Overzicht | deze koersen worden deze week verreden

Het is nog een weekend wachten op de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne. Gelukkig wordt er deze week ook een (beetje) gekoerst.

Overzicht: deze koersen worden deze week verreden

19-21 februari: Tour des Alpes Maritimes et du Var

Een hele mond vol voor drie dagen koersen in Zuid-Frankrijk. De Tour des Alpes Maritimes et du Var duurt dus slechts drie dagen, maar is wel een interessante ronde. De eerste etappe is meteen vrij pittig. Na een (heuvelachtige) aanloop van een dikke 100 kilometer volgt driemaal de Col de l'Ecre, die ze alledrie de keren tot Gourdon rijden. De finish ligt ook in Gourdon (dus bergop).

De tweede rit, met start en finish in Fayence, kent en glooiend parkoers en finisht op een licht hellende strook. Tot slot is de laatste etappe weer een bergetappe, met drie cols van de eerste categorie. De laatste klim is de meest bekende: de Col de la Madone, vlakbij Nice.

Er staat behoorlijk wat schoon volk aan de start: titelverdediger Nairo Quintana, Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Bauke Mollema, Thibaut Pinot, Fabio Aru, Geraint Thomas, Rohan Dennis, Tao Geoghegan Hart, Tom Pidcock, Jakob Fuglsang, Aleksandr Vlasov, Rui Costa, Michael Woods, Sep Vanmarcke en Pierre Latour zijn zomaar wat namen om op te letten.

21-27 februari: UAE Tour

Goed, deze wedstrijd wordt grotendeels volgende week verreden, maar omdat hij op zondag begint nemen we hem toch mee (en stiekem ook omdat er verder vrij weinig te koersen is deze week). De UAE Tour had vorig jaar de twijfelachtige primeur om de eerste wedstrijd te zijn die werd stilgelegd vanwege het coronavirus. De laatste twee ritten werden niet meer verreden en leider Adam Yates werd uitgeroepen tot eindwinnaar.

De ronde begint met een etappe van 177 kilometer, die hoogstwaarschijnlijk in een sprint gaat eindigen. Op dag 2 staat er een tijdrit van 13 kilometer gepland en etappe drie finisht bergop, op de Jebel Hafeet. Etappe 4 is de langste rit en gaat waarschijnlijk ook weer in een sprint eindigen. Op dag 5 is het weer klimmen geblazen, met finish op de 20 kilometer lange Jebel Jais. Tot slot zijn de zesde en zevende rit beiden weer sprintritten, al kun je waaiers nooit uitsluiten in de woestijn. De UAE Tour is de eerste wedstrijd in de WorldTour en er heeft al een hoop schoon volk aangegeven een startje te wagen. We noemen een rijtje op: Mathieu van der Poel, Vincenzo Nibali, Sepp Kuss, David Dekker, Cees Bol, Thymen Arensman, Chris Froome, titelverdediger Adam Yates, Filippo Ganna, João Almeida, Elia Viviani, Marc Hirschi, Tadej Pogacar, Wout Poels, Caleb Ewan, Pascal Ackermann en Emanuel Buchmann. Kortom, zo in aanloop naar het openingsweekend een prima wedstrijd om te volgen!

Nieuws
  • Cor Vos