Waaieralarm deluxe in Scheldeprijs: hier zie je hoe de wind over het parkoers raast

En we gebruiken niet voor niets raast...
waaiers

Als je de winnaars van de afgelopen edities van de Scheldeprijs bekijkt (vier keer Kittel, drie keer Cavendish, twee keer Jakobsen en vorig jaar Caleb Ewan) kun je niet anders dan concluderen dat het een sprinterskoers deluxe is.

Maar dit jaar kon dat wel eens anders uitpakken: het wordt een waaierkoers deluxe. Nu kunnen sprinters vaak wel aardig overweg met de wind, maar makkelijk krijgen ze het niet, want het wordt ook nog koud, met kans op (natte) sneeuw en hagelbuien.

Die omstandigheden zullen mogelijk een stempel drukken op de koers; de wind zal dat sowieso doen, vooral in de passage door Nederland. Want nadat ze eerst in de luwte van de Westerscheldetunnel kunnen 'warmrijden', raast de wind vanaf ongeveer 's Heerenhoek - jawel, de woonplaats van Jan Raas - precies uit de goede hoek (noordwest) voor waaiers.

Met een windkracht 6 met uitschieters naar windsnelheden van meer dan 70 kilometer per uur staat dat garant voor spektakel in het stuk door Zeeland op weg naar het lokale parkoers in en rond finishplaats Schoten. Dan nu het slechte nieuws: Sporza is pas vanaf 15.00 uur in de lucht en dus gaan we van de waaiervorming waarschijnlijk weinig zien...

Maar wat we vermoedelijk ook niet gaan zien, is een massasprint met een heel groot peloton, dus het zal nog steeds de moeite waard zijn om de Scheldeprijs langer in de gaten te houden dan alleen de laatste kilometers.

Het parkoers

De windkracht- en richting (voor Goes)

Laatste nieuws