De geografie van de Amstel Gold Race 2021

Dit jaar geen draaien en keren door Zuid-Limburg heen, maar een vast afgezet parkoers voor de Amstel Gold Race. Daar is iets bijzonders mee, want feitelijk gezien rijden de renners en rensters steeds dezelfde beklimming.
De geografie van de Amstel Gold Race 2021

Dit jaar hebben de organisator en de betrokken veiligheidsexperts een mogelijkheid gevonden om de Amstel Gold toch door te laten gaan. In het verleden werd er wel eens gezegd dat deze koers plaats vond op “de oppervlakte van een postzegel” in Zuid-Limburg, vanwege het vele draaien en keren. Onder vaste volgers werd dit wel eens als een beetje overdreven opgevat, maar met de parkoersaanpassingen die voor deze editie nodig waren dan is het eigenlijk wel waar. Mag ik dat zeggen? Vanuit geografisch perspectief wel.

Toen miljoenen jaren geleden de zee die Nederland bedekte zich terugtrok viel Zuid-Limburg als eerste droog. In die tijd was Zuid-Limburg nog een aaneengesloten hoogtevlakte waar langzamerhand rivieren doorheen begonnen te stromen. De zachte ondergrond die bestaat uit kalksteen (lokaal “mergel” genoemd”) zorgde ervoor dat relatief kleine stroompjes diepe dalen konden uitslijten. In het westen van de Limburgse hoogvlakte was dit de Maas, van oost naar west de Geul, en van zuid naar noord de Gulp. Hierdoor ontstonden vier grote plateau’s in Zuid-Limburg waarvan de zuidwestelijke, het Plateau van Margraten, de grootste is. Mag ik zeggen dat het Plateau van Margraten eigenlijk het “Centraal Massief van Nederland” is? Vanuit geografisch perspectief wel.

Het Plateau van Margraten is duidelijk herkenbaar in het landschap en heeft verschillende opgangen. Vanaf Maastricht naar Cadier en Keer over de provinciale weg omhoog voelt u hem direct. Pas bij Margraten naar beneden richting Gulpen eindigt het plateau. Onder meer de Sibbergrubbe, Wolfsberg en de Doode Man zijn bestijgingen van het Plateau van Margraten. Geheugensteun: Zodra u de Geul of Gulp passeert is de volgende heuvel de opgang naar een volgend plateau! Dat stukje vlak niemandsland boven op de Keutenberg uit de klassieke finale? Dat is precies het midden van het Plateau van Margraten.

Het kenmerkende van de Amstel Gold 2021 is dat we enkel het Plateau van Margraten op en af gaan. De Geulhemmer-, Bemeler- en Cauberg met hun bijbehorende afdalingen zijn op-en-af’jes op dezelfde grote traptrede – het Plateau van Margraten - keurig begrensd door Geul in het noorden en de Gulp in het oosten. Mogen wij nu zeggen dat de heren en dames coureurs zondag elke ronde eigenlijk dezelfde heuvel vanuit drie verschillende kanten beklimmen? Vanuit geografisch perspectief zeker wel!

Laatste nieuws