HomeZelf in het zadel5 Dingen die andere weggebruikers zouden moeten weten over wielrenners

5 Dingen die andere weggebruikers zouden moeten weten over wielrenners

Misschien kan dit - na de door het incident met oud-minister Sander Dekkers in alle hevigheid opgelaaide discussie - voor een beetje wederzijds respect zorgen...

1) We zijn níét de duivel, maar ook gewoon menselijk

En zoals bij alle mensen zijn er dus inderdaad onder wielrenners enorme hufters, zoals dat voor elke groep geldt. En zelfs als je met een niet-hufterwielrenner te maken hebt, zal hij soms iets doen wat hufterig is of hufterig overkomt.

Ik vind mezelf bepaald geen hufter, maar besef dat ik soms in een vlaag van verstandsverbijstering iets doe op de racefiets wat ik beter niet had kunnen kunnen doen – iemand inhalen terwijl er achteraf te weinig ruimte is ofzo. Mensen doen nu eenmaal soms stomme dingen waar ze achteraf spijt van hebben.

2) Net vastgesteld: we zijn menselijk en dus maken we ook af en toe foutjes

Niet alles wat als asociaal fietsgedrag valt te bestempelen komt voort uit het expres kiezen daarvoor. Zo vind ik mezelf regelmatig op de weg in plaats van het fietspad terug vanwege de soms onnavolgbare keuzes die de Nederlandse planologen maken in hun verkeersplannetjes.

Op je racefiets rijd je nu eenmaal wat sneller dan op een normale fiets en dan zijn die planologische kunststukjes niet altijd op waarde te schatten binnen de beperkte tijd die je hebt.

3) Voor de automobilisten: een beschaafd claxonnetje is prima bij inhalen!

Met name bij een flinke wind tegen lijkt het op de racefiets qua geluid alsof je in een centrifuge zit en hoor je vrij weinig van de omgevingsgeluiden. En dus schrikken we ons de pestpleuris – pardon my French – als er opeens een auto inhaalt op een landweggetje of iets dergelijks. Even een rustig claxonnetje om ons attent te maken op de auto maakt het veiliger voor iedereen!

4) Voor de minder snelle weggebruiker: we spelen (bijna nooit) Tour de Franceje

Dat lijkt misschien zo, maar als je wind mee hebt (en het flink waait, wat in Nederland meer regel is dan uitzondering) ga je al vrij snel hard. Soms trap je amper en rijd je zo 35 per uur. Dan suizen we dus andere fietsers voorbij, maar minder hard gaan is niet echt een optie.

Als ik zelf wel Tour de Franceje speel (ook wel: intensief sporten, toch ook wel waarvoor je een racefiets hebt gekocht), dan doe ik dat altijd op stukken die ik ken en waarvan ik weet dat er alle ruimte is en het er niet druk is – wegen langs een kanaal bijvoorbeeld, of van die brede betonplatenfietspaden die steeds meer worden aangelegd.

5) O ja, we zijn niet van steen

Dit is voor de automobilist vrij letterlijk bedoeld: we hebben dan (als het goed is) een helm op, maar dat betekent niet dat we opeens geen kwetsbare verkeersdeelnemer meer zijn. Dus als je je even – al dan niet terecht – ergert aan zo'n mafkees in een strak pakje besef dan: er huist een mens in dat strakke pakje die je ernstig kunt verwonden (of erger) als je hem bijvoorbeeld afsnijdt.

Voor de andere weggebruikers is dit punt figuurlijk bedoeld: we krijgen al jullie hatelijke commentaren mee. Eenmal thuis gaan we als uitschot van de maatschappij in een hoekje zitten huilen vanwege al die haat (ook al is-ie dus soms terecht). Dus denk even na voor je iemand de huid vol scheldt…

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

📸 Drama vermeden: Mathieu van der Poel botste met fotograaf tijdens wedstrijd

Een veiligheidszone tussen het parkoers en het publiek moest er voor zorgen dat er...

Vader Adrie: ‘Die sprint van Mathieu gaan we het maar niet over hebben… We weten allemaal dat hij een killer is’

In gesprek met WielerFlits vertelde Adrie na afloop over de wereldtitel in het veld....

Wout van Aert na WK cross: ‘Ik heb het eerste halfuur enorm afgezien om het wiel van Mathieu te houden’

Na afloop deed Van Aert zijn verhaal over het WK veldrijden bij Sporza. "Ik...

Van der Poel heeft mooie woorden over voor Van Aert: ‘We pushen elkaar al tien jaar naar een hoger niveau’

Waar iedereen een move verwachtte bij de balkjes wachtte Mathieu van der Poel uiteindelijk...

Meer zoals dit

Column | Ik deed mee aan een veldrit en voelde me een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion

Onze redacteur heeft een zware maandag en dat komt omdat hij gisteren meedeed aan een veldrit. Puur om te ervaren hoe zwaar dat is. Na een paar honderd meter lag hij al languit in de blubber: 'Ik rij hier rond als een vierderangs, bejaarde Van der Poel in superslowmotion'.

Red Bull en BORA op zoek naar klimtalent via Zwift en Strava-segmenten

Red Bull en BORA-hansgrohe hebben een amitieus wielerscoutingsprogramma op poten gezet onder de naam...

14 Herkenbare zaken voor mensen die wel eens (of heel vaak..) Zwiften

Het is niet heel erg lekker weer om buiten te fietsen de afgelopen tijd (als het niet regent en/of heel hard waait, is het wel heel erg koud), dus Zwift is een fantastisch alternatief. Ben je weleens in Watopia te vinden, dan komen deze dingen je waarschijnlijk maar al te bekend voor...