doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_below_menu_allpages');

Column | Er zijn twee sporten: 'wielrennen', en 'wielrennen met Mathieu van der Poel'

Onze redacteur is zo onder de indruk van Mathieu van der Poel dat hij een tweedeling in de sport ziet...
@media (max-width: 679px){#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a5a62a7650 img{#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{width: 480px;height: 480px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 1000px){#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a5a62a7650 img{#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{width: 740px;height: 740px;}}@media (min-width: 1001px){#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-614a5a62a7650 img{#fig-614a5a62a7650 img.lazyloading{width: 160px;height: 160px;}}
doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_top_article');

Wie afgelopen weekeinde op beide dagen koers keek, kan maar tot één conclusie komen: we keken naar twee totaal verschillende sporten. Zaterdag keken we naar 'wielrennen'; zondag was er 'wielrennen met Mathieu van der Poel' op de buis.

Tijdens Omloop Het Nieuwsblad, de eerste van het weekend en van oudsher de leukste koers van het tweeluik in het openingsweekeinde, kon je nog tot diep in de finale heerlijk op de bank wegdommelen. Tuurlijk, Alaphilippe ondernam een solo, maar het had allemaal niet heel veel om het lijf.

Zeker niet als je het vergelijkt met een dag later. Kuurne-Brussel-Kuurne. Jarenlang toch een beetje een veredelde sprinterskoers - sorry als ik hiermee mensen voor het hoofd stoot. Hoe anders was dat deze editie. 84 kilometer lang puntje-van-de-stoel-werk. En dat hadden we maar aan één iemand te danken. Ik hoef z'n naam niet eens te noemen - maar het begint met een m en eindigt op athieuvanderpoel.

Stel je voor, een staflid van z'n ploeg had níét positief getest op corona in de UAE Tour en Mathieu had de koers door de zandbak uitgereden. Dan had Kuurne-Brussel-Kuurne er vermoedelijk zo uitgezien: zelfde groepje weg, de grote mannen hadden de benen een beetje getest op de Oude Kwaremont, groepje 10 á 20 kilometer van de meet ingehaald, vluchtpoging op 2 kilometer van de meet van een type Asgreen en al naar gelang die sterk genoeg is, had dit type z'n handen in de lucht mogen doen of was het sprinten geworden.

Hierboven lees je de beschrijving van een wedstrijd uit de sport 'wielrennen'. Hartstikke leuk. Maar, en dat zeg ik als groot wielerliefhebber, toch ook wel een tikkie voorspelbaar zo af en toe - of eigenlijk best wel vaak.

Dan 'wielrennen met Mathieu van der Poel'. Bij die sport kun je maar beter één van je bidons naast je klaar hebben staan om in te pissen, want even naar de wc gaan kan dodelijk zijn. Voor je het weet heb je gemist dat Mathieu van der Poel er met een Ecudoriaan vandoor is gegaan op de Kanarieberg. Op 84 kilometer van de meet dus.

Hele koers overhoop. Want daarachter worden ze toch ook nerveus als Mathieu het op z'n heupen krijgt. We zagen allemaal kleine waaiertjes terwijl het toch echt niet waaide - dat kan alleen in de sport 'wielrennen met Mathieu van der Poel'. Twee uur lang topspanning, helaas met de verkeerde winnaar.

Maar gelukkig bestaat 'wielrennen met Mathieu van der Poel' waarschijnlijk nog wel een jaartje of 10, dus Mathieu van der Poel zal heus nog wel eens als eerste over de meet komen in de sport 'wielrennen met Mathieu van der Poel'. Wint hij 's niet, dan vermaakt hij zich wel. En wij met hem.

doDisplay('div-gpt-ad-WielerNL_in-content_bottom_article');

Laatste nieuws