HomeAchtergrondKoers op tv: deze week staat de Mont Ventoux al op het...

Koers op tv: deze week staat de Mont Ventoux al op het menu

Na de Ster van Bessèges vorige week, is het deze week weer raak in Frankrijk!

Vorige week werd van woensdag tot en met zondag de Ster van Bessèges verreden in Zuid-Frankrijk; deze week moeten we het doen met een dagje minder koers op tv, maar gaan we wel de hoogte in.. Plaats van handeling is opnieuw Zuid-Frankrijk, maar ditmaal staat de Tour de la Provence op het programma, met op zaterdag een etappe met aankomst op de Mont Ventoux.

Maar voor het zover is, zijn er eerst de etappes van donderdag en vrijdag. Op de eerste dag zouden de sprinters hun slag kunnen slaan, want dan staat er een relatief vlakke etappe op het programma. Al zitten er in de 179 kilometer lange rit wel drie cols van derde categorie en zelfs eentje van eerste categorie – maar die wordt bijna vanuit de start beklommen. De laatste 25 kilometer zijn vlak.

Vrijdag blijft het heuvelachtig en liggen de klimmetjes wat meer naar het einde van de rit in de 170 kilometer van Cassis naar Manosque die de renners voor de kiezen krijgen. De aankomst is hellend, waardoor de punchers hun slag kunnen slaan.

Op zaterdag is het dus aan de echte klimmers. We gaan niet helemaal naar de top van de Ventoux (daar kun je nu ook een Elfstedentocht houden), maar met de finish bij Chalet Reynard op 1431 meter hoogte, na een klim van 14,6 kilometer aan 7,6% gemiddeld is het al zwaar genoeg, zo aan het begin van het seizoen. Wie wint op de Ventoux is waarschijnlijk ook winnaar van de Tour de la Provence, want zondag wacht de renners nog een rit die vermoedelijk zal eindigen in een sprint.

Net als in de Ster van Bessèges staat er een sterk deelnemersveld aan de start. Voor de rit naar Chalet Reynard mogen we onder andere rekenen op Bauke Mollema, zijn ploeggenoot Giulio Ciccone, Aleksandr Vlasov, Jack Haig, Enric Mas, Ben O'Connor en Egan Bernal (al zal die laatste vermoedelijk rijden om wedstrijdritme op te doen).

Voor de sprintritten zijn Arnaud Démare, Nacer Bouhanni, Aleksander Kristoff, John Degenkolb en Bryan Coquard de mannen om rekening mee te houden – zeker ook omdat het geen sprints zijn na helemaal vlakke ritten. Voor de vrijdagrit kun je je geld op wereldkampioen Julian Alaphilippe zetten.

Al dit moois is te bekijken op Eurosport, maar ook op Ziggo Sport. Eurosport begint de uitzending om 14.30 uur en Ziggo Sport begint er zelfs een uurtje eerder aan. De finish wordt iedere dag zo tussen 16.00 en 17.00 uur verwacht.

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

🎥 Renner neemt losgeslagen paard bij de teugels tijdens koers in de Ardennen

Bizarre taferelen tijdens de Arden Challenge, een koers in de Belgische provincie Luxemburg. Een...

Vollering over vertrek: ‘Ik was een beetje verbaasd door het statement van de ploeg’

Het ziet er naar uit dat Demi Vollering volgend jaar andere oorden gaat opzoeken....

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Meer zoals dit

Mathieu van der Poel kan zich zondag in uniek monumentenrijtje rijden

Na een lange solo in de E3 Saxo Classic waarbij hij Wout van Aert...

Kopecky over saga rond vertrek Vollering: ‘Dit gedoe is voor niemand in de ploeg leuk’

Verrassend nieuws vanuit het kamp van SD Worx-Protime. Woensdag liet ploegleider Danny Stam weten...

Jorgenson voelt zich genoodzaakt om te reageren op kritiek: ‘Moet ik dan de handdoek gooien omdat we onze leider verloren?’

Met een aanval op zo'n zes kilometer van het eind zette Jorgenson de koers...