7 Redenen waarom wielrennen kijken veel leuker is dan voetbal kijken

Leve de koers! Moet je nog iemand overtuigen, laat dit zien...

mathieu van der poel

1) De koers staat nooit stil

Nou ja, bijna nooit... soms is het even wachten op een trein - al blijft dat ook lastig, zie gifje hieronder. Maar dat is echt één van de weinige momenten dat wielrennen stilligt. Voetbal daarentegen is tegenwoordig met al die VAR-momenten en de vele schwalbes een soort theekransje geworden.

2) Wielrenners zijn veel sympathieker dan voetballers

Over het algemeen dan hè. Frenkie de Jong en Georginio Wijnaldum zijn bijvoorbeeld zeer sympathiek, maar aan de andere kant: in het wielrennen had iedereen hun omgang met de pers volstrekt normaal. Heeft Van der Poel net een paar uur in de regen de ballen uit z'n broek gereden? Hij staat bijna meteen de pers te woord - en ook altijd met een goed verhaal, niet de clichés die voetballers doorgaans uitkramen.

Ben je niet overtuigd? Lees dan wat een fijne venten het allemaal zijn!

3) De koers heeft z'n eigen Messi en Ronaldo sinds enige tijd

Dat gaat uiteraard over Mathieu van der Poel en Wout van Aert. En die gaan nog wel een kleine tien jaar mee, terwijl Messi en Ronaldo op hun laatste benen lopen. Hieronder lees je waarom we zo moeten genieten van VDP & Van Aert.

4) Als een wielrenner op de grond ligt, is er ook echt wat gebeurd

Voetballers liggen te pas en te onpas op de grond terwijl er niet zoveel aan de hand is, terwijl wielrenners alleen (even) op de grond blijven liggen als ze met 50 tegen het asfalt zijn gekwakt of omdat ze - en dan is Mathieu van der Poel er vaak bij betrokken - net een paar uur lang met een idioot hoge hartslag nog veel idiotere wattages hebben gereden.

5) In het wielrennen telt Nederland nog wel mee

Tuurlijk, Oranje is weer aardig opgekrabbeld, Ajax doet leuk mee in Europa, maar dan het wielrennen: achter de beste ploeg én de beste wielrenner ter wereld staat een Nederlands vlaggetje*. En buiten Jumbo-Visma en Van der Poel hebben we nog veel meer ijzers in het vuur. Helaas zijn Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen er vanwege bekende redenen even niet bij, maar dan wint Cees Bol toch gewoon in Parijs-Nice... Wat een weelde!

*Om over de vrouwen nog maar te zwijgen, daar word je bijkans duizelig van de Nederlandse vlaggetjes als je de top 10 van bijna iedere koers bekijkt.

6) Van wielrennen kijken steek je nog 's wat op

Voetbal kijken is altijd maar hetzelfde stadion. Oké, Sierd de Vos vertelt je misschien naar welk restaurant je kunt, maar daar houdt het echt wel op. Wielercommentators praten je bij over de geschiedenis, het dierenrijk en voeren soms met z'n tweeën ware cabaretshowtjes op waar El Sierd nog een puntje aan kan zuigen.

Hieronder een dialoog die zich in de Giro afspeelde tussen Eurosport-commentators Karsten Kroon en Jeroen Vanbelleghem (alle dieren die Karsten tijdens de Giro spotte, lees en zie je hier).

7) En het wielrennen zit natuurlijk boordenvol mooie verhalen

Die kun je even rustig lezen op de moment dat de koers nog los moet branden - al zijn die momenten tegenwoordig spaarzaam. En laten wij als Wieler Revue nu een site én een blad hebben waarmee je eindeloos wielerplezier beleeft. Lees bijvoorbeeld dit mooie stukje over liefhebber Heinrich Haussler, die afgelopen winter bibberend z'n eigen fiets stond schoon te spuiten na iedere cross.

En je bent gek als je niet ingaat op deze actie...