HomePelotonpraatTrainingsmaatjes Van der Poel doen boekje open: koffiezwaantjes, gelukswinegums en flauwe woordgrappen

Trainingsmaatjes Van der Poel doen boekje open: koffiezwaantjes, gelukswinegums en flauwe woordgrappen

Hoe is het om met Mathieu van der Poel te trainen? Een paar van zijn maatjes klappen uit de school met mooie verhalen.

Trainen met Mathieu van der Poel is niet voor velen weggelegd – allereerst omdat je het natuurlijk, zelfs tijdens een rustig ritje voor hem, maar eens moet zien bij te houden. Het AD deed een rondgang langs mensen die wél het genoegen smaken om met de Nederlands kampioen te mogen trainen.

Hieronder krijg je een indruk hoe dat er aan toegaat, met eerst de familie aan het woord, daarna ploeggenoot Jonas Rickaert en dan z'n vrienden met wie hij vaak traint.

Vader Adrie moet z’n brommer opvoeren…

VDP senior kan 'm op de fiets uiteraard niet meer volgen, maar zit nog weleens op de brommer voor Mathieu. En dan gaat het hard, heel hard. “Rond de 70 per uur. Sneller gaat mijn brommertje nou eenmaal niet.”

Adrie van der Poel zegt verder dat gevoelsmens Mathieu de laatste jaren toch steeds meer voor de wetenschappelijke benadering kiest. “Hij heeft heel lang voornamelijk op intuïtie getraind, maar sinds een jaar of twee houdt hij zich toch voor een groot deel aan de trainingsschema’s van trainer Kristof De Kegel.”

“Hij is gaan inzien dat dat hem toch nog een aantal procentjes beter maakt. Alleen heeft hij variatie nodig. Hij moet af en toe eens kunnen gaan mountainbiken of zo, dat is wat hem de renner maakt die hij is.”

Broer David komt met een toch wel verrassende uitspraak

“Tot zo’n twee à drie jaar geleden kon hij van mij geen sprint winnenGeen enkele. We reden dan langs de Kalmthoutse Heide naar huis en daar was een wegje waar we altijd een sprintje deden. Ik schepte er best plezier in om zijn frustraties te zien. Vandaag zijn de rollen omgekeerd natuurlijk.”

Ploeggenoot Jonas Rickaert vertelt hoe VDP ooit op training de hele ploeg eraf reed

“Tegenwoordig blijft hij meestal mooi tussen de opgelegde hartslagzones, maar toen koerste hij er nog gewoon op los. Op stage heeft hij er ooit op een tiental kilometer de hele ploeg af gereden. Eén voor één moesten we lossen, gewoon op een vlak stuk. Wat we ook doen, zelfs als hij een slechte dag heeft, is hij nog de beste.”

En z’n fietsvrienden komen met mooie anekdotes

Vriend Niels Verdijck over MVDP Tours, het pseudoniem van Mathieu als hij de trainingsrondjes uitstippelt. Verdijck beoordeelt de ritje en legt de lat hoog: “Zo moet het ritje altijd rond zijn. Als we bij hem naar rechts vertrekken, moeten we vanaf links terugkeren. Het parkoers mag ook nergens kruisen en als we in een doodlopend straatje verzeild raken, dan zijn dat minpunten voor Mathieu, haha.”

Vriend Bram De Laat over de enigszins neurotische trekjes van Mathieu: “Zijn schoenen altijd schoon zijn, dat heeft hij deze week nog nadrukkelijk gezegd, en zijn kousjes moeten mooi gelijk opgetrokken zijn.”

De Laat over sfeermaker Mathieu, die een koning blijkt van de flauwe woordspelingen: “Elk ritje komt hij met van die vieze mopjes. De meest flauwe woordspelingen, de ene na de andere. Dinsdag reden we voorbij een bedrijf dat Kint heet en dan zegt hij: ‘Ah, hier ben ik kind aan huis.’ En zo gaat dat dus de hele rit lang de ene na de andere.”

Ploeggenoot Rickaert over een rappende Mathieu: “Wij moeten ook altijd die woordgrapjes ondergaan en op de bus danst en springt hij geregeld mee met de muziek die ik opzet. Hij kan al die Nederlandse rapliedjes van Boef en zo helemaal meezingen.”

De Laat over barista Van der Poel: “Mathieu is zoals zoveel coureurs bezeten van koffie. Hij maakt tegenwoordig van die figuurtjes in het melkschuim. Dat is bijna een obsessie. Hij probeert nu een zwaan te maken en dan zit hij daar de hele tijd op te oefenen en foto’s van door te sturen.”

Verdijck over de gelukswinegums: “We hebben intussen een vaste halte aan een tankstation in Putte. Maandag hebben we daar nog eens halt moeten houden voor een zakje winegums. Precies hetzelfde als wat hij vorig jaar de week voor de Ronde kocht. Hopelijk brengt het zondag opnieuw geluk.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Vingegaard: ‘Als Van Aert nog een tandje bijsteekt, kan hij zelf voor eindzege in de Tour gaan’

Over een maand vindt in Bilbao de Grand Départ van de Ronde van Frankrijk...

Tadej Pogacar: ‘Als ik Evenepoel was, zou ik altijd de Tour rijden’

Tadej Pogacar liep een polsbreuk op bij een val tijdens Luik-Bastenaken-Luik, maar de Sloveen...

🎥 Puck Pieterse verlengt contract en viert het met superlange wheelie terwijl ze meer dan 250 watt rijdt

Puck Pieterse rijdt nog tot 2027 bij de ploeg van de gebroeders Roodhooft. Dat...

Meer zoals dit

Deze 15 wielerwoorden worden consequent verkeerd geschreven of uitgesproken

Zijn er nog meer dan deze 15 of is dit het wel qua wielertaalergernissen?

🎥 Ultieme don’t try this at home: horizontaal languit op zadel afdalen zonder helm

Tom Pidcock en Fem van Empel kwamen al eens in de zogenaamde Superman-houding over...

Twitteraar ontwerpt z’n ideale Tourparkoers, met profielen en al: ‘Ik ben een sadist’

Nu de Giro is afgelopen is het zo langzamerhand tijd om ons te gaan...