Laurens ten Dam snapt beslissing Dumoulin: 'Vond er ook geen reet meer aan'

Laurens ten Dam heeft alle begrip voor het feit dat zijn makker Tom Dumoulin (voorlopig) stopt met wielrenner. De oud-renner vertelt dat hij in zijn carrière ook een periode kende waarin hij twijfelde over zijn toekomst.
Laurens ten Dam snapt beslissing Dumoulin: 'Vond er ook geen reet meer aan'

Ten Dam vertelde in de Miss Podcast van Radio 1 dat Dumoulin hem een appje stuurde voordat hij het nieuws de wereld inslingerde: "Hij zei meteen alsof die honderd kilo stenen van zijn rug af was gevallen. En ja, ik weet niet hoe het met jou zit, maar je wil alleen maar dat je goede vrienden gelukkig zijn. En dat is bij mij hetzelfde natuurlijk. Ik zie Tom als een goede vriend. Het belangrijkste is dat dat nu voor hem goed voelt."

De oud-renner van onder meer Sunweb en CCC zegt het gevoel van Dumoulin te herkennen. "Ik heb dan nog het geluk gehad dat ik niet de druk van een natie op me heb gehad. Of de druk van een hele ploeg die je voor een miljoen heeft overgekocht van een andere ploeg. En die jou heel veel geld betaalt. Ik had vooral mijn eigen druk, die ik mezelf oplegde. En zelfs ik, die bekend sta als een flierefluiter en levensgenieter, heb ook een periode gehad in 2015, dat ik er geen reet meer aan vond."

Hij vertelt dat hij op een kruispunt stond en er klaar mee was. Hij wilde zijn droom najagen, namelijk in Amerika wonen en daar fietsen. De Noord-Hollander was van plan om voor een Amerikaanse ploeg te rijden, tot Sunweb kwam en hij het wonen in Amerika kon combineren met het rijden van de Tour. Toch ziet hij ook verschillen tussen hem en Dumoulin. Ten Dam vertelt dat hij het meer op zijn manier doet. "Ik hoef niet iedereen te pleasen. Dat heeft hij nog wel iets meer. Hij wordt nu geacht bovenop die apenrots te zitten. Maar hij wil gewoon één van die aapjes zijn. Het is helemaal niet een jongen die dat per se wil. Ik denk dat hij zoveel beslissingen bij anderen neerlegde, dat hij zelf helemaal het spoor bijster is geraakt.

  • Tom Dumoulin

Laatste nieuws