Giro | Zo plat als een dubbeltje! Alles wat je moet weten over etappe 13: Ravenna-Verona

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro

Historie, parkoers en kanshebbers

In Ravenna is voor de negende keer startplaats van een Giro-rit, vandaag voor een rit die de sprinters niet mogen laten liggen. Want als dit geen sprint wordt, dan weten we het ook niet meer! Weinig te melden over het parkoers dus, behalve dat het biljartlakenvlak is. Wat mooie historie over het roze dan maar...

Veertig kilometer voor de finish in Verona komen de renners door Mantova. Daar finishte in 1931 een bijzonder Giro-etappe. Daags tevoren had de organisatie aangekondigd dat de klassementsleider in navolging van de Tour de France een goed zichtbare trui zou dragen. Dat werd vanzelfsprekend roze omdat de organiserende krant Gazzetta dello Sport op dat herkenbare papier werd gedrukt.

De opkomende fascistische partijbonzen vonden die kleur niet erg mannelijk voor de kracht die hij uit moest uitstralen, maar zij hebben de macht in de Giro niet in handen kunnen nemen. De eerste die hem in 1931 mocht dragen was Learco Guerra. De renner uit het nabij Mantova gelegen Bagnolo Po won de sprint van de andere held uit die tijd, Alfredo Binda.

Zoals al gezegd wint er vandaag een sprinter. In Verona won Oscar Freire twee van zijn drie wereldtitels. Voor Sagan, die andere drievoudig wereldkampioen lijkt hety iets te vlak. Kansen voor Groenewegen? O ja, geniet onderweg vooral ook van de mooie beelden van Verona.

Profiel

Tijdschema

Als de heren renners vaart maken (of de wind vanuit de goede richting blaast), zijn ze om 16.59 binnen. Bij het traagste schema zal dat om 17.25 zijn.