Statement Michael Schär: 'Beste UCI, dit is waarom kinderen beginnen met wielrenen' 

De hoofdpersoon van bidongate in de Ronde van Vlaanderen heeft van zich laten horen middels een mooi statement op Instagram. Hieronder lees je z'n hele verhaal.
michael schär

Ongewild werd hij na Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Kasper Asgreen de meest veelbesproken man van de Ronde van Vlaanderen: Michael Schär. De Zwitser van AG2R-Citroën werd door de jury bruut uit koers genomen nadat hij een bidon naar een kind langs de weg wierp - en dat is sinds 1 april verboden door de UCI.

De 34-jarige coureur liet het er niet bij zitten en schreef een krachtig statement op z'n Instagram-pagina, onder de titel 'Beste UCI, dit is waarom kinderen gaan wielrennen' schrijft hij een passievol betoog, met z'n eigen ervaringen erin. Bidons doen ertoe!, is de strekking van het verhaal.

"Ik kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat mijn ouders ons gezin meenamen naar de Tour de France van 1997 in de Jura. Ik was oneindig onder de indruk van het hele circus. Uren wachten, maar dan de reclamekaravaan, de politiemotors en tenslotte de magie van het voorbijrazende peloton. Ik wilde niets anders meer dan zelf profrenner worden."

Maar er was nog iets dat als kers op de taart nóg meer indruk maakte. "Daarbovenop kreeg ik ook nog eens een bidon van een prof. Dat stukje plastic deed me iedere dag herinneren aan wat mijn droom was. Ik reed elke dag rond met m'n gele Polti-bidon, vol trots."

Schär trekt de lijn door. "Nu ben ik zelf daadwerkelijk prof en tijdens rustige momenten in de koers bewaar ik m'n bidons altijd en kijk ik of er ergens een kind langs de weg staat aan wie ik 'm kan geven. Twee jaar geleden gaf ik er eentje aan een meisje en haar ouders stuurden me dat ze het er nog altijd over heeft. Misschien wordt ook zij ooit wielrenster."

Volgens Schär kan de UCI nog 100 regels bedenken, maar is dat de gedachte waar de sport voor staat. "Het zijn die momenten waarop ik het meest van wielrennen hou. De meest benaderbare sport die er is, waarin we bidons geven aan kinderen langs de weg. Zo simpel is het."

Hier lees je het hele statement van Schär op Instagram

Laatste nieuws