HomeZelf in het zadel5 Dingen die andere weggebruikers zouden moeten weten over wielrenners

5 Dingen die andere weggebruikers zouden moeten weten over wielrenners

Misschien kan dit - na de door het incident met oud-minister Sander Dekkers in alle hevigheid opgelaaide discussie - voor een beetje wederzijds respect zorgen...

1) We zijn níét de duivel, maar ook gewoon menselijk

En zoals bij alle mensen zijn er dus inderdaad onder wielrenners enorme hufters, zoals dat voor elke groep geldt. En zelfs als je met een niet-hufterwielrenner te maken hebt, zal hij soms iets doen wat hufterig is of hufterig overkomt.

Ik vind mezelf bepaald geen hufter, maar besef dat ik soms in een vlaag van verstandsverbijstering iets doe op de racefiets wat ik beter niet had kunnen kunnen doen – iemand inhalen terwijl er achteraf te weinig ruimte is ofzo. Mensen doen nu eenmaal soms stomme dingen waar ze achteraf spijt van hebben.

2) Net vastgesteld: we zijn menselijk en dus maken we ook af en toe foutjes

Niet alles wat als asociaal fietsgedrag valt te bestempelen komt voort uit het expres kiezen daarvoor. Zo vind ik mezelf regelmatig op de weg in plaats van het fietspad terug vanwege de soms onnavolgbare keuzes die de Nederlandse planologen maken in hun verkeersplannetjes.

Op je racefiets rijd je nu eenmaal wat sneller dan op een normale fiets en dan zijn die planologische kunststukjes niet altijd op waarde te schatten binnen de beperkte tijd die je hebt.

3) Voor de automobilisten: een beschaafd claxonnetje is prima bij inhalen!

Met name bij een flinke wind tegen lijkt het op de racefiets qua geluid alsof je in een centrifuge zit en hoor je vrij weinig van de omgevingsgeluiden. En dus schrikken we ons de pestpleuris – pardon my French – als er opeens een auto inhaalt op een landweggetje of iets dergelijks. Even een rustig claxonnetje om ons attent te maken op de auto maakt het veiliger voor iedereen!

4) Voor de minder snelle weggebruiker: we spelen (bijna nooit) Tour de Franceje

Dat lijkt misschien zo, maar als je wind mee hebt (en het flink waait, wat in Nederland meer regel is dan uitzondering) ga je al vrij snel hard. Soms trap je amper en rijd je zo 35 per uur. Dan suizen we dus andere fietsers voorbij, maar minder hard gaan is niet echt een optie.

Als ik zelf wel Tour de Franceje speel (ook wel: intensief sporten, toch ook wel waarvoor je een racefiets hebt gekocht), dan doe ik dat altijd op stukken die ik ken en waarvan ik weet dat er alle ruimte is en het er niet druk is – wegen langs een kanaal bijvoorbeeld, of van die brede betonplatenfietspaden die steeds meer worden aangelegd.

5) O ja, we zijn niet van steen

Dit is voor de automobilist vrij letterlijk bedoeld: we hebben dan (als het goed is) een helm op, maar dat betekent niet dat we opeens geen kwetsbare verkeersdeelnemer meer zijn. Dus als je je even – al dan niet terecht – ergert aan zo'n mafkees in een strak pakje besef dan: er huist een mens in dat strakke pakje die je ernstig kunt verwonden (of erger) als je hem bijvoorbeeld afsnijdt.

Voor de andere weggebruikers is dit punt figuurlijk bedoeld: we krijgen al jullie hatelijke commentaren mee. Eenmal thuis gaan we als uitschot van de maatschappij in een hoekje zitten huilen vanwege al die haat (ook al is-ie dus soms terecht). Dus denk even na voor je iemand de huid vol scheldt…

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Tour | Dit is de achterstand van de belangrijkste klassementsrenners op Pogacar na het kasseienslagveld

Poeh, dat werd een enorm slagveld in de kasseienrit van Lille naar Arenberg. Tadej...

Tour | Taco van der Hoorn na tweede plek in kasseienrit: ‘Het was net iets te vroeg, dat wist ik ook wel’

Na een memorabele etappezege in de Giro van vorig jaar leek Taco van der...

Wout van Aert baalt maar blijft leider: “Had mentaal al afscheid genomen van de gele trui”

Wout van Aert beleefde een dag na zijn triomf bijna de complete horror. Na...

Mathieu van der Poel ‘niet vooruit te branden’: ‘Geen idee waarom, maar ik was nog slechter dan gisteren’

Heel even liet Van der Poel zich zien op kop van het peloton, maar...

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?