Vrouwen evenveel prijzengeld als de mannen? Koersorganisator legt uit dat het ingewikkeld is

Het gaat de goede kant op met de vrouwenkoers, maar toch kreeg één van de voorvechters, Tomas van den Spiegel van Flanders Classics, het flink te verduren op social media. Hij reageerde.

anna van der breggen podium omloop

Tomas van den Spiegel is als CEO van Flanders Classics verantwoordelijk voor de organisatie van onder andere de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem en Omloop Het Nieuwsblad. De 42-jarig oud-profbasketballer is een groot voorvechter van de vrouwenkoers - zo zijn de finales van de vrouwenwedstrijden aansluitend ná die van de mannen te zien voor een groter bereik.

Toch kreeg de Belg na afloop van de Omloop enigszins de wind van voren uit bepaalde hoek op social media: het prijzengeld van de Omloop is bij de vrouwen lager dan dat van de mannen. Op Twitter reageerde hij in twee uitgebreide 'twitterdraadjes'. In het eerste draadje, een dag na de koers, laat hij weten teleurgesteld te zijn over de reacties, gezien alle financiële inspanningen die zijn organisatie doet voor het vrouwenwielrennen, bijvoorbeeld om het op tv te krijgen - dit gaat om tonnen volgens hem.

Mensen die boos reageerden hebben geen idee voor wat voor uitdagingen het vrouwenwielrennen staat als ze het alleen maar over gelijk prijzengeld hebben, zegt Van Den Spiegel. Hij belooft een drijvende kracht te blijven achter gelijkheid tussen mannen en vrouwen in het wielrennen.

Gisteren ging Van Den Spiegel nog veel uitgebreider op de zaak op Twitter. In 15 (!) tweets legt hij eerst uit wat het verdienmodel van koersorganisatoren in het algemeen is - een lastig verdienmodel - en gaat hij daarna in op hoe zijn eigen organisatie zich inzet voor het vrouwenwielrennen.

De Belg vertelt onder andere dat in een ideale wereld de vrouwenkoersen opzichzelfstaande wedstrijden zijn, op een andere dag dan de mannenkoersen, maar dat dat op dit moment financieel absoluut niet haalbaar is. Hij hoopt dat er het een en ander gaat veranderen gezien de toenemende populariteit van vrouwenwielrennen.

Zijn eigen organisatie draagt daar ook aan bij omdat hij en Flanders Classics geloven in gelijkheid tussen mannen en vrouwen in de koers. Ze hebben duidelijke doelen gesteld voor 2023 - waarin ook een gelijk prijzengeld met de mannen een doel is. Maar op dit moment vinden ze de vrouwenkoers op tv brengen belangrijker, omdat dit belangrijk is voor de zichtbaarheid van het gehele vrouwenwielrennen en niet alleen voor de vrouwen die bij de eerste 10 eindigen (en meestal toch al goed verdienen in vergelijking met de rest).

Hieronder lees je de tweets (Engels) van Van Den Spiegel, waaruit zijn betrokkenheid bij het vrouwenwielrennen in ieder geval wel als een paal boven water staat...

Het eerste 'twitterdraadje' van Van Den Spiegel

Het tweede 'twitterdraadje' van Van Den Spiegel