HomeZelf in het zadelColumn | Wielerwet nummer 1: eerst wind tegen, dan wind mee in...

Column | Wielerwet nummer 1: eerst wind tegen, dan wind mee in je rondje

Onze redacteur legt uit waarom dit wat hem betreft wielerwet nr. 1 is (of nou ja, eigenlijk nummer 2..)

Ik moet meteen de kop boven deze column rectificeren, want het moment dat ik wilde beginnen met mijn betoog, besefte ik: verdomd, wielerwet nummer 1 is natuurlijk 'Draag een helm'. Maar direct daarna komt voor mij toch dat je in je rondje eerst tegen de wind in fietst en je dientengevolge het tweede deel deel de wind in de rug hebt – meestal dan, maar daarover later meer.

Voor mij is dat zoiets als 1 + 1 = 2, of om een wieleranalogie te zoeken: als Mathieu van der Poel aan de start staat, rijdt hij op het podium. Zekerheden in het leven. Buienradar checken op de telefoon vlak voor vertrek, het wind-icoontje aanklikken en daar dan dus tegenin, is er voor mij ook zo eentje.

Hoe het met Mathieu van der Poel z'n ritjes zit weet ik niet, maar op Strava zie ik regelmatig ritjes langskomen van bekenden die er een heel andere benadering op nahouden en rustig eerst 50 kilometer de wind in hun rug laten blazen om er vervolgens tegenin te moeten harken.

Het lijkt mij een verschrikking. Zeker als het hard waait – en dat doet het nogal eens in Nederland (understatement). Zoiets als na een nachtje heerlijk slapen meteen na het wakker worden je beddengoed eraf moeten halen en dat gevecht met je dekbedovertrek aangaan. Nee, dat doe je dus ook vlak vóór je gaat slapen. Eerst de worsteling, dan het genot van onder vers beddengoed slapen.

Op de fiets laat zich dat vertalen in: eerst de worsteling met de wind, daarna het genot van lekker weer naar huis cruisen – of lekker hard jakkeren als je daar zin in hebt. Van vijand naar vriend is toch altijd beter dan andersom?

Nou ja, bijna altijd. Heel soms blijft de vijand namelijk een vijand: de wind besluit in al z'n wijsheid te draaien. Op dat soort momenten vervloek ik m'n eigen wielerwet. Maar dat lijkt me dus zo'n beetje het gevoel dat de eerst-wind-meefietser ieder ritje ondergaat. Die vervloeken zichzelf toch elke keer weer als ze na de eerste helft van de rit een bocht doorgaan, de wind langs de oren en in het gezicht voelen blazen en dan beseffen: oei, dit dus totdat ik weer thuis ben?

Leg het me uit: hoe is fietsen met elke rit dat vooruitzicht nog leuk? Het lijkt mij een zowel fysieke als mentale (want je denkt in het windmee-gedeelte toch ook aan wat je straks te wachten staat) marteling. Hmm, nu ik er al typend over nadenk: misschien is het trouwens wel een soort kinky-wieler-SM…

Oké…, voor ik dus dit soort dingen ga bedenken, nogmaals: leg het me uit, lieve eerst-wind-mee-fietsers. Ik wacht met smart.

Beeld: iStock

Ontvang onze nieuwsbrief

Geen update meer missen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief!

Laatste artikelen

Suzanne Schulting nieuwe gezicht TENWAYS E-bikes: ‘Heel vet, ik voel me vereerd!’

Suzanne Schulting schaatst niet alleen heel hard, maar ze houdt ook van fietsen. Daarom...

Boze Quinten Hermans: ‘Ik raad iedereen van de pers aan om een goeie uitleg te vragen aan Aike’

Quinten Hermans eindigde dit jaar tweede in Luik-Bastenaken-Luik en toonde zich in bloedvorm tijdens...

Tour | Bom bij Intermarché: geen Quinten Hermans in de Tourselectie

Bommetje bij Intermarché-Wanty Gobert Matériaux. De Tourselectie is bekend en de meest opvallende naam...

Julian Alaphilippe mist Tour de France: ‘Een moeilijke beslissing voor de ploeg, maar ik snap het volledig’

Wereldkampioen Julian Alaphilippe is er dit jaar niet bij in de Tour de France....

Meer zoals dit

Zelf in het zadel | De dag dat ik bijna stierf aan een hongerkloppenkramp des doods op het slechtste asfalt ooit in de Vogezen

In 'zelf in het zadel' schrijven onze redacteuren over hun eigen ervaringen op de racefiets. Deze keer over een dag in de Vogezen die uitliep op een ramp...

7 Tips waarmee het fietsen in de bergen nét even wat minder zwaar wordt

In de bergen fietsen is fantastisch, maar kan natuurlijk ook loodzwaar zijn. Onderstaande 7 tips maken het misschien net even wat minder zwaar. Doe er je voordeel mee!

Column | De Bezweterugstroopwafel, een genot dat de niet-fietser nooit zal ervaren

Onze redacteur over een stroopwafelervaring die alleen is weggelegd voor wielrenners. Herkenbaar verhaal?