HomeAchtergrondPloegen onder de loep (4) | Je kunt van Lefevere vinden wat...

Ploegen onder de loep (4) | Je kunt van Lefevere vinden wat je wil, maar hij heeft het goed voor elkaar bij DQS

In deze serie beschouwen onze redacteuren voor op het nieuwe seizoen aan de hand van de belangrijkste ploegen uit het peloton. In dit vierde deel Deceuninck-QuickStep.

Bijna traditiegetrouw was de Deceuninck-QuickStep in 2020 de ploeg met de meeste zeges – coronaseizoen of niet. Maar gaat de Belgische ploeg dat ook dit seizoen weer lukken? Ik neem je aan de hand van drie subkopjes mee in mijn gedachten over Deceuninck-QuickStep voor 2021..

De hand van Lefevere

Zoals de kop van dit artikel al luidt: je kunt van 'm vinden wat je wil, maar een feit is dat Patrick Lefevere z'n zaakjes al jaren goed voor elkaar heeft. Oké, hij moet even tot 10 tellen als-ie weer 's wat wil twitteren. Maar zo ongeduldig en impulsief hij op de sociale media is, zo doordacht gaat hij te werk bij het bouwen aan zijn wielerploeg.

Eigenzinnig, dat is-ie ook. Waar andere ploegen zich een ongeluk shopten daar was het angstvallig stil bij Deceuninck-QuickStep. Bob Jungels ging en Mark Cavendish en Josef Cerny kwamen. That's it. Een zwakker Deceuninck-QuickStep dus, zou je op het eerste oog zeggen. Maar laat Lefevere maar bouwen. De wat jongere talenten als Joao Almeida, Remi Cavagna (let op hem dit jaar!) en Andrea Bagioli zullen doorgroeien. Dus dan is het nog maar de vraag of ze ook zwakker zijn dan in 2020; misschien is het wel andersom…

Fabio & Remco

Daarbij dient wel aangetekend te worden dat de ploeg met het ontbreken van (hopelijk zo kort mogelijk) Fabio Jakobsen en Remco Evenepoel een bak aan kwaliteit en bijna zekere zeges inlevert, in ieder geval in het eerste deel van het seizoen. Fabio Jakobsen was voor z'n horrorcrash druk bezig zich in de sprint top 3 van de wereld te rijden en Evenepoel, tsja, dat is Evenepoel. Woorden overbodig.

Jakobsen was z'n ploeggenoot Alvaro Hodeg letterlijk voorbijgesneld in de sprinthiërarchie bij de ploeg van Lefevere. Hij zal in het eerste deel van het seizoen wat meer z'n kans krijgen vermoedelijk. Het is aan de Colombiaan om te laten zien dat hij ook uit het juiste sprintershout gesneden is. Anders zal DQS aanzienlijk minder overwinningen halen dan het jaar ervoor.

The Wolfpack, niet m’n lievelingsterm, maar er zit wel wat in…

Als Hodeg of iemand anders van de ploeg dan wint, is de kans ongeveer 100% dat je diegene het woord Wolfpack in de mond zult zien nemen. Wolfpack dit, Wolfpack dat (er staan dit seizoen zelfs wolvenharen op het shirtje. Ik ben niet zo dol op de term, maar het representeert voor mij wel hoe sterk de ploeg in de breedte is.

Het is niet alleen Alaphilippe of Evenepoel. De lijst met namen binnen een ploeg die een koers kunnen winnen is bijna onuitputtelijk. Asgreen, Stybar, Lampaert als gevestigde namen. Almeida, Cavagna en Bagioli (en anderen) als youngsters die eraan komen. En dan heb je ook nog die ene rots in de branding die nooit wint, maar van enorm belang is voor de ploeg: lead-out-man Michael Mørkøv.

Hieronder lees je de eerste drie artikelen uit deze serie

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: Géén Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....