, want in het is niet logisch dat je zo door kan zetten. Dat ik dit jaar zo heb kunnen omdraaien in echt mooi.”

Chapeau voor Lucinda Brand, of zoals moeder Aafje het verwoordt: ,,Ze wint al het hele seizoen. Maar het was veel mooier dan voorheen. Want wij wisten de achtergrond en wat Lucinda allemaal voor ons deed. Er speelde zo veel en dat ze dan nog zo kan presteren, is ongelooflijk.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Annemiek van Vleuten stopt ermee na 2023

Het is bekend dat de Nederlandse er niet zo van hield dat er gespeculeerd...

Armstrong was weer Ullrichs reddende engel: ‘Hij lag vastgebonden aan een bed, niet van deze wereld’

Eind september 2021 deelden we op onze website nog Instagram-foto's van een lachende Armstrong en...

Tour | Wout van Aert back on track: ‘Lijkt erop dat ik op juiste moment gas heb teruggenomen’

Bij een kort maar krachtig ritje tegen 37 kilometer per uur gemiddeld gaf Wout...

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Meer zoals dit

Tour | Roodhooft over openingstijdrit: ‘Heb niet de indruk dat dit parkoers goed bij Mathieu past’

Vorig jaar verbaasde Mathieu van der Poel vriend en vijand door in de Tour...

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...