HomeAchtergrondHartvermarmend én belangrijk: eerste 'wielerkoers' voor vrouwen in Syrië verreden

Hartvermarmend én belangrijk: eerste ‘wielerkoers’ voor vrouwen in Syrië verreden

Tussen aanhalingstekens omdat het (vooralsnog) niet echt om het resultaat ging - al was er wel een mooie prijs). Lees hieronder waar het wél om gaat..

Een mooi verhaal uit het door oorlog verscheurde Syrië. Een groep vrouwen in het noord-oosten van dat land zijn een project begonnen dat I Want a Bike heet, meldt Al Monitor, een Engelstalige website over het Midden-Oosten. Het project zet zich in om het taboe op fietsen voor vrouwen te doorbreken, en in dat kader organiseerden de mensen achter het project, samen met de regionale sportbond, de allereerste wielerkoers voor vrouwen in Syrië ooit.

Midia Ghanem, een 28-jarige journaliste voor de lokale krant maar vooral de grote motor achter het project, vertelt het hoe en waarom van dit mooie initiatief. “Er deden 30 vrouwen en meisjes mee aan de koers. Het was een hele toer om de organisatie rond te krijgen en vereiste veel voorbereiding; ik heb de deelneemsters twee maanden lang getraind.”

De koers was een hartverwarmende 3 kilometer lang en de vrouwen/meisjes die bij de eerste drie eindigden mochten de fietsen houden waar ze op reden (die waren geleverd door de regionale sportbond). Ghanem wil het initiatief na het succes uitbreiden. “We willen nu wedstrijden gaan houden door heel noordoost-Syrië heen en proberen zo veel mogelijk vrouwen op de fiets te krijgen.”

Ze rijdt zelf al sinds haar jeugd op de fiets en ziet dat veel meer vrouwen het willen. “Ik heb een vriendin binnen 5 uur leren fietsen; toen ik zag hoe gelukkig ze was op de fiets is het idee voor dit project ontstaan. Binnen de kortste keren hadden we een groep van 15 vrouwen, en inmiddels zijn het er al 50.”

Voor wie geïnteresseerd is in de namen van de drie winnaars die hun fiets mochten houden: Rima Abdel Samad won, Heba Aladdin werd tweede en het derde stekje op het podium was voor Narin Nazir. Onthoud die namen, hopelijk zien we ze over 10 jaar strijden tegen Fem van Empel of Shirin van Anrooij op het hoogste niveau…

Beeld: 7al.net

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

BREAKING: Géén Alaphilippe in de Tour

Julian Alaphilippe zal dit jaar niet deelnemen aan de Tour de France. De tweevoudige wereldkampioen...

Meer zoals dit

Overzicht | Dit is de startlijst voor de Tour de France 2022

De ploegen voor de Tour de France druppelen langzaamaan binnen. Team Jumbo-Visma was de eerste ploeg die haar selectie wereldkundig maakte. Een overzicht.

Richard Plugge geen fan van kampioenstruitjes: ‘Ik geloof heilig in dat teamgevoel en dat creëer je mede door hetzelfde shirt te dragen’

Pascal Eenkhoorn pakte de nationale kampioenstrui vrijdag, maar Jumbo-Visma-manager Richard Plugge is geen fan...

BK | Philipsen torst de druk van de topfavoriet. Of durft Alpecin-Fenix twee treintjes op te stellen?

Eindelijk! De royale (maar ondertussen onthoofde) sprint op het BK in Middelkerke komt eraan....