doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

CPA-voorzitter Bugno oneens met kritiek op regels: 'Renners hebben voorbeeldfunctie'

Gisteren klonken er vanuit het peloton de nodige kritische geluiden over de nieuwe veiligheidsregels van de UCI. Veel renners zijn het er niet mee eens. Opvallend genoeg zegt Gianni Bugno, voorzitter van rennersvakbond CPA, dat hij het niet eens is met de kritiek die de renners laten horen.
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fbc9b103c27 img{#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fbc9b103c27 img{#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fbc9b103c27 img{#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-60fbc9b103c27 img{#fig-60fbc9b103c27 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}CPA-voorzitter Bugno oneens met kritiek op regels: 'Renners hebben voorbeeldfunctie'

De UCI komt met een pakket nieuwe veiligheidsregels. Vanaf april is dalen op de bovenbuis en in tijdritpositie op het stuur liggen uit den boze. Dat besluit zorgde voor de nodige kritiek. Onder meer Iljo Keisse liet op social media weten het allemaal maar flauwekul te vinden.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Opmerkelijk genoeg laat CPA-voorzitter Gianni Bugno weten het niet eens te zijn met de kritiek. "De renners zijn misschien gefrustreerd om het feit dat ze boetes en straffen kunnen krijgen voor deze posities (op de bovenbuis en in tijdrithouding zitten, red.). Maar deze straffen en boetes gaan ook ingevoerd worden voor organisatoren die zich niet aan de veiligheidsregels houden", vertelt de Italiaan aan Cyclingnews. Overigens is de Ronde van Polen niet bestraft naar aanleiding van het incident met Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen, maar ze moeten we actie ondernemen en zaken verbeteren. De kans bestaat dat ze anders hun WorldTourstatus verliezen.

"Renners mogen in elke positie op de fiets zitten wanneer ze alleen aan het trainen zijn, maar niet in wedstrijden wanneer ze op televisie zijn. Ze hebben een verantwoordelijkheid als rolmodellen", gaat Bugno verder. "Het is misschien niet gevaarlijk voor henzelf, maar dit is voor jonge renners en wielertoeristen die hen na willen doen."

"Als prof weet je wat het is om op hoge snelheid te rijden en de risico's zijn kleiner omdat ze op afgesloten wegen rijden. Maar wanneer ze met 70 km/h in tijdrithouding op kop van het peloton gaan rijden nemen ze ook een risico. Je kan zomaar in een gat in de weg rijden, onderuitgaan en het hele peloton meenemen. Dat is waarom deze regels er zijn."

"Iedereen heeft zijn aandeel in het veiliger maken van wedstrijden, door valpartijen en blessures te vermijden. Op het rijden over de stoep staan ook boetes. Het zijn de regels en daar moet je je aan houden. Ik ben het ook niet eens met de kritiek van de renners. Ik aanvaard de regels en dat moeten we allemaal doen, net als met andere regels."

Bugno ging ook nog even in op het weggooien van bidons en verpakkingen van eten. "Ook daarin zijn renners rolmodellen en moeten ze het goede voorbeeld geven. Je kan niet overal bidons en afval weggooien. Er zijn al steden en regio's die geen wedstrijden willen omdat er overal afval wordt neergegooid."

De reactie van Bugno kan al op kritiek rekenen

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws