Giro | Nog één monsteretappe! Alles wat je moet weten over etappe 20: Verbania-Alpe di Motta

Hieronder vind je alle informatie over de etappe die vandaag op het programma staat!

giro

Historie en parkoers

Driemaal eerder vertrok een etappe uit Verbania, de laatste keer is echter alweer tien jaar terug. Wel arriveerde er in 2015 nog een etappe gewonnen door de Belg Philippe Gilbert. Vandaag een echte bergrit, deels over Zwitserse passen die in het verleden illustere namen naar voren brachten.

Verbania in de regio Piemonte is de woonplaats van de nieuwe Italiaanse wielerheld Filippo Ganna. Zijn familienaam is voor eeuwig verbonden aan de Giro want Luigi Ganna (geen familie) won de allereerste Giro in 1909.

De nieuwe held Filippo is groot geworden in het baanwielrennen en won op de weg vorig jaar vier Giro-ritten. Deze editie won hij de openingstijdrit. Niet ver van de startplaats, 15 kilometer westelijker, in Ornavasso woont ook topwielrenster Elisa Longo Borghini.

Tweederde van de etappe rijden de renners overigens niet in de regio Piemonte, maar in Zwitserland. Ze beklimmen er de Kleine Sint Bernardpas en de Splügenpas. Op de top van de laatste pas keren ze terug in de Italiaanse regio Piemonte voor de slotklim naar de wintersportplaats Alpe di Motta.

Vandaag zijn er 4800 hoogtemeters te overwinnen met drie bergen en die zijn allemaal terug te vinden in de twee etappehelft. Spektakel verzekerd!

Het profiel

Het profiel van de slotklim

Tijdschema

Volgens het snelste tijdschema is de etappewinnaar om 16.55 bekend, in het geval ze volgens de snelheid van het traagste schema rijden, zal dat om 17.31 zijn.