De Cauwer en Schotte over Giro d'Evenepoel: 'Hij heeft geleerd dat hij naar anderen moet luisteren'

José de Cauwer en Renaat Schotte over de Giro van Remco Evenepoel: toch een mens, rustiger geworden en knechten voor iemand die wellicht vertrekt bij de ploeg? Het duo neemt de zaken door...
remco evenepoel

Voor de uitzendrechten van de Giro exclusief naar Eurosport gingen, waren José De Cauwer en Renaat Schotte het dienstdoende commentaarduo op Sporza. Daar moeten we het helaas zonder doen (al zijn Kroon en Vanbelleghem een meer dan uitstekend alternatief), maar de heren blikken in de podcast De Tribune wel vooruit op de ronde.

Ze kijken daarbij vooral uit naar de comeback van het Belgische wonderkind Remco Evenepoel. Ondanks die status van wonderkind leggen ze de lat niet te hoog voor de jonge Belg.

"Mocht Evenepoel niet gevallen zijn, was hij natuurlijk gestart met de ambitie om te winnen. Dan was hij teleurgesteld geweest mocht er iets misgegaan zijn. Maar nu is het een volledig andere context. Hij moet vooral zorgen dat hij goed uit deze ronde komt. Dat hij drie weken gezond blijft", zegt De Cauwer.

Schotte vult aan: "Je mag niet vergeten dat hij in maart op de Teide nog geen normale trainingsvolumes kon afwerken. Sindsdien is het vooral gissen naar zijn conditie, omdat hij ook weinig in de media komt. Iedereen laat hem met rust, wat goed is. Op de eerste dag zullen we bij die proloog al meteen weten hoe goed hij tegen de klok rijdt. Op dag vier weten we al meteen hoe hij bergop rijdt."

Evenepoeel heeft zelf gezegd dat de Giro vooral in het teken zal staan van het opbouwen van de conditie en dat hij het niet zal schuwen te knechten voor Joao Almeida. Daar zet De Cauwer wat vraagtekens bij. "Die heeft een superaanbieding van Bora op zak. Zal hij wel bij Deceuninck-Quick Step blijven? Evenepoel zal misschien willen knechten omdat hij in het achterhoofd heeft dat hij hem de komende jaren nog nodig heeft. Maar mocht Almeida niet blijven, waarom zou hij dan superknecht voor hem spelen?"

Lessen voor Evenepoel

Remco Evenepoel komt natuurlijk terug van die verschrikkelijke val in het ravijn in de Ronde van Lombardije. Z'n revalidatie verliep niet vlekkeloos omdat hij te vroeg weer op de fiets stapte terwijl hij nog last had van zijn kwetsuren. De Cauwer denkt dat het op lange termijn misschien wel goed is geweest voor Evenepoel.

"Ik denk dat die val hem wat relativeringszin heeft bijgebracht. Bij zijn revalidatie is er een foutje gemaakt door zijn gretigheid en dat is toch een les geweest: ik moet misschien toch eens naar andere mensen luisteren."

Schotte kan daar wel in meegaan. "Hij is in ieder geval veel rustiger geworden. Tot zijn scha en schande heeft hij moeten ondervinden dat hij toch maar een mens is. Hij moet vooral ook naar zijn lichaam luisteren, wat hij bij zijn revalidatie niet gedaan heeft."

Hier beluister je de hele podcast

  • Remco Evenepoel

Laatste nieuws