Weer een nieuwe Colombiaanse superster aan het firmament? We stellen je voor aan Santiago Umba

Na Quintana, Bernal, Sosa en vele anderen weer een naam om te onthouden? Hij is pas 18, maar hier maak je alvast kennis met 'm.
santiago umba

Het aantal Colombianen dat de laatste jaren de oversteek maakt naar Europa is zo onderhand niet meer te tellen. En stuk voor stuk zijn het toppers. Egan Bernal won de Tour de France in 2019, Nairo Quintana is al vele jaren een vaste klant in de strijd om het podium bij grote rondes en met Ivan Sosa, Daniel Felipe Martinez en vele anderen lijkt er een onuitputtelijke bron van talent te zijn in de Andes.

De pas 18-jarige Santiago Umba lijkt daar het nieuwste exponent van te zijn. Net als Egan Bernal en Ivan Sosa is hij opgepikt door ploegmanager Gianni Savio en rijdt de jonge Colombiaan dus dit seizoen in dienst van Androni Giocattoli-Sidermec. De lat ligt dus hoog, want net als die namen zou Umba iemand moeten zijn die met z'n 58 kilo goed tot z'n recht komt in het hooggebergte - net als veel andere Zuid-Amerikaanse wielrenners werd ook hij op hoogte geboren (2600 meter).

"Maar naast dat hij de hellingen goed verteert, is ook nog eens heel explosief", vertelt Savio aan Het Nieuwsblad. "Het is echt een natuurtalent. Toen ik de tip kreeg uit Colombia heb ik m'n vaste man in Colombia, oud-renner Hector Urrego' geraadpleegd en die gaf me nog meer inlichtingen, waardoor ik alleen maar enthousiaster werd. Over een jaar of wat gaan we veel van 'm horen."

Het is dan niet ondenkbaar dat hij net als Bernal en Sosa al in het shirt van INEOS rijdt, maar tot die rijdt hij bij het Androni Giocattoli-Sidermec van Savio - hij staat daar nog tot en met 2024 onder contract. In dat shirt won hij recent al het jongerenklassement in de Vuelta a Tachira en Bicicleta in eigen land. In het algemeen klassement werd vierde, onder meer achter Oscar Sevilla.

Laatste nieuws