Bedenker Rodania-tune Manfred Aebi op 88-jarige leeftijd overleden

'Ro-da-ni-aaaaaaa!' Elke wielerliefhebber kent het Zwitserse horlogemerk dankzij het deuntje dat in Vlaanderen jarenlang werd afgespeeld door een auto die de koers aankondigde. De bedenker van dat deuntje, Manfred Aebi, is overleden.
Bedenker Rodania-tune Manfred Aebi op 88-jarige leeftijd overleden

Aebi was een Zwitser die dankzij de liefde in België is blijven hangen. Hij werkte voor horlogemerk Rodania en het was zijn taak om het merk de nodige bekendheid te geven bij onze zuiderburen. Dat is gelukt, dankzij een zeer pienter idee van de beste man, geboren uit het feit dat er weinig geld was voor reclamemiddelen.

"Ik moest op zoek naar een goedkope manier om onze naam bekend te maken", vertelde hij een paar jaar terug in Het Nieuwsblad. "Ik belde organisatoren van lokale koersen en beloofde voor animo te zorgen met een wagen. Ik reed achter de renners aan, speelde muziek en zei nu en dan iets door de micro over Rodania."

Omdat de Zwitser met hoge snelheid achter de renners aanreed, hadden de toeschouwers niet door waar de beste man het over had. Dat moest anders en dus kwam hij met het inmiddels welbekende deuntje (geïnspireerd op de vijfde symfonie van Beethoven) op de proppen. Het bleek een schot in de roos, want inmiddels hoort de kreet 'Ro-da-ni-aaaaa' bij de koers, zoals mayonaise bij een bak frieten hoort.

Toch werd in 2018 besloten het deuntje niet meer te gebruiken, tot grote teleurstelling van Aedi en vele wielerfans. Gelukkig is er dit jaar besloten om het deuntje weer te gebruiken.

Laatste nieuws