HomeColumnsColumn | Knuffel er maar op los, wielrenners!

Column | Knuffel er maar op los, wielrenners!

Onze redacteur vindt de oproep van Belgian Cycling aan profrenners om elkaar niet te knuffelen onzin. Hier lees je zijn mening.

De Belgische wielerbond Belgian Cycling roept profwielrenners op om elkaar niet te knuffelen na een overwinning. Nu ben ik allesbehalve een wappie – ik heb een foto van Willem Engel in m'n woonkamer hangen waar ik dagelijks een paar dartpijltjes in mik – maar ik geloof dat ik deze oproep toch van symboolpolitiek vind getuigen die me iets te ver gaat. Het behandelt mensen – wielrenners en vooral de tv-kijkers – als kleuters.

De renners worden zo ongeveer na elke ademteug getest en leven rond koersdagen bij hun ploeg in een beter beveiligde bubbel dan de de EBI in Vught, maar toch vindt de bond dat ze zich aan de voorschriften moeten houden waar wij, de normale burgers, ons ook aan moeten houden. Schijngedoe voor de bühne dus, en dat geeft Belgian Cycling ook ronduit toe.

Maar ze vinden dat de renners een voorbeeldfunctie hebben. En dus mogen twee of meer renners die – bij wijze van spreken, maar soms ook wel echt – net nog 200 kilometer lang hun snot in elkaars gezicht gesnoten hebben na de koers niet even een knuffel geven om de goede afloop van een wedstrijd te vieren.

Alsof de tv-kijker niet kan beseffen dat hij naar een bubbel zit te kijken. Dat de ploeggenoten die elkaar om de hals vliegen eigenlijk een huishouden zijn – die elkaar ook mogen knuffelen, en als het man en vrouw zijn waarschijnlijk nog wel meer doen dan dat…

Ik denk dat ik voor alle wielerliefhebbers spreek als ik zeg dat wij wielrenners hun knuffel na afloop gunnen. We kunnen heel goed het onderscheid maken tussen de situatie in de koers en daarbuiten. Tijdens een eigen rondje zullen we heus niet medewielrenners om de hals vliegen bij het stoplicht omdat ze even daarvoor met een alleraardigste pedaaltred in de rondte reden.

Sterker nog, zo'n knuffel is een mooie blijk van vreugde, en emotie en hoort dus bij de sport. Blijdschap, we zien het graag in deze toch wat minder vreugdevolle tijden. Dus, zoals Ruudje uit Big Brother lang geleden al zei: lekker knuffelen!

Ruud Benard, die van knuffelen houdt en nog masseur was bij een wielerploeg als ik het me goed herinner | Beeld: YouTube

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Bijzonder beeld: Daniel Felipe Martínez rijdt op training door het stromende water

Van de Colombiaan van INEOS Grenadiers verscheen namelijk een filmpje op internet dat hij...

EK München: deze renners zijn de favorieten voor de Europese trui

Een van de grote favorieten is Fabio Jakobsen. Team Nederland is volledig ingericht om goud te...

Tim Merlier steekt ambitie niet weg: ‘Pas tevreden met de Europese trui’

De kans dat het EK in München eindigt in een massasprint is volgens de...

Shirin van Anrooij onthult geheime wapen: stokbrood belegd met pennywafel…

Er wordt in het wielrennen de laatste tijd veel gesproken over voedingsstrategieën en Shirin...

Meer zoals dit

Column | De afgelopen Tour de France en het dopingduiveltje

In onze Vuelta-special/Tourterugblik (hier te bestellen) blikken we zoals de titel al zegt vooruit...

Column | Hoe ik meer dan 9000 hoogtemeters in één dag overleefde tijdens Tour des Stations: ‘Aiaiaiaiai’ en appelsap

Ik had beloofd van me te laten horen als ik weer kon typen. Die...

Column | Ik ga al een hele tijd met alle nepbeesten die ik tegenkom op de foto en het is inmiddels een bonte verzameling

Elke gek z'n gebrek. Mathieu van der Poel gaat helemaal op in Fortnite en...