HomeColumnsOpinie | De veldritkalender zou drastisch hervormd moeten worden

Opinie | De veldritkalender zou drastisch hervormd moeten worden

Onze redacteur draagt veldrijden een warm hart toe en vindt het hartstikke leuk om naar te kijken en daarom wil hij... minder veldritten.

Afgelopen winter is mijn liefde voor het veldrijden nog iets verhevigd. Mijn hart ging nóg iets sneller kloppen als ik een fiets om een nek zag hangen. De vlinders in mijn buik tierden nóg iets weliger in het rond bij het zien van een paar balkjes in een weiland waar met afzetlint een wielerachtbaan van was gemaakt. Mijn pupillen namen nóg iets meer de vorm van hartjes aan als ik een schuine kant zag – om nog maar te zwijgen van die gezellige reuzeneend van de X2O Badkamers Trofee.

Ik vermoed, nee, weet wel zeker, dat het iets te maken heeft met het feit dat de twee beste wegwielrenners van de wereld actief zijn in het veld. Want – heel eerlijk – pas toen zij zo rond december hun intrede deden in het veld ontbolsterde de liefde écht. Met alle respect voor de korte beentjes van Lars van der Haar en het lange lijf van Michael Vantourenhout, maar ik geloof dat ik in november op een brakke zaterdag de Sterren.nl Top 20 op NPO 1 nog wel eens heb verkozen boven een veldrit op De Belg.

De sport is kortom nu te afhankelijk van Mathieu van der Poel en Wout van Aert. We hebben enorme mazzel dat deze twee klasbakken 'toevallig' allebei in de winter hun crossfiets er nog steeds bijpakken, maar op de lange termijn, in een hopelijk nog verre, verre toekomst waarin het gouden duo niet meer actief is, heeft de cross een probleem zonder deze twee. Alle sauzenploegen, sympathieke, maar soms ietwat onverstaanbare Belgen en badeenden ten spijt; daarmee win je de oorlog niet.

Die win je wel met renners die je in de zomer ook in de Tour de France ziet. Dat zou wat mij betreft de toekomst van het veldrijden – en wielrennen in het algemeen eigenlijk – moeten zijn. De sport heeft een enorme potentie qua spektakel, maar is gebaat bij grote namen.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert bewijzen dat het kan – oké, het zijn wel supertalenten en zeker niet iedereen zal het kunnen invullen zoals zij. Maar met een compact(er) crossseizoen zou je volgens mij in de toekomst veel meer jonge renners kunnen verleiden om in de winter te blijven crossen of zelfs te gáán crossen – zie bijvoorbeeld Heinrich Hasussler; lees het mooie verhaal over hem onder dit stuk.

In december en januari twee maanden met alleen maar topcrossen en een topdeelnemersveld met specialisten én renners die je kent van de weg, afsluitend met een spetterend WK. Daarna is de Cross Pro Tour (zo noem ik 'm nu maar even) klaar*. Zou dat niet fantastisch zijn? Het adagium less is more gaat dan wat mij betreft echt op. Het nieuwe veldrijden!, om Maarten Ducrot te parafraseren. Kort en krachtig, net als een veldrit zelf.

*De Belgen en andere geïnteresseerden zouden eventueel voor en na deze Cross Pro Tour nog hun eigen minder prestigieuze badkamerssauzenprestigetrofeeëncrossen kunnen houden – dat gekke gedoe in Amerika in oktober doen we trouwens ook niet meer.

Heinrich Haussler, hopelijk een voorbeeld voor jonge renners, als die compactere veldritkalender er komt

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel blikt vooruit: ‘Ik zit liever in een ontsnapping dan in een peloton’

De Tour de France begint morgen met een tijdrit door Kopenhagen. Van der Poel...

De koffer van Martijn Tusveld: ‘Ik heb mijn studieboek psychologie meegenomen’

Nee, Martijn Tusveld is niet iemand die zich een week voor vertrek al druk...

Video | Groenewegen: ‘Ik ben in mijn beste vorm ooit’

Hij heeft dit jaar al een paar keer gewonnen, maar een zege in de...

Meer zoals dit

Column | Er zouden zware straffen moeten staan op het verminken van kampioenstruien

Niets is mooier dan een kampioenstrui. Althans, als de ploeg er niet een of ander gedrocht van maakt. Daar moet de UCI straffen op zetten, vindt onze redacteur. Lees zijn verhaal.

Column | Waarom er hoge nood is aan een échte Nederlandse World Tour-ploeg

Onze redacteur betoogt dat er echt een tweede Nederlandse World Tour-ploeg moet komen en maakt dat duidelijk aan de hand van sprinttalent Olav Kooij. Eens met z'n verhaal?

Column | Tom Dumoulin stopt zoals hij z’n hele carrière was: een bedachtzame, altijd analyserende, open en eerlijke topsporter

Onze redacteur over de aankondiging van Tom Dumoulin om na 2022 te stoppen. Die aankondiging zegt wat hem betreft alles over de grote sportman die Tom Dumoulin is (en hij weet ook wel een leuke nieuwe baan voor 'm na 2022: premier van Nederland...)