HomeAchtergrondJakob Fuglsang: '8 jaar vergooid door te weinig te eten'

Jakob Fuglsang: ‘8 jaar vergooid door te weinig te eten’

De 36-jarige Deen vertelt over de gebrekkige begeleiding van vroeger bij profploegen. Het is volgens hem een verklaring voor de jongere generatie die er nu plotseling staat.

In een interview met de Vlaamse krant Het Nieuwsblad laat Jakob Fuglsang zijn licht schijnen over de plotselinge opkomst van de jongere generatie (de namen zijn bekend: Evenepoel, Hirschi, Bernal, Pogacar, etc.). De Deense veteraan heeft er een verklaring voor, buiten het ontegenzeggelijke talent dat bovenstaande renners natuurlijk hebben. Hij betrekt z'n eigen loopbaan erbij.

“Toen ik debuteerde, moest je het verdienen om een windtunneltest te mogen doen. Alleen de beste renners van de ploeg kregen daartoe een kans. Of voeding… Ik heb acht jaar van m'n carrière vergooid door te weinig te eten. Niemand die mij daar op wees, ik heb dat allemaal zelf moeten ontdekken. Met meer vallen dan opstaan.”

Nu is dat allemaal veel beter geregeld bij de profploegen. “Jonge renners worden beter begeleid dan toen ik neoprof was. Elke ploeg heeft een legertje diëtisten in dienst. Wanneer een jonge renner nu één dag te weinig eet, wordt dat meteen gecorrigeerd. Ik zeg niet dat ik liever 15 jaar later geboren was, maar ik had op jonge leeftijd wel beter gepresteerd met de begeleiding die ze vandaag krijgen.”

Toch heeft de 36-jarige renner van Astana soms ook wel zijn twijfels bij de dadendrang van de jonge garde. “Hardcore trainen in december om er meteen te staan op de eerste koersdag… Ik ben benieuwd waar die jonge gasten binnen tien jaar zullen staan.”

Ondanks de opkomst van de nieuwe generatie denkt Fuglsang zelf nog niet aan stoppen. “Ik wil graag koersen tot de Spelen van 2024 in Parijs. Het zouden mijn vijfde Spelen worden, al besef ik dat ik met de nieuwe generatie Deense toprenners tegen dan niet meer zeker zal zijn van mijn selectie.”

Maar eerst is Tokio deze zomer zijn hoofddoel. “Ik ga de Tour louter gebruiken als voorbereiding op Tokio. Ik ben ervan overtuigd dat wie op een klassement in de Tour mikt, niet gerecupereerd is om zes dagen later de wegrit in Tokio te winnen. Laat die jonge gasten, maar proberen. Ik ga de Tour rijden zoals Alaphilippe vorig jaar deed. Hij werd een week later wereldkampioen.”

Beeld: Cor Vos

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Christoph Roodhooft over Van der Poel: ‘Mathieu heeft weer zelfvertrouwen, maar het was met de hakken over de sloot’

Iemand als Thomas Dekker zette vraagtekens bij de voorbereiding op het WK van Van...

Lotte Kopecky werd vol frustratie 2e: “Ik pak hier het zilver, maar verlies hier het goud”

Nadat de Belgische Lotte Kopecky met haar groep weer aansluiting vond bij de koplopers...

Louis van Gaal gebruikt Annemiek van Vleuten als inspiratie voor Oranje: ‘Wat een voorbeeld is zij voor het bedrijven van topsport’

Bondscoach Louis van Gaal won donderdag met het Nederlands elftal van Polen en is...

Nederlands talent Nienke Vinke pakt brons op WK junioren

Tijdens het wereldkampioenschap voor de junioren dames, van bijna zeventig kilometer, pakt Nieke Vinke...

Meer zoals dit

4 renners uit de WorldTour, één absolute helper: deze beloften rijden vannacht namens Nederland op het WK

Olav Kooij Als het op een sprint aankomt, zal niemand in het peloton de gelijke...

2 toptalenten, 3 eerstejaars: deze junioren rijden vannacht namens Nederland op het WK

Max van der Meulen Max van der Meulen heeft de laatste maanden grote indruk gemaakt...

De 5 grote favorieten voor het WK tijdrijden bij de mannen

Remco Evenepoel Zijn 'slechtste' resultaat in een tijdrit dit jaar is een tweede plek en...